Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Stort intresse för Frälsningsarmén på ”plattan”

Under tre dagar, 12-14 augusti, informerades passerande på Sergels torg i Stockholm om Frälsningsarméns barn- och ungdomsverksamheter. Under första dagen delades broschyrer ut till omkring 80 familjer och grovt uppskattat mötte man runt 400 personer. Och det tydliga Jesus-budskapet verkade inte avskräcka.

Foto: Kerstin Tillenius

Det är dag två av tre som Frälsningsarmén finns på Sergels torg inom samarbetet ”Sommar på Sergels torg.” Det hela är en satsning för ett tryggare Sergels torg, att göra området tryggare och trevligare och en mängd aktörer har medverkat under sommaren. Representanter från Frälsningsarmén inbjuder förbipasserande att få information om de verksamheter som olika kårer erbjuder barn, unga och familjer.

Köer till aktiviteterna

På plats kan även de som vill spela luffarschack, basket och sparka fotboll med uppblåsbara hjälpmedel. Detta mellan klockan 12 och 17.30. Enligt Julia Adolfsson, barn- och ungdomskonsulent för östra divisionen inom Frälsningsarmén, gick gårdagen bättre än förväntat på flera plan.

− Det var ganska packat med folk och vi hade köer till aktiviteter som fotboll och basket hela tiden. En hel del av dem var killar i 20–25–årsåldern med utländsk bakgrund, de som brukar hänga här på plattan, säger hon.

− Vi mötte nog omkring 400 personer igår men det är verkligen en ren uppskattning, fortsätter hon.

Julia Adolfsson, barn- och ungdomskonsulent för östra divisionen inom Frälsningsarmén.

Tipsar om läxhjälp, barnkörer, tonårssamlingar med mera

Dessutom tog drickan och godiset man beräknat skulle räcka hela dagen slut på en timme så det blev till att snabbt införskaffa mer. Uppemot 200 koppar kaffe serverades och omkring 80 familjer fick ta emot broschyrer om vad Frälsningsarmén erbjuder dem. Med dessa som utgångspunkt i samtal med besökarna har Julia och hennes kollogor kunnat tipsa om rätt ställen och verksamheter, beroende på behov och bostadsområde. Det kan röra sig om läxhjälp, barnkörer, tonårssamlingar och annat.

”Åh, ni är vardagshjältar!”

Julia har lagt märke till att speciellt nysvenskar inte alltid har så bra koll på att vad Frälsningsarmén är och gör och hon tror att säkert 90 procent av dem de mött inte har en kristen tro. Däremot har många av dem redan en relation till Frälsningsarmén genom det sociala arbetet.

− De känner igen skölden vi har på oss och vi har fått höra: ”Åh, ni är vardagshjältar!”, säger Julia och ler.

Hon berättar också att en projektledare från Stockholm stad sagt att ”Jag hörde att det var succé här igår!” Något som de medverkande naturligtvis tycker känns kul och uppmuntrande. Julia understryker också vilken fin möjlighet det är att få ha tillstånd att göra allt detta och att inte bara finnas på plats med en kaffevagn.

− Och att vi dessutom får stå här och presentera Jesus och spela lovsång, påpekar Julia, samtidigt som ett par vänner till henne förbereder sig för att spela och sjunga några kristna låtar.

Lite gratis fika och några vänliga ord

På plats finns också skyltar med tydliga budskap om Jesu kärlek. Representanterna från Frälsningsarmén har inte behövt vara påflugna alls utan folk har självmant kommit fram, tagit kontakt och ställt frågor. Även om satsningen riktar sig till barn, unga och familjer så är det alla sorters människor som kommer förbi och som tacksamt tar emot lite gratis fika och några vänliga ord.

Med tanke på den stora genomströmmingen av folk, tänker Julia att det stundvis hade behövts vara fler från Frälsningsarmén på plats, så att man hade kunnat prata längre än någon minut med varje person.

− Men vi vill visa att vi finns och det känns jättespännande att se vad detta leder till. Jag ser detta som en långsiktig satsning och för varje gång någon kommer i kontakt med oss så är ju det ett steg närmare att komma till våra verksamheter, menar Julia.

Text: Teresia Jansson
Foto: Kerstin Tillenius

Publicerat: 2019-08-21Skriv ut