Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Sommarlägret som lämnar avtryck

Det är en halvmolnig och ljummen onsdagseftermiddag i Vingåker. Hjälmargården stoltserar på en bergsknalle med utsikt över Hjälmaren. Här pågår Frälsningsarméns stora årliga barnläger som i år har temat avtryck: De avtryck Gud, Jesus och vi själva gör. I år är rekordmånga deltagare på plats.

"Lägret är mycket roligare än vi trodde!" säger Hilda, Narin och Agnes. Foto: Teresia Jansson

Varje sommar har Frälsningsarmén ett stort barnläger för de som är 7-12 år, i år pågick det 5-8 augusti. Det blev snabbt fullbokat och de 188 deltagarna är från landets alla hörn.

— Det är jätte, jätteroligt. Många som var med förra året har velat komma tillbaka men vi har också nya grupper från kårer som inte har varit här förut, säger Marie Blomberg, kårledare i Borås och lägerchef.

Marie Blomberg, kårledare i Borås och lägerchef.Det är fikadags och vi sitter och samtalar i skuggan på den väl tilltagna uteplatsen med vy över både grönska och vatten. Till skillnad från förra året då hettan var lite i överkant har en mer ostadig väderlek varit att räkna med. Men regnet har i princip helt hållit sig borta hittills, till allas glädje då det blir på många utomhusaktiviteter.

Temat för dagarna kretsar kring ordet avtryck; hur Gud, Jesus, vår omgivning och vi själva kan göra just det.

— Gud skapade oss unika och vi måste vara oss själva och inte vara kopior av andra för att kunna göra avtryck, menar Marie.

— Man matas av det man ser och hör och det tror jag att barn kan relatera till då det är lätt att bli uppslukad av Youtube och dataspel till exempel, fortsätter hon.

Gårdagskvällen bjöd på ett populärt inslag i form av en videohälsning från fotbollspelaren Isaac Kiese Thelin, som är kristen. Isaac berättade om hur man själv kan göra avtryck och hur Jesus har gjort det i hans liv och de som ville fick ett signerat foto av fotbollsstjärnan.

Körövning och olika slags skapande

Då klockan har slagit 15 är det dags för workshops så barnen skingrar sig åt olika håll. I en av lokalerna har 13 tjejer och en kille samlats till körövning under ledning av Jon-Anders och Anne-Li Marthinussen. Jon-Anders är ledare för Vasakåren i Stockholm och Anne-Li nationell barn- och ungdomssamordnare på Frälsningsarmén. Atmosfären fylls inte bara av röster och musik utan även kropparna aktiveras med handklappningar, uppsträckta, svängande armar och snurrar.

”Jag har lärt känna många här”

I ett närgränsande rum sitter närmare 30 barn runt tre bord, fullt sysselsatta med att skapa figurer/squeezies av skumgummi. En flicka snidar till ett hjärta, en pojke målar en rund gubbe i gult. Debora, 11 år, tillhör kåren i Jönköping.

— Jag gör en vattendroppe, säger hon förnöjsamt.

— Jag kände bara några på lägret innan men nu har jag lärt känna en hel del och har lärt mig allt möjligt, fortsätter hon glatt.

Mellan lägergårdens huvudbyggnad och dess kapell tillverkas det leksaksbilar i trä för fulla muggar. Barnen skruvar fast hjul och färgsätter sina fordon efter egen smak och design. Sedan låter de sina verk svischa nedför en sluttande bana, lutad mot berget som vetter mot sjön. I skaran finns ena halvan av en eritreansk familj som kom med till lägret med andra från kåren på Hönö. Pappa Milasch har med sig tre söner i olika åldrar.

— Jag kom till Sverige för fyra år sedan och för ett år sen kom resten av min familj hit, berättar Milasch med glädje och tacksamhet i både röst och blick.

Äldre barn kan tränar sig i ledarskap och samarbete

Josef Maxson, nationell ungdomskonsulent.Med under dessa dagar är också omkring 50 ledare, såsom representanter för de kårer som barnen på lägret tillhör. Josef Maxson, nationell ungdomskonsulent, är en av de ansvariga för det så kallade ledarspåret. Inom det kan dem som passerat övre åldersgränsen för lägret vara på plats men då främst för att träna sig i ledarskap. I år deltar 22 stycken, vilket är många fler än i fjol.

Också utanför kapellet men en bit från bilverkstan har ledaraspiranterna delats upp i två grupper. I den ena står ungdomarna på rad, försedda med varsin skena. Deras utmaning är att få en pingisboll att passera via dessa och ner i en behållare några meter längre bort, något som kräver att den som tillfälligtvis befinner sig längst bak i ledet springer längst fram så att banan på så vis förlängs tills målet är nått.

— Här lär de sig att samarbeta, ta beslut, prata och bli trygga i grupp, säger Josef.

— Om man har kul och utvecklas tillsammans med andra så utvecklas även ens ledarskap, fortsätter han.

