Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Oro, ensamhet och inga julklappar

För barn som lever i familjer där det förekommer missbruk, bråk, psykisk ohälsa och/eller brist på pengar blir utsattheten ofta extra kännbar kring julhelgen. BRIS nås av samtal från barn som oroar sig över hur julen kommer bli. Till Frälsningsarmén söker sig barnfamiljer som inte har ork eller ekonomi att själva anordna en fridfull jul.

Foto: Jonas Nimmersjö

"Barn oroar sig över hur julen kommer bli"

BRIS, Barnens rätt i samhället, håller chatt, mail och telefon öppna hela julen då ungefär lika många barn och unga brukar höra av sig som under övriga helger.
– Barn oroar sig över hur julen kommer bli, att det kanske uppstår bråk i familjen eller att det förekommer missbruk. Ofta behöver barnen prata men om våra kuratorer bedömer att de befinner sig i fara försöker de hitta en lösning där och då tillsammans med barnet, säger Anna Holmqvist, pressekreterare.

"Om jag slutar med fotbollen så hjälper jag mamma och pappa"

Hon påpekar att ensamheten också kan bli mer påtaglig för utsatta barn när skolan stänger över lovet och kompisarna är upptagna med sina familjer. Andra barn oroar sig över familjens ekonomi kring jul och jämför sig själva med andra vänner som verkar få en "lyckligare" jul med mycket presenter. Ofta försöker barnen ta ansvar och hitta egna lösningar när det gäller ekonomin.
– En del som kontaktar oss kan säga att "Om jag slutar med fotbollen så hjälper jag mamma och pappa", exempelvis. Andra är mer modesta med vad de önskar sig i julklapp, säger Anna Holmqvist.

Önskade klappar och vad unga "måste" ha har ändrats över tid

Ywonne Eklund, metodstödjare för kårens sociala arbete på Frälsningsarmén, påpekar att väldigt många människor i Sverige idag lever på marginalen beträffande ekonomin. Det kan vara ensamstående föräldrar eller de som är sjukskrivna eller arbetslösa under lång tid. Det kan också vara missbruk inblandat. Just kring högtider och i synnerhet julen blir detta extra kännbart.
– Barn vill ha det ena och andra i julklapp men det finns inte utrymme för det även om föräldrarna vill att deras barn ska få det som alla andra får, säger hon.

Hon nämner att vissa till och med tar lån och krediter för att kunna ge sina barn julklappar och att listan på önskade klappar och vad unga "måste" ha har ändrats över tid.
– Idag handlar det inte om ett par sockor. Förr fanns det inte datorer, mobiltelefoner och tv-spel utan då önskade man sig kanske ett sällskapsspel, säger Ywonne Eklund.

Hur Frälsningsarmén hjälper

Frälsningsarmén bedriver social verksamhet på över 100 orter i Sverige då medarbetarna möter utsatta människor, ofta barnfamiljer. En insats som görs för dem kring julen är att erbjuda julklappar till barn och en matkasse eller presentkort på mat till de vuxna. Men Ywonne Eklund påpekar att det ju inte täcker alla behov men att det i alla fall kan ge en liten guldkant på julen.

På vissa håll arrangeras det också festligheter såsom julbord och firande i december eller under juldagarna, något som betyder mycket för dem som inte annars har råd eller ork att arrangera eget julfirande. Det ger även möjlighet till gemenskap i en alkohol- och drogfri miljö.

Text: Teresia Jansson

Ge en gåva

Sätt punkt för jul utan fröjd - Swisha "Fröjd" till 9004805

Skriv ut