Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Sjunga i kör, blåsa i kornett och nya vänner

Under fyra dagar i juni fick barn i låg- och mellanstadieåldern pröva sina musikaliska vingar hos Frälsningsarmén i Södertälje. Barnen fick sjunga, spela, pyssla, tävla och leka, och dagarna avslutades med en konsert för föräldrar och andra intresserade.

"Jag vill visa barnen vilken glädje och gemenskap som finns i musik", säger Alexandra Ougleva som är musikkonsulent på Frälsningsarmén i Södertälje.

Under onsdagens förmiddag övade barnen intensivt på sina olika blåsinstrument, kornett och baryton under ledning av Göran Lundberg som är ledare för Södertälje musikkår. Dagarna innan hade barnen övat i grupper med respektive instrument så det var första gången de övade tillsammans som ett riktigt band. De fick också öva att marschera medan de spelade.

Göran Lundberg som är ledare för Södertälje musikkår tränar med barnen att spela tillsammans.

”Barnen är väldigt taggade”

Förutom att pröva på blåsinstrument har barnen fått sjunga i kör, pysslat med olika saker, som att måla på glas. Det var elva barn som var med under veckan, alla kunde dock inte vara med varje dag. Det är första gången som Frälsningsarmén i Södertälje har musikvecka för barn på det här sättet berättar Alexandra Ougleva som är musikkonsulent.

– Det har gått jättebra för att vara första gången med musikvecka, säger Alexandra. Det har varit kul och barnen har uppskattat både körsång och minibrasset. Speciellt minibrasset, att få testa på kornett och baryton har varit exklusivt och barnen är väldigt taggade på att fortsätta den nystartade verksamheten, minibrass, som vi startar till hösten.

"Jag tyckte det var roligast att spela piano", säger Luna Drugge 7 år. "Men kornett var också roligt."

”Fokus är ju på barnen”

Även Maria Sandberg, kårledare på Frälsningsarmén i Södertälje, tycker att veckan gått väldigt bra.

– Fokus är ju på barnen, och de jättenöjda och glada, säger Maria. Och så var vi ett lagom antal barn. Vi hade satt till att vi kunde ta 16 barn, men nu var vi elva och det var egentligen bra, eftersom det är ett nytt koncept som vi inte hade testat. Nu kan vi kolla hur det fungerar med musikundervisningen och brassinstrumenten. Och så har vi fritidsdelen också.

Maria berättar att dagarna har varit bra uppdelade, då personer som ansvarat för olika moment inte har behövt vara på plats hela tiden. De tre huvudansvariga har varit Alexandra Ougleva och Julia Winbäck, som varit Alexandras högra hand denna vecka samt Maria Sandberg.

Man har på kåren nyligen köpt in tio nya kornetter för detta ändamål, för att barn ska få lära sig spela. Tanken med musikveckan föddes i en önskan att nå barn som behöver det som bäst och alla barn i Södertälje har varit välkomna. Maria Sandberg fascinerades av hur snabbt barnen i gruppen fick kontakt med varandra, redan första dagen.

"Det har varit roligt och jag har fått nya vänner", säger Thea Söderström 9 år. "Det är bra att få lära sig nya saker, träffa nya vänner och ha kul."

Barnkör och minibrass till hösten

– Det tror jag hänger ihop med antalet, menar hon. De är inte så många att det blir grupper i gruppen. De blir en grupp, då blir de kompisar istället. Och det är en bra mix med både åldrar och tjejer och killar, säger Maria.

Alexandra Ougleva vill absolut ha en musikvecka nästa sommar också. Under hösten så fortsätter man på kåren med kör för barn från 7 till 13 år och minibrass.

– Syftet med veckan har dels varit för att väcka intresse för de nya verksamheterna under hösten, berättar Alexandra. Men också för att väcka intresse för musik i allmänhet, för att lära barnen om glädjen och gemenskapen i musik.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Ge barn äkta sommarminnen

Swisha "SOMMAR" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2019-07-05Skriv ut