Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Sommarkul med äventyr och cirkuskonster

Det är torsdag eftermiddag i mitten av augusti och inne på kåren i Halmstad har ett tiotal barn slagit sig ner runt det avlånga bordet i ungdomslokalen. I dagarna tre står äventyrliga aktiviteter på schemat. Hinderbana, jonglering, backklättring och linbana är några exempel.

Från och med gårdagen anordnas det dagkollo, eller sommarkul, både för barn som är medlemmar i Halmstads kår men också för dem man har kontakt med via skolor eller det sociala arbetet. De äldsta börjar i sjunde klass till hösten. Skaran sitter knäpptyst med uppmärksamheten fullt riktad mot Markus Halminen. Han ser vid första anblick ut som en korsning mellan en cowboy och en sjörövare i sitt långa hår, sin skinnväst och fjäderprydda hatt. Med hjälp av vita tubsockor och havregryn instruerar han deltagarna i hur de skapar egna jongleringsverktyg.

- Ta gärna farfars gamla strumpor, skojar han. Och om ni knyter ihop dem såhär så är det lättare att fylla på med mer havregryn senare om ni vill, fortsätter han.

De närvarande tar det hela på fullt allvar även om en och annan skrattsalva fyras av när de snart är i full fart med att veva runt sina egentillverkade leksaker i luften. Detta i takt till bakgrundsmusik som delvis för tankarna till cirkusmiljö. Efter en stund flyttar allihop in i gudstjänstlokalen där det släcks ner. Markus bjuder på en uppvisning med självlysande silikonklot i grönt och rött som han svingar omkring sig så att effektfulla mönster bildas runtom honom. Barnen applåderar efter showen och är ivriga att själva pröva på.

”Barnen kan slappna av här från en annars tuff vardag”

En av ledarna på dagkollot är Alfred Carlsson, 17 år. Han påpekar att dessa tre dagar är helt gratis och att det är viktigt att alla har råd att ha en kul sommar.

- En del barn har en väldigt tuff vardag men här kan de slappna av och tänka på annat. Vissa lyser verkligen upp och det roligaste med att vara ledare är att se hur glada barnen är och att de är här och nu, säger han.

”Allt har varit roligast!”

Alfred berättar att det dagen innan varit aktiviteter både inne och ute, såsom hinderbana, basket och pyssel. När det är dags för fika så går snacks och vattenmelonbitar åt i en rasande fart. På frågan vad som varit roligast hittills kommer svaret snabbt från Hadassa, sju år:

- Allt!, säger hon mellan chips-tuggorna.

Hennes halvbror Klayvert, 15 år, har greppat en gitarr och slagit sig ner i den grå tygsoffan. Han spelar och sjunger på en egenskriven låt på engelska som handlar om vikten av att ha en vän man verkligen kan lita på. Han tycker att gårdagens höjdpunkter var att spela fotboll och bordtennis.

- Och så åt vi asgoda rulltårtor med grädde och sånt, utbrister han.

- Och vi spelade Risk och jag vann. Eller vi spelade aldrig klart men oddsen att jag skulle vinna var ganska stora, fortsätter Klayvert ödmjukt men förnöjsamt.

Klockan 17 rundas dagen av och barnen skiljs åt.

Äventyrstema med klättring

På fredagen blir det utomhusaktiviteter för hela slanten så turligt nog håller sig regnet borta. Vid tvåtiden har omkring 15 barn samlats på gräsmattan utanför kåren, ungefär lika många killar som tjejer. Även några föräldrar dröjer kvar. Idag är det äventyrstema med Lars-Gunnar Wahl i spetsen. Han arbetar med det sociala för Frälsningsarmén i Borås och är idrottslärare i grunden. Det sistnämnda lyser igenom i både vigör och det stora engagemanget han har för den samlade skaran. Dessutom är han fembarnsfar och både han och hans fru har länge varit engagerade i familjefrågor.

