Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Öppet för ungdomar hela sommaren i Västerås

I Västerås flyttar Frälsningsarméns ungdomsarbete ut till stranden i sommar. Volleyboll, grillning, bad och andakt varje vecka motverkar isolering och sysslolöshet och pekar på det positiva i den kristna gemenskapen.

Gruppen killar och tjejer i Västerås kårs ungdomsverksamhet kommer från väldigt blandad socioekonomisk bakgrund. " Kyrkans enkla sätt att ses kräver inte mycket pengar och bygger gemenskap" menar Ruben Marthinussen, ungdomsansvarig.Foto: Frälsningsarmén i Västerås/Jonas Nimmersjö

— Vi stänger inte ner i sommar, utan möter ungdomarna minst en gång i veckan, ofta två.

Det säger Ruben Marthinussen som arbetar med ungdomsverksamhet på Frälsningsarmén i Västerås. Varje fredag under året har ungdomsgruppen på 20-25 personer träffats i kåren (församlingen). Bara några få har en bakgrund inom kåren, övriga har kommit med via kompisar. Under restriktionerna kring coronaviruset har gruppen med distans och varsamhet ändå kunnat fortsätta träffas i kårens lokaler i centrala Västerås. Men i sommar satsar ledarna på att gruppen ska vara ute mycket på Lögarängens strand. Där väntar volleyboll, grillning och ibland bad.

Sport  på stranden lockar dit andra ungdomar

— Det finns fyra volleybollplaner där, och en fin populär strand.  När vi spelar kommer ofta kompisar till ungdomarna och tittar. Sedan vill de ofta haka på oss, säger Ruben Marthinussen och berättar att killarna som deltar är väldigt sportiga då de tillhör projektet FFA (Fotball For All), och vanligtvis tränar mycket fotboll.

Aktiviteter som inte är beroende av föräldrars ekonomi

Frälsningsarmén kan aldrig konkurrera med alla de aktiviteter och träffar som konsumtionsmarknaden erbjuder unga, men Ruben pekar på kyrkans enkla sätt att ses, som inte kräver mycket pengar eller socioekonomiskt starka föräldrar. Här får kåren betyda väldigt mycket för både utsatta unga och andra. Det finns även en styrka i att visa att kristna och Frälsningsarmén inte är så konstiga som många kan tro, något som ofta bygger på fördomar, då man inte ser vad som sker inne i kyrkan.

— Det är en guldchans att nå nya på stranden. Vi bygger relationer utifrån och det byggs tro. Ungdomarna i sin tur knyter till sig dem som de redan känner. Det är så vi når unga allra bäst, understryker han.

Ambitiösa pojkar vill komma in i samhället

Västerås kår har ett integrationsprojekt som engagerat många ensamkommande pojkar från bland annat Iran och Afghanistan. Några av dem har kontakt med familjerna i hemlandet, andra inte. Flera studerar på gymnasiet eller Komvux, andra har sommarjobb eller arbete inom äldrevård eller som fotbollsdomare. Det är väldigt fina killar, med en stor längtan att arbeta och komma in i samhället, intygar Ruben.

Fyra fina volleybollplaner finns på Lögarängens strand i Västerås, dit Frälsningsarméns ungdomsgrupp kommer att gå under hela sommarlovet.  Foto: Frälsningsarmén Västerås

Socioekonomisk blandning stor styrka i kyrkan

— De som har familjer i hemlandet saknar dem förstås, även om många kommit till väldigt bra familjer här i Västerås. Oron för coronasmittan hos anhöriga har varit stor framförallt hos de från Iran, som ju haft många Covid-19-offer. Men på hemmaplan har alla tack och lov hållit sig friska, liksom vi i personalen, säger Ruben.

Han påpekar att även om grundstommen av Västerås kårs medlemmar består av kristen medelklass så har majoriteten i ungdomsgruppen inte den bakgrunden. Och blandningen är den stora styrkan. Flera av grabbarna från muslimsk tradition är nu också konvertiter.

Lär sig mer om kristen tro

— Vi avrundar våra träffar med andakt, ibland utomhus efter volleybollen. Under fredagarna i vår har vi bedrivit  Ungdoms-Alpha, där gruppen lärt sig mer om kristen tro utifrån var de befinner sig. Denna termin har vi följt berättelserna om vad Jesus gjorde. Vi är nästan klara med den kursen nu, säger Ruben Marthinussen.

Text: Carina Tyskbo
Foto: Frälsningsarmén Västerås

Vill du hänga med på Västerås kårs ungdomsarbete i sommar? Läs med på Västerås kårs Facebooksida eller kontakta Ruben Marthinussen på ruben.marthinussen@fralsningsarmen.se

Med din gåva kan vi sätta fart på sommaren för barn och unga i utsatthet

Swisha här  swishbild.jpg 9004805

Starta din egen insamling

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2020-06-16Skriv ut