Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Lekfulla rastvärdar skapar trygghet på skolor i Halmstad

I några av skolorna i Halmstad finns personal från Frälsningsarmén regelbundet med som rastvärdar, för att tillsammans med lärarna skapa en lugn och trygg miljö för eleverna. Nyligen har man även börjat med After school-samlingar, för att låta de skolelever som behöver mer stöd och hjälp, ha en egen mötesplats i kyrkan.

Personalen hos Frälsningsarmén i Halmstad som jobbar med barn och ungdomar.

På onsdagar har Frälsningsarmén i Halmstad  sedan januari i år haft After school för skolelever som behöver någonstans att vara efter skolan. Under skolveckorna får barnen som kommer hit hjälp med läxor, de får fika och de kan spela pingis.

Jenny Carlsson De onsdagar som infallit på loven har vi satsat lite extra. På sportlovet hade vi besök av Tropiska rum  som hade med sig ormar och sköldpaddor som barnen fick hålla och klappa. Vi hade också äventyrslek på Halmstad arena för 30 barn, berättar Jenny Carlsson, familjekonsulent på Frälsningsarmén i Halmstad.

– På påsklovet hade vi hoppborg och trekamp för omkring 20 barn. Båda dessa satsningar fanns med i kommunens lovkatalog på deras hemsida med information om aktiviteter för barn och unga under lovet, säger Jenny.

Rastvärdar och läxhjälp på skolor

En satsning som hjälper fler barn och unga är när man är rastvärd på tre olika skolor i Halmstad. På Nyhemsskolan, som är en lågstadieskola har man rastaktiviteter en rast per vecka på skolgården.

– Vi tar med oss olika lekar och redskap och leker och pratar med barnen, berättar Jenny Carlsson. Och när det gäller läxhjälp, så är det personer från oss på Frälsningsarmén som kommer till skolan och har läxhjälp i ett klassrum för fyra till åtta barn. Det är frivilligt för barnen att komma men de elever som lärarna märker behöver den hjälpen rekommenderas att komma till oss.

På Östergårdsskolan, årskurs 4-9, har Frälsningsarmén rastvärdar, för att tillsammans med lärarna finnas i skolans korridorer och skapa en lugn och trygg miljö, menar Jenny.

– Vi pratar med eleverna och spelar Uno tillsammans.

Den tredje skolan, Furulundsskolan, är ny för läsåret 2018-2019. Här startade samarbetet efter att Frälsningsarmén besökt de tre rektorerna våren 2018 och frågat vilka behov de hade. På Furulundsskolan, som är en f-9 skola, är man rastvärdar för mellanstadiet en till två lunchraster per vecka.

– Vi pratar med eleverna, spelar pingis och är tillsammans med lärarna för att skapa en lugn och trygg miljö på skolgården och i uppehållsrummet, säger Jenny.

Föreställningar med Gabriel och Åsskar från Kylskåpsradion

Efter önskemål från en av lärarna på Furulundskolan bestämdes det att Gabriel Ekbeck och hans docka Åsskar från Kylskåpsradion  skulle komma och prata om hur små handlingar kan göra stor skillnad. Gabriel och Åsskar hade två uppskattade föreställningar och samtal i klassrummet för årskurs fyra (tre klasser).

Familjekväll och alpha - samtal om kristen tro

Frälsningsarmén i Halmstad har Familjekväll för alla åldrar, med mat, aktivitet och andakt, varannan onsdag. Då har även en alpha-grupp, en grupp för vuxna som lär sig mer om kristen tro, funnits med och ätit tillsammans med de övriga. Antalet besökare har varierat mellan 25-50 personer, berättar Jenny Carlsson.

– Det har blivit många bra samtal kring livet och den kristna tron. De vuxna har kunnat samtala i lugn och ro medan barnen lekt på vår innergård eller pysslat, säger Jenny. I slutet samlas alla för en kreativ andakt och lovsång.

Aktiviteter hos och med Frälsningsarmén i Halmstad i sommar

  • Måndag till torsdag under vecka 25, musikvecka för barn mellan sju och tolv år, den avslutas med en lunchkonsert på torsdagen.
  • Från vecka 26 till vecka 30 har Frälsningsarmén i Halmstad istället för söndagsgudstjänst, grillkväll på söndagskvällarna kl. 17.00 för hela familjen. De som vill vara med får ta med eget att grilla, men korv med bröd finns att köpa för de som inte tagit med något. Då har man också olika aktiviteter och en avslutning med andakt.
  • Under vecka 33 är det Sommarkul för hela familjen, med aktiviteter på kårens innergård onsdag till fredag klockan 14-17.
  • Under de dagkollo som kommunen arrangerar under vecka 30 och 33 så är Frälsningsarmén med och har en aktivitet en eftermiddag per kollovecka. Och den 17 augusti har man en utflykt till Ängelholms hembygdspark för hela familjen.
  • – Vid fint väder kommer vi att vara på Östra stranden på söndagseftermiddagarna innan grillkvällen eller efter gudstjänsten, säger Jenny Carlsson och uppmanar alla som är intresserade att titta på kårens Facebooksida för mer och aktuell information. 

Text: Jonas Nimmersjö

Ge barn äkta sommarminnen

Swisha "SOMMAR" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2019-06-05Skriv ut