Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

”Att få gråta och skratta och dela livet tillsammans”

På Frälsningsarméns församling/Kår 393 i Stockholm kan ensamma mammor med barn få åka på läger, boka samtal, både för själavård, eller socialt råd och stöd, få massage samt vara med på kårens träningspass.

Mammor i olika situationer

Ensamma mammor och barn ligger i fokus i Kår 393’s sociala arbete. Hit kommer mammor i olika situationer, några har jobb, några är arbetslösa och andra är sjukskrivna. Två gånger per år anordnas läger för ensamma mammor och deras barn. Det första lägret är under Kristihimmelsfärdshelgen och det andra är senare under sommaren, oftast i augusti. Sedan under hösten och resten av året så följer man upp arbetet med dessa mammor utifrån deras behov. För en del räcker det med att vara med på lägren, men andra behöver mer stöd, berättar Helena Andersson, kårledare och ansvarig för det sociala arbetet och familjearbetet.

– Det kan handla om råd och stöd i ekonomi, säger Helena. Eller stöd i en situation eller process man står i, det kan vara om vårdnad, relationen till pappor eller myndighetskontakter. De flesta som är på lägren har inget arbete, och ingen av dem har möjlighet att åka på en egen semester.

Aktiviteter för ensamma mammor och barn

Under hösten samlas även lägerdeltagarna till adventspyssel och liknande för att fortsätta hålla kontakten. Två gånger per vecka anordnas Mötesplatsen, som främst är ett öppet café men som också har lite olika aktiviteter. Här kan man boka tid för samtal, både för själavård, eller socialt råd och stöd. Helena berättar att det också finns möjlighet att boka tid för massage och att man även anordnar två träningspass per vecka.

– Vi tänker att ande, själ och kropp hänger ihop, säger hon. Mår vi bra fysiskt så klarar vi annat med, och det har vi sett så tydligt. Jag har mött några av mammorna som mått väldigt dåligt och inte kunnat ta tag i något som har med socialen eller livet att göra. Men som efter att ha gått på träningspassen regelbundet känt att de blivit starkare, även psykiskt. Och plötsligt säger det ”swush”, så har de tagit tag i situationer, det är jättehäftigt. Det blir så tydligt hur det hänger ihop.

Träningspassen är på måndagar och torsdagar, på torsdagar har man också babysång.

– Då är det många babysångsmammor som går på träningen innan, berättar Helena. Då ligger bebisarna bredvid på mattan och så tränar mammorna. Förra terminen var det 20 till 30 föräldrar med barn varje gång. Då är det livat och väldigt roligt.

Vägen tillbaka från hemlöshet

Frälsningsarmén på Kår 393 har haft en jourlägenhet där mammor kunnat bo för att komma på fötter igen. Där de känt sig trygga och fått lugn och ro att söka jobb, en utbildning och en egen lägenhet. Till skillnad från de kvinnor som Socialtjänsten placerat på motell.

– Gemenskap påverkar också, menar Helena Andersson. Hittar man en positiv gemenskap så hjälper det. Och om man mår bra, får påfyllnad i ande, själ och kropp, då tror jag det påverkar hur man orkar ta tag i sin situation. Det tycker jag vi har sett här. Vi tror att en tro på Gud gör skillnad och ger ett hopp och mening mitt i det som är mörkt. Och vi tror att om vi känner oss fysiskt starka och igång, då ger det också en kraft. Att man mår bättre. Blir piggare och orkar ta tag i saker.

En sådan gemenskap kan alla kårer och församlingar erbjuda, menar Helena. Även de församlingar som inte erbjuder träning. De kan erbjuda en gemenskap där man kan få en ”push” och där man kan få gråta och skratta och dela livet tillsammans.

– Det tror jag är viktigt, säger hon. En gemenskap där man kan få hjälp och stöd, men också få vara till hjälp och stöd för andra. Man behöver andra att dela livet med.

Läs mer om hur Helena möter ensamma mammor i hemlöshet

Text: Jonas Nimmersjö

Swisha 100 kr för att ge en varm jacka eller lite mat 

Swisha "hemlös"  till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr - Ger en matkasse med bröd, frukt och två konserver
  • 80 kr - Ger sängkläder för en natt
  • 100 kr - Ger mössa och vantar
  • 300 kr - Kläder till ett barn
  • 500 kr - Matvaror till en mindre familj
  • 600 kr - Varma vinterkläder till ett barn

Om hemlöshet Våra sociala center, akut- och stödboenden 

Skriv ut