Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Sommarkollo för familjer i påskens tecken

Förra veckan anordnade Frälsningsarméns kår i Borås familjekollo utanför stan. En handfull familjer deltog och barnen gladdes över nya vänner medan föräldrar uppskattade möjligheten att komma hemifrån. Trots augustivärmen utgick temat för dagarna från påskens händelser.

Det blev mycket lek och bad under Frälsningsarméns familjekollo utanför Borås.

För andra året i rad arrangerades sommarkollo för familjer av kåren i Borås. Under 11-14 augusti 2020 samlades 24 deltagare och ledare på lägergården Råddehult i Hultafors några mil utanför stan. Bland dem fanns ensamstående mammor med barn, en mormor med barnbarn och en familj som är ny i vårt land och väntar på uppehållstillstånd. Den vackra, fridfulla miljön och det strålande vädret gav goda förutsättningar till bad, utomhuslek och gemenskap. Tidigare år har kåren anordnat sommarkollo för den yngre generationen.

— Men nu har vi kontakt med barn som är för små för att åka själva på kollo och vi tycker också att det är viktigt att fånga in hela familjer, säger Marie Blomberg, kårledare.

Fokus vid dessa tillfällen är nämligen de som kommer till kåren som hjälpsökande och som på så vis blir en del av gemenskapen. Delvis på grund av corona-pandemin hölls gruppen inte så stor vilket också gjorde att alla kunde ta plats. Vissa av kollodeltagarna har trauman och sorg i bagaget men sammansättningen av människor blev väldigt lyckad, enligt Marie Blomberg.

— Barnen var glada över att ha fått nya kompisar och någon mamma var tacksam över att få komma bort och ut från stan, säger hon.

— Det bästa har varit att bygga relationer med de här familjerna och se dem slappna av, leka och njuta av livet, fortsätter hon.

Marie Blomberg, ledare för sommarkollot.

Fina samtal utifrån kollots tema

Varje familj bodde dessutom för sig, vilket underlättade avståndstagandet och om lekarna blev mer fysiska fanns handsprit på plats. Förra året var temat ”jul i juli” med julens händelser i åtanke. Den här gången blev rubriken ”PÅ SommarKollo” som landade i påskens budskap men också med utgångspunkt från bokstäverna. P: att vi är Perfekt skapade. Å: Åh…

— Livet innehåller både ”Åh, vad fint/bra” och ”Åh, vad jobbigt” men alla känslor måste finnas med och Gud är med i allt ändå, menar Marie Blomberg.

Vidare fick S symbolisera vikten av att vara Sann mot både sig själv och andra. K: Både att få nya Kompisar på kollot och att Jesus är vår Kompis. Sista samlingen pratades det om själva påsken, att utan den och Jesus hade det inte funnits några kristna eller kyrkor och då hade det heller inte blivit något kollo.

Bönesvar för familjen

Av respekt för de närvarandes trossituation var kvällsandakterna frivilliga men deltagarna var med på dem. Marie Blomberg berättar att en familj bar på oro då de skulle bli av med sin bostad i slutet av den här månaden. Naturligtvis blev det ett viktigt böneämne och ledarna pratade om hur de skulle kunna hjälpa till. Men på vägen hem kom lösningen i form av ett textmeddelande från hyresvärden.

— Han frågade om familjen hade hittat något annat, ”annars kan ni få bo kvar till årsskiftet.” Så det blev ju bönesvar direkt, ett jättestort tacksägelseämne, utbrister Marie Blomberg.

— Man funderar på hur Gud ska ordna en sådan situation när bostadsmarknaden ser ut som den gör. Det är så häftigt att se hur han löser saker på sitt sätt, avslutar hon.

Text: Teresia Jansson

Din handling hjälper barn i utsatthet

 SWISHA HÄR  swishbild.jpg 9004805

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2020-08-20Skriv ut