Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

”När är ni här nästa gång?”

Familjefest med gemenskap, lekar, grillning och glass. Det bjöd Frälsningsarmén och Korskyrkan i Borås in till i torsdags kväll. Kåren som har funnits i det utsatta området Norrby sedan i höstas är mån om att bygga relationer med invånarna. Deltagarna gladdes åt festen och undrade när det är dags för nästa.

Korvgrillning, tipspromenad, glass, kubb och lek stod på schemat i torsdags kväll när Frälsningsarméns kår i Borås tillsammans med Korskyrkan ställde till med familjefest. Omkring 50 vuxna och barn i olika åldrar samlades på en gräsplätt I Norrby belägen ungefär mittemellan de två kyrkorna. De är de två samfund som finns i det utsatta området som präglas av ett utanförskap då många invånare är nya i Sverige och inte riktigt kommit in i samhället. Dit flyttade kåren i höstas då man vill närvara där det finns störst behov.

— Det roligaste var att få göra detta tillsammans och att möta alla barn och deras mammor, säger Marie Blomberg, kårledare.

— Och det känns bra att vi tar ansvar för vår stadsdel, fortsätter hon.

Marie Blomberg, kårledare för Frälsningsarmén i Borås

”Åh, vad bra, nu får jag öva på min svenska!”

Arrangörerna reste upp ett partytält som skydd för värmen och det gjorde även att folk såg att någonting var i görningen och drogs dit. Bara ett fåtal som kom till festen är medlemmar i församlingarna men många har kåren haft kontakt med en tid. Marie Blomberg nämner en mamma som inte kommer hemifrån så ofta.

— Hon sa: ”Åh, vad bra, nu får jag öva på min svenska!” Och hon undrade när vi är där nästa gång och om vi skulle vara där redan nästa dag.

— Jag tror det betyder jättemycket för området att vi gör sånt här för en hel del av invånarna har inte så många svenskspråkiga relationer och kontakter, fortsätter hon.

Uppstartsfest i augusti

Det erbjöds även kycklingkorv och ett vegetariskt alternativ för att alla skulle känna sig inkluderade oavsett livsstil eller religiös tillhörighet. Det blev också tid för samtal och Marie Blomberg delade några ord.

— Temat var att Gud älskar oss och vill oss väl. För många är Gud kanske någon som är dömande och på distans men han är tvärtom nära och angelägen att ha kontakt med oss, påpekar hon.

Eventuellt blir det en uppstartsfest i augusti innan skolorna börjar då man även vill välkomna invånarna till höstens händelser på kåren.

På sistone har Frälsningsarmén i Borås istället för söndagsgudstjänster haft aktiviteter utomhus. Vid dessa tillfällen har det förutom fika och en kort samling blivit kubb, boccia och andra spel.

— Det viktigaste i det här skedet är att prata med människor och skapa relationer och då blir det lättare att sedan bjuda in till aktiviteter, säger Marie Blomberg.

— Folk frågar varför vi gör detta och det är för att vi älskar nya människor, fortsätter hon.

Borås familjekollo skapar relationer

För tredje året i rad anordnas även ett familjekollo i augusti på en lägergård i Råddehult utanför Borås. Den här gången blir det cirkustema med olika aktiviteter men än återstår planering kring detaljerna. Prislappen ligger runt 300 kronor per person beroende på betalningsförmåga och en del har hänvisats dit av familjecentralen i stan. Fokus är på dem som inte kommer ut på någon semesteraktivitet annars men det har inte alltid med pengar att göra, menar Marie Blomberg.

— Ensamhet är ett stort problem även bland de familjer som inte har något nätverk och vissa kanske frågar sig hur de ska orka åka iväg själva med sina barn, påpekar hon.

— Här kan man komma till dukat bord och behöver inte laga alla måltider själv och som förälder blir man del av ett socialt sammanhang och får träffa andra vuxna, fortsätter hon.

Under kollot blir det även ett tillfälle då barnen leker själva och de vuxna får tid att prata med varandra och dela tankar och känslor kring exempelvis föräldraskap. Marie Blomberg ser framemot de fyra dagarna.

— Förhoppningen är att det blir fint väder och att vi skapar goda relationer som vi sedan kan bygga vidare på i höst, avslutar hon.

Text: Teresia Jansson
Foto: Frälsningsarmén

Hjälp oss sätta fart på sommaren!

 SWISHA HÄR  swishbild.jpg 9004805

Exempel på hur din gåva hjälper:

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2021-06-18Skriv ut