Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Vi kan ge det lilla extra till jul

Hisingskåren i Göteborg förser omkring 200 hushåll med julmat och/eller presentkort på mat och klappar vid jul. Många är återkommande hjälpsökande men två dagar är avsatta för att möta nya ansikten. ”En del blir hitskickade av Socialtjänsten”, säger Susanne Jansson, föreståndare för kårens sociala arbete.

Kassar med julmat delas ut, och julklappar som samlas in via änglaträdet. Foto: Jonas Nimmersjö.

Familjer som söker hjälp för första gången

I mitten av december möter personal på Hisingskåren under två dagar hjälpsökande man redan har kontakt med. Det är främst barnfamiljer och de får med sig presentkort på mat och julklappar. Två dagar vigs även åt familjer som för första gången söker hjälp hos kåren.

– Vi tar emot omkring tio personer i timmen som vi bjuder på fika, tar hand om och sitter ner och pratar med. Vi berättar också om vår verksamhet, om familjecentret i Bergsjön, utflykter vi anordnar och annat, säger Susanne Jansson.

"Det finns många ensamma unga mammor som mår psykiskt dåligt"

En dag välkomnas andra grupper, såsom pensionärer och de som lever i missbruk. De får med sig varsin kasse med julmat. Susanne Jansson nämner att det kommit fler gömda och asylsökande till dem det senaste halvåret. Hon har även noterat att det finns många ensamma unga mammor som lämnat destruktiva relationer och som mår psykiskt dåligt.

Socialtjänsten skickar hit hjälpsökande

En del utsatta slussas till kåren av andra kyrkor men också av Socialtjänsten.

– Av Socialen får man så att det räcker precis till mat och kläder men aldrig något extra och det blir ju särskilt kännbart kring julen, särskilt för barnfamiljer. Så ibland kan personal där säga åt folk att försöka hos oss för Frälsningsarmén är ju känd för att hjälpa utsatta, säger Susanne Jansson.

– En kvinna berättade vid ett tillfälle att hennes dotter en jul hade tagit saker i hemmet och slagit in för att det skulle bli några paket, fortsätter hon.

Julavslutningar och julgransplundring

Även andra kyrkor och organisationer i trakten anordnar julfirande för hjälpsökande så därför har Hisingskåren valt att ha en julgransplundring efter jul istället.

– Vi hade det förra året och det blev jättelyckat. Vi åt mat, lekte och sjöng, berättar Susanne Jansson.

Det blir också en julavslutning för barn- och ungdomsgrupperna på kåren och då bjuds även de hjälpsökande familjer som man har kontakt med in.

Samlar in pengar med julgrytan

Från slutet av november fram till ett par dagar före julafton syns personer från Hisingskåren ute med julgrytan i närheten av Nordstan. I januari anordnas det även en tackfest för alla som har hjälpt till under julinsamlingen. Förra året var man omkring 30 personer.

– Då berättar vi vart pengarna som samlats in har gått till och vi har samtidigt möjlighet att tacka för hjälpen. Vi gör ju det här tillsammans, säger Susanne Jansson.

Julklappar via änglaträdet

Hon nämner också att de brukar ha ett änglaträd där den som vill kan plocka ett kort i form av en ängel med anvisning om att köpa en julklapp till exempelvis en pojke på tio år och till ett visst pris. Redan i oktober började folk fråga efter den granen för att kunna bidra med julklappar åt den som inte annars skulle få någon. För Susanne Jansson är det femte året i rad som hon är engagerad i julinsamling, julhjälp och firande.

– Det är extra kul kring jul för att det är en sådan positiv stämning och så många som vill hjälpa till, både de som skänker pengar och de som samlar in, säger hon.

Text: Teresia Jansson

Ge en gåva

Sätt punkt för jul utan fröjd - Swisha FRÖJD till 9004805

Skriv ut