Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Alkoholens inverkan under pandemin

Den pågående pandemin har på många sätt förändrat livet för människor. Många tillbringar mer tid hemma, och kanske dricker de också mer alkohol i samband med det. På Frälsningsarmén Vårsol samtalscenter i Jönköping kunde man förra året se en ökning av barn som upplever våld i hemmet och familjen.

"Våga prata med barnen och ungdomarna om hur de har det hemma. Skapa utrymme för att bygga relationer med barn och ungdomar. Våga fråga svåra frågor och våga agera", säger Pia Ericson, verksamhetsansvarig på Vårsol samtalscenter.

En nyligen släppt rapport från ett stort antal ideella och akademiska organisationer visar på en ökning av alkoholrelaterade problem under pandemin. I rapportens inledning står det:

”Coronapandemin har haft en enorm inverkan på samhällen över hela världen. Den har också påverkat alkoholkonsumtionen, skadorna från alkohol och alkoholpolitiska åtgärder. Men alkoholen har också spelat en central roll för spridningen av coronaviruset, mellan människor och i samhällen, och har påverkat pandemins medicinska, sociala och ekonomiska effekter negativt.”

Rapporten i sin helhet finns att läsa här.

På Frälsningsarmén Vårsol samtalscenter i Jönköping arbetar Pia Ericsson som verksamhetsledare, vi ställde några korta frågor till henne.

Har ni på Vårsol märkt en skillnad under 2020 mot föregående år, när det gäller familjer med alkoholrelaterade problem?

— Svårt att veta om de ärenden vi fått in inte hade kommit i alla fall. Vi ser ingen ökning i ärenden utifrån målgrupperna missbruk/beroende, däremot våld, som kan vara en konsekvens av en ökad konsumtion av alkohol.

Vad skulle du/ni önska att samhället kunde göra för att hjälpa barn och familjer?

— Vi skulle önska att kommunen och politiker satsar på tidiga insatser och rätt insats för barn och deras familjer. Viktigt att upptäcka detta i tid så familjen får hjälp. 

Vad rekommenderar du/ni att andra kan göra, hur kan till exempel personal på skolor lättare upptäcka problem?

— Våga prata med barnen och ungdomarna om hur de har det hemma. Skapa utrymme för att bygga relationer med barn och ungdomar. Våga fråga svåra frågor och våga agera. 

Vad gör ni på Vårsol idag?

— Vi jobbar med att familjer och barn ska få stöd och möjlighet att bearbeta sin situation. Vi arbetar även förebyggande för att de barnen vi möter inte själva ska hamna i ett beroende eller missbruk.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Hjälp någon som har det svårt

SWISHA HÄR

Exempel på hur din gåva kan hjälpa

  • 50 kr - Kaffe och smörgås
  • 80 kr - Sängkläder för en natt
  • 150 kr - Mössa och vantar
  • 250 kr - En varm jacka
  • 300 kr - Kläder till ett barn
  • 500 kr - Liten matskasse
  • 1000 kr - Stor matskasse

swishbild.jpg Swisha till 900 48 05

Publicerat: 2021-02-11Skriv ut