Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Trasiga familjer erbjuds tro, hopp och kärlek

Familjecentret Kraftkällan i Sundsvall startades av Frälsningsarmén hösten 2012. Hit kommer de med familjerelaterade problem för att samtala och sätta ord på det som skaver. Många bär på sår, förstår inte sitt eget värde eller att relationer går att laga. Enligt personalen är trycket och behovet stort.

Elisabeth Edefors är socialpedagog och har lång erfarenhet av att arbeta med familjebehandling.

I hörnet av en vägkorsning i centrala Sundsvall är familjecentret Kraftkällan inhyst i en rosa trävilla. När man kliver in i lokalerna möts man av en ljus och hemtrevlig atmosfär: vita möbler, platsbyggda hyllor med dekorativt porslin och en färgglad barnhörna. Längre in finns samtalsrum med dämpad och rogivande belysning.

Kraftkällan startades hösten 2012 av Frälsningsarméns tidigare kårledare i Sundsvall, Helena Andersson, och Elisabet Edefors, som tillhör EFK, Evangeliska frikyrkan. De två kände inte varandra men Elisabeth kände en maning att kontakta Helena. Elisabet arbetade då som familjebehandlare inom Socialtjänsten och när de möttes visade det sig att de bar på en gemensam vision att startat något likande på kristen grund.

— Det var så häftigt och vi kände att Ok Gud, nu kör vi!, utbrister Elisabet.

En plats dit folk kan komma och bli hela

Vi sitter och pratar i en hörna strax innanför entrén. Då inga klienter är inbokade den här onsdagsförmiddagen i september så råder ett lugn, något som även Elisabet utstrålar. Hon och Helena ägnade mycket tid i bön och när de hörde någon som sa att Sundsvall behöver en kraftkälla, en plats dit folk kan komma och bli hela, så blev kvinnorna klara över vad stället skulle heta.

— Det här ska vara en källa till nytt hopp och ny kraft och glädje för familjer. Det är inte alltid så lätt att vara familj och föräldrar och att hålla ihop som par, påpekar Elisabet.

Första tiden drevs Kraftkällan i Frälsningsarméns regi men när projekttiden gick ut i början av 2016 övergick verksamheten till en ideell förening med sju olika församlingar som medlemmar. Frälsningsarmén är fortfarande delaktig i olika avseenden, bland annat genom att bidra ekonomiskt, liksom andra kyrkor, några företag och privata månadsgivare. Man skickar även familjer till Frälsningsarméns kår i Sundsvall om de har behov av mat, annan ekonomisk hjälp eller aktiviteter. När Helena meddelade att hon skulle flytta bad Elisabet till Gud om en ny medarbetare och upplevde då hur hon manades att kontakta pingstvännen Marie Antonsson, någon hon bara träffat hastigt en gång.

— Det visade sig att hon arbetade med vård av människor i livets slutskede och hon hade bett under hela hösten om något nytt så det hela var så rätt, säger Elisabet.

”Finns mycket psykisk ohälsa kopplat till familjelivet”

Att etablera verksamheten och bli ett känt ställe gick mycket snabbare än man trott. Socialtjänsten rekommenderar folk att komma hit och Kraftkällan har kontakt med Barnavårdcentralen, Mödravårdcentralen, vårdcentraler och den kommunala familjerådgivningen. Ibland hänvisar Kraftkällan sina besökare vidare till andra instanser beroende på vilken problematik de har.

— De instanser som finns räcker inte till, de har långa köer, säger Elisabet.

— Behovet är oändligt. Det finns så mycket psykisk ohälsa som är kopplad till familjelivet, fortsätter hon.

Många känner stress över att lyckas

För att göra någon form av begränsning så ska de som får komma till Kraftkällan ha just familjerelaterade problem.

— Vi vill verka för barns bästa med fokus på att de får växa upp i trygga familjer. Även då vi bara träffar föräldrarna så gagnar det barnen, menar Elisabet.

Elisabet uppskattar att de har omkring 80 samtal per månad. De flesta kommer dit regelbundet en tid, en del i perioder. Många lider av stress och har kört över sig själva i jakten på att försöka uppfylla de förväntningar de upplever att de har på sig att lyckas både i jobbet och med familjelivet. En del är väldigt trasiga medan andra ”bara” behöver lite verktyg för att bemästra sin situation.

