Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Terese Fredenwall uppmärksammar övergrepp mot barn och unga

Artisten Terese Fredenwall är sedan i höstas ambassadör för I Trygga Händer, Frälsningsarméns arbete för att motverka övergrepp bland barn och unga. Terese gör därför sin sommarturné i samarbete med I Trygga Händer och experter på området för att sprida kunskap, förebygga övergrepp och informera om hur man läker såren om man blivit utsatt.

Terese Fredenwall. Foto: Teresia Jansson

Turnéstart midsommardagen på Gullbranngården

I Trygga Händer är Frälsningsarméns etiska vägledning i kontakten med barn och unga för att förebygga alla typer av övergrepp. Terese Fredenwall har själv varit utsatt för sexuella övergrepp, något som bland annat resulterade i den egenskrivna skivan "Vildmarken" som blev en slags bearbetning av det hon varit med om. I sommar, med start på Gullbranngården i Halmstad på midsommardagen, drar hennes turné igång. Låten "Aldrig" ligger till grund för turnén med samma namn.

"Jag vill göra något meningsfullt av något som var fullständigt meningslöst"

– Även om jag varit med om övergrepp så vill jag inte vältra mig i det men jag vill göra något meningsfullt av något som var fullständigt meningslöst, säger hon.

– Jag tror att det finns en stor grupp som varit med om övergrepp så det är en viktig fråga i vår tid, fortsätter hon.

Uppträder även på festivalen Frizon, Almedalen och Gullbrannafestivalen

Andra ställen Terese Fredenwall kommer uppträda på är på de kristna ungdomsfestivalerna Frizon och Gullbrannafestivalen men även i Almedalen på Gotland.

Exptertis inom området med sig

Med sig vid dessa tillfällen har hon personer med olika expertis inom området; barnrättsjuristen Madeleine Sundell från Frälsningsarmén, Nina Rung, kriminolog och barnrättsexpert från Polisen och Hanna Möllås, sexolog och terapeut med stor erfarenhet av traumabearbetning vid övergrepp. Bland åhörarna kommer det finnas alltifrån politiker till ungdomar och festivalarrangörer, beroende på plats och tillfälle. Den som är intresserad är även välkommen att boka in Terese Fredenwall på fler ställen efter avslutad turné.

Vad är ett övergrepp är för något?

Statistiken säger att var femte ung svensk någon gång blir eller har blivit utsatt för sexuella övergrepp. Terese Fredenwall påpekar att många kanske frågar sig vad ett övergrepp är för något och ibland kanske det juridiskt sett inte skulle klassas som det men om den som utsätts upplever obehag så är det ändå något som inte ska negligeras.

Vuxna behöver lära sig prata om detta med barn

Både barn och vuxna känner ofta en stor rädsla och osäkerhet när det kommer till hur de ska hantera situationer som rör övergrepp. Därför behöver vuxna lära sig hur man, på ett sätt som inte känns obekvämt, pratar om detta med exempelvis sina barn och hur man bör agera och vart man kan vända sig om det inträffar. Fokus bör ligga på vad man kan göra och inte på vad som inte går att göra.

När det inträffar en incident

– Det behövs inte fler experter för det har vi redan i samhället men däremot en förhöjd grundkunskap, säger Madeleine Sundell, jurist på Frälsningsarmén.

– När det inträffar en incident så känns det ofta som ett extremt stort steg när det gäller att kontakta myndigheter men det finns lätta verktyg och jag hoppas att folk ska känna sig trygga och får känna att de har en möjlighet att göra något, säger Terese Fredenwall.

Terese sånger används i utbildningssyfte

Hon har gett ut fem skivor och har dessutom deltagit i Melodifestivalen för några år sedan. Producenten till "Vildmarken" har kopplingar till Frälsningsarmén och på så vis inledde Terese Fredenwall ett samarbete med organisationen och är sedan i höstas ambassadör för I Trygga Händer. En del av hennes sånger används till och med i utbildningssyfte av I Trygga Händers kursledare.

– Jag har träffat alla kursledare och hört deras perspektiv och förberett mig själv på området. Det ska bli fantastiskt att få lyfta dessa frågor och jag hoppas att vi ska bryta isen kring dem och väcka inspiration och engagemang, säger Terese Fredenwall.

– Och att turnera ska bli jättespännande och jättekul. Det här är ett helt nytt koncept för mig, avslutar hon.

För mer information, se: www.aldrig.org

Text och foto: Teresia Jansson

Publicerat: 2017-06-14Skriv ut