Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Mammans buffert var slut

Hon hade klarat av julhelgen, men så hade hennes dotter en innebandy-cup under mellandagarna. Mamman fanns med på fikalistan för cupen och skulle baka kakor och köpa saft och kaffe. Där kraschade mamman. Skafferiet var tomt, och så även plånboken.

Innebandy match Foto: Jonas Nimmersjö

I slutet av januari, innan lönen kommer, är det många som har tomt på sina bankkonton och många söker sig då till Frälsningsarmén för att få hjälp.

Händer något oförutsett, då finns det ingen buffert

Det är då inte bara de vanliga hjälpsökande, utan kan vara ensamstående mammor och pensionärer som i vanliga fall klarar sig utan hjälp, men som hela tiden lever på marginalen. Pengarna räcker till de dagliga utgifterna, men händer något oförutsett, då finns det ingen buffert.

En ensamstående mamma i Umeå

I januari månad för några år sedan träffade Frans Ljungblad, ansvarig för Frälsningsarméns sociala arbete på kåren i Umeå, en ensamstående mamma  som kom till Frälsningsarmén för att hon hade behov av hjälp.

Bufferten var slut

Kvinnan hade drabbats av sjukskrivning, något som för alla innebär mindre pengar i kassan, men för de som redan har det skralt ekonomiskt blir det ännu svårare. När hon kom till Frälsningsarmén hade den lilla buffert hon haft tagit slut.

Dotterns innebandycup

– Hon har klarat av julhelgen, berättar Frans. Men så hade hennes dotter en innebandycup under mellandagarna. Mamman fanns med på fikalistan för cupen och skulle baka kakor och köpa saft och kaffe. Där kraschade mamman. Skafferiet var tomt.

Fick hjälp från Frälsningsarmén

Frans berättar att mammans ekonomi inte skulle klara av detta, det fanns inte något ekonomiskt utrymme för de extra kostnaderna. Men tack vare den ekonomiska hjälp som hon fick från Frälsningsarmén kunde hon finnas kvar på fikalistan och dottern kunde spela i cupen.

Ge en gåva

Sätt punkt för fattigdom - Swisha PUNKT till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100kr - Bidrag till Skolaktivitet
  • 300kr - Kläder till ett barn
  • 500kr - Matvaror till en mindre familj 
Skriv ut