— Om man inte har fått en trygg och kärleksfull start i livet i sin egen familj så är det inte lätt att vara förälder själv. Att någon bråkar med sin partner kan ofta bero på inre sår, menar Elisabet

— För en del par kan det här vara det enda stället där de kan sitta ner i lugn och ro och prata. Vi kallar oss inte rådgivare utan familjestödjare, då vi vill hjälpa människor att hitta sin väg och sina resurser och stötta dem i det, fortsätter hon.

Ett av Kraftkällans rogivande samtalsrum.

Att välja kärlek, dag efter dag

Ofta så är det något annat mer djupgående som ligger bakom ett problem och som kommer upp till ytan under samtalen. Elisabet påpekar att vissa ägnar så mycket tid åt att lyckas på arbetet och att ägna sig åt diverse fritidsaktiviteter att de glömmer bort att vårda relationen i äktenskapet. En del har ingen kunskap om kärlekens olika språk och när de själva känner att de inte får sina behov tillfredsställda på rätt sätt så ger de ingenting till sin partner heller. På så vis hamnar man i en negativ spiral som kan leda till att man glider ifrån varandra. Vidare så menar Elisabet att det finns en utbredd inställning kring att om det inte känns helt bra i relationen så byter man partner för att finna lyckan.

— Att välja kärlek dag efter dag, oavsett hur känslorna är för tillfället, är ingenting vårt samhälle eller media pratar särskilt mycket om och många har aldrig hört talas om att man kan tänka så, säger hon.

Andra de möter känner utanförskap och/eller är arbetslösa. Det kan även röra sig om barn i sorg, om en förälder har dött eller är svårt sjuk. En mor vars dotter lider av exempelvis anorexi kan behöva få sin skuldbörda avlyft.

— Här kan man bli sedd och bekräftad och det är läkande att bli lyssnad på och att få sätta ord på sina tankar, säger Elisabet.

”Många säger att de blir lugna här”

Kraftkällan har nu tre anställda, dock inte alla på heltid, och har öppet alla vardagar. Ett par som går i samtal betalar 450 kronor för 75 minuter och enskilt besök kostar 350 kronor per timme. Frågan är då vad det är för skillnad på Kraftkällan och liknande ställen, förutom att de som inte kan betala hela eller delar av kostnaden inte nekas stöd där. Elisabet nämner att de börjar varje arbetsdag med bön och att det ligger i kristnas uppdrag att möta människors behov.

— Vi har Guds kärlek i oss och jag tror att det gör stor skillnad även om vi inte alltid pratar om Gud. Många säger att de blir lugna här och att det är speciellt att komma hit, säger hon.

— Det bästa är mötena med alla människor, att man kommer nära dem och får dela deras liv, fortsätter hon.

Tonårstjejen: ”De säger att jag är värdefull och unik!”

Personalen på Kraftkällan är måna om att både visa kärlek men också tala om för sina besökare att de är älskade och värdefulla för att de är de dem är. För en del kan det vara svårt att ta in på grund av sår och tidigare erfarenheter. En kille som kom dit kunde knappt se personalen i ögonen men efter en tid sa han att han nu skulle öva sig på att se sig själv som viktig, älskad och betydelsefull. En tonårstjej som varit där hade sagt till sin mamma: ”Vet du vad de sa till mig idag? Att jag är värdefull och unik!” De som kommer till Kraftkällan brukar få en dikt med sig som handlar just om hur värdefull var och en är och ett barns mor har berättat att dottern ramat in den, satt den ovanför sängen och nu läser den texten varje kväll.  

— Tänk att få ge detta till barn och unga och så in ett värde. Det är så många som skulle behöva höra detta och det gör skillnad för generationer om man bryter ett mönster, säger Elisabet.

— Vår målsättning är att människor går härifrån med lite mer hopp, då börjar en god process. Så länge de inte tror på hoppet så står vi för det, avslutar hon.

Text: Teresia Jansson

Hjälp oss sätta fart på sommaren!

 SWISHA HÄR  swishbild.jpg 9004805

Exempel på hur din gåva hjälper:

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2019-05-20Skriv ut