Lars-Gunnar har förberett ett antal äventyrliga inslag och i ett par träd hänger nu rep. De som vågar får hjälp att koppla på sig klätterselar och hissas därefter upp i luften med hjälp av de övrigas dragkrafter.

- Är ni beredda? Ett, två, tre och spring! Kom igen!, ropar Lars-Gunnar som drar repet mot ena vädersträcket medan ett gäng barn stretar åt det motsatta.

halmstad_dagkollo2.jpgDetta under skratt och stoj. En och en gungar barnen fram och tillbaka några meter ovanför marken och vissa ger ifrån sig glada utrop medan någon genast vill bli nedsläppt igen. Sedan blir det klättring, två och två, på röda dryckesbackar. Selarna behålls på och varje par försöker klättra så högt och på så många backar som möjligt.

Först ut är Tuva och Hadassa som lyckas bygga och bestiga ett torn med sju lådor innan balansen ger vika och de blir hängandes i luften. Flera ledare står runtom, beredda att rycka in för att se till att ingen skadar sig, och även här hålls linorna spända av medhjälpare från två håll.

- Barnen lär sig inte riskbedömning på EU-godkända lekplatser, utan genom att klättra i träd exempelvis och kanske gå på en liten smäll, menar Lars-Gunnar.

- Det finns mycket att lära i detta då de får säkra varandra och ta ansvar och att inte heller smita före varandra, fortsätter han.

halmstad_dagkollo3.jpgEfterlängtad linbana

Sista aktiviteten och kanske den mest efterlängtade är att åka linbana mellan två träd, en sträcka på omkring 50 meter. Doréen från Uganda är på plats med dottern Hope som är sju år. Hope är till en början lite blyg men när hon får en chipspåse i handen lyser hon upp och snart flockas kamrater runt henne som vill smaka. Och när hon klättrat uppför stegen och swishat förbi över gräsmattan har både leendet och självkänslan vuxit än mer. Storebror Kaleb, nio år, är också på plats.

Nya deltagare bjuds in till höstens aktiviteter

Jenny Carlsson, familjekonsulent, bjuder även på glass, saft och fikabröd.

- Jag skulle vilja göra det här varje dag. Att hela familjer kan komma hit och göra något roligt på sommarlovet eller som en uppstart inför hösten, säger hon varmt.

- Vi kommer att följa upp de kontakter vi har fått genom detta och bjuda in till våra aktiviteter, fortsätter hon och nämner att omkring fem av de närvarande barnen är nya ansikten för henne.

”Vi har lärt oss att ha kul!”

Inte förrän det är dags att knyta ihop säcken för dagen så börjar molnen släppa ifrån sig ett och annat regnstänk. Deltagarna samlas runt Lars-Gunnar som uppmanar barnen att fundera över och nämna en sak som varit bra med dagen samt en lärdom. Deltagarna kommer med olika svar och den kanske viktigaste slutsatsen levererar Klayvert:

- Vi har lärt oss att ha kul, utbrister han entusiastiskt.

Vid månadsskiftet går Lars-Gunnar i pension men han kommer fortsätta driva sitt egna företag med inriktning på fest, äventyr och teambuilding. Han brukar ha bilen lastad med olika hjälpmedel för att kunna anordna äventyrliga lekar varhelst han far fram. Hemmavid fungerar även trädgården som arena för diverse upptåg.

- Det är jättekul att vi var så många idag och att ni var så modiga och tålmodiga, säger han till de närvarande.

- Nu tar vi varandras händer och så tackar vi Gud för att vi har haft en bra eftermiddag och att alla ska känna att de har haft kul och tycker att det är härligt att leva, avslutar han glatt och med eftertryck.

Veckan toppas med morgondagens familjeutflykt till Ängelholms hembygdspark för dem som vill och kan.

Text och foto: Teresia Jansson

Ge barn äkta sommarminnen

Swisha "SOMMAR" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2019-08-30Skriv ut