Ruth, 14 år, och hennes bror Yonatan, 17 år.

”Man ska behandla varandra med mycket kärlek”

Ruth, 14 år, och hennes bror Yonatan, 17 år, kommer från Eritrea och är aktiva i kåren i Visby. De har bara bott i Sverige i ett år och är därför nykomlingar även på lägerfronten. Båda tycker att deras medverkan dessa dagar är en bra möjlighet att få mer insyn i den svenska kulturen. Det märks att de trivs både i varandras sällskap och i sammanhanget och poserar glatt tillsammans framför kameran.

— Jag har lärt mig mycket om teamwork, att ensam inte är stark och att man ska lämna avtryck genom att behandla varandra med mycket kärlek, säger Ruth leendes.

— Det är roligt att träffa andra och att bada och jag har lärt mig mer om Jesus. Jag har kul här och nu har jag fått se ett nytt ställe förutom Gotland och Stockholm, flikar Yonatan in.

”Lägret är mycket roligare än vi trodde!”

Tre tjejer som är med i Salakårens kör är Hilda och Narin, nio respektive tio år och kusiner. Kompisen Agnes är nio. De har inte varit på den här typen av läger förut och på frågan om de tycker att det är som de förväntat, svarar de genast i kör:

— Nej, mycket roligare!

De berättar att ledaren Lina Melkersson, som snart påbörjaren utbildning på Frälsningsarméns Officersskola, håller på och lär dem en raplåt på temat avtryck. ”Cool och rolig” är kompisarnas betyg. Narin får medhåll när hon nämner att ledarna är väldigt snälla och att lägerchefen, Marie Blomberg, är jätterolig. På området står små röda stugor på rad där barnen bor och ett plus i kanten är sängarna, tycker tjejtrion.

— Vi springer in i stugan och lägger oss i dem för att de är så sköna, utbrister Hilda och Narin, nästan i munnen på varandra.

Om att göra avtryck i andras liv

Trots alla glädjeyttringar så är de medvetna om de negativa effekter och avtryck som kan uppstå om man exempelvis bråkar utan att reda ut det hela. De berättar också om hur de insett vilka som har gjort avtryck i deras egna liv, såsom föräldrar, vänner, ledare och Jesus.

— Och café William på kåren i Sala. Och min hund, tillägger Agnes, även om hon inte riktigt kan sätta ord på hur hennes fyrbenta vän gör det.

Populär show med Kylskåpsradion; Gabriel och Åsskar

I huvudbyggnadens foajé sitter Gabriel Ekbeck, buktalare och projektledare för Kylskåpsradion. Det är en pod och arena där viktiga frågor tas upp på ett humoristiskt sätt i syfte att grundlägga goda värderingar hos barn. Till sin hjälp har Gabriel dockan Åsskar och nu förbereder de sig inför kvällens show.

— Vi kommer ta upp saker vi brukar prata om när vi är ute på skolor, som mikrohandlingar som gör skillnad. Avtrycken i de ord vi säger kanske inte alltid syns men de märks på insidan, förklarar Gabriel.

— Åsskar kommer ha full rulle ikväll. Han brukar säga att det är kul att vara på läger och träffa folk, särskilt på fotbollsplanen, skojar Gabriel och skrattar.

De båda medverkade även på förra årets läger och det märks att Gabriel är poppis då flera barn flockas kring honom och slänger ur sig frågor och önskningar inför föreställningen. Två av dem är nioåringarna Greta och Tuva som bor i Halmstad. Enligt Greta är det bästa med lägret att få vara i sin stuga och umgås med kompisar, och att träffa Gabriel och Åsskar förstås. Tuva tycker att en av de roligaste aktiviteterna var när de samlade skräp och lärde sig att värna om miljön. Också hon hyllar Lina Melkerssons raplåt.

— Det enda som har varit tråkigt är att jag just spillde ut min dricka i min mat, säger hon och pekar ner på tallriken med köttfärssås och uppmanar samtidigt Gabriel att inte göra samma misstag.

”Jag heter XX, skapad till Guds avbild för att göra avtryck.”

När det börjar skymma samlar sig ledarna för att planera avskedsfesten inför morgondagen. Marie Blomberg är klar över vad hon önskar att barnen får med sig efter dessa dagar, nämligen det budskap som står tryckt på de vattenflaskor som varje lägerdeltagare försågs med vid ankomsten: ”Jag heter XX, skapad till Guds avbild för att göra avtryck.”

— Det är fantastiskt att se hur barnen både hittar Jesus och blommar ut i sina gåvor och hur de hjälper och har omsorg om varandra, utbrister Marie.

— Det finns många barn här som kan bli använda av Gud utan att de vet om det, som att be för varandra, avslutar hon entusiastiskt.

Text och foto: Teresia Jansson

Ge barn äkta sommarminnen

Swisha "SOMMAR" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2019-08-20Skriv ut