Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Viktigt att fånga upp barn i utsatthet

Via det sociala arbetet i Södra Vätterbygdens kår får många människor hjälp. Till jul vill man fånga upp fler barnfamiljer som har det tufft. ”Om vi hjälper de familjerna så har barnen större chans att må bra och känna sig trygga och de hamnar då inte lika lätt i utanförskap”, säger Edvard Björnvinge, föreståndare för det sociala arbetet.

Barnfamiljer med knaper ekonomi

Dagarna före jul delar kåren i Södra Vätterbygden ut omkring 200 matkassar och julklappar till behövande. Det rör sig bland annat om människor som lever i missbruk och barnfamiljer med knaper ekonomi. I år satsar man mer energi på att nå den sistnämnda gruppen, dels genom att höra sig för med kuratorer och de kyrkliga nätverken i trakten.

"Då hamnar barnen inte lika lätt i utanförskap"

-Vi ser att det finns behov av detta i samhället och om vi får in fler barnfamiljer i kårverksamheten och hjälper dem så har barnen större chans att må bra och känna sig trygga. De hamnar då inte lika lätt i utanförskap, säger Edvard Björnvinge.

Många familjer som lever i en gråzon

Han nämner att det redan finns många familjer som lever i en gråzon där de exempelvis blivit lovade av kommunen att barnen ska få fritidsaktiviteter bekostade men ingenting händer. Kårpersonalen försöker därför via sina kontakter att ordna exempelvis gratis träning för barn och ungdomar.

Även äldre har det svårt

På själva julafton håller kårens café öppet dit den som vill är välkommen på julgröt och skinksmörgås. Förra året kom 35 personer, både kårmedlemmar och en blandad skara folk utifrån.

– Det är inte bara de som lever i missbruk som har det tufft. Även äldre har det svårt och vi har några fattigpensionärer som kommer till oss under hela året och får matkassar och rekvisitioner till Myrorna. En del kommer för att de är ensamma också och dem försöker vi bjuda in även till andra verksamheter. Vissa mår dåligt psykiskt och dem erbjuder vi samtal, säger Edvard Björnvinge.

Text: Teresia Jansson

Ge en gåva

Sätt punkt för en jul utan fröjd - Swisha "Fröjd" till 9004805

Skriv ut