Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Lek, bad och vänskapsrelationer på dagkollon i Nässjö

I Nässjö hade Frälsningsarmén under två veckor sommaren 2021 dagkollo på sin sommargård i Soludden. För Lulia var detta andra kolloveckan denna sommar, hon tyckte det var så roligt att hon ville vara med en gång till. "Här är roligt och man får träffa flera vänner. Allt är roligt. "

Foto: Jonas Nimmersjö

Sara BeijerDen första kolloveckan var i början av sommarlovet och den andra veckan i augusti precis innan skolorna började.

— Vi har ett samarbete med Runnerydsskolan under hela året och vår ungdomsledare Mikkel Rasmussen är då på plats på skolan två dagar i veckan, berättar Sara Beijer kårledare för Frälsningsarmén i Nässjö. Där på kåren har Mikkel även ett fotbollsprojekt ”We are one” med barn från skolan.

Eftersom kåren i Nässjö har så bra kontakt med Runnerydskolan kan Mikkel när det är dagkollo åka till skolans fritids på morgonen och hämta de barn som ska vara med på kollot och sedan lämna dem igen på fritids innan föräldrarna kommer dit för att hämta sina barn.

Första veckan hade man 15 barn på kollot. På grund av pandemin kan man inte låta barn vara med om de har förkylningssymptom så dagen för vårt besök var det tio barn, annars har det varit 13 barn denna vecka.

Sommargården Soludden gavs till Frälsningsarmén som gåva av Metodistkyrkan i Nässjö. Frälsningsarmén och Metodistkyrkan hade länge ett nära samarbete och när de blev för få i den kyrkan skänktes gården. Här på Soludden har Frälsningsarmén normalt sommargudstjänster, scouter och olika samlingar. Och som denna sommar två veckor med dagkollo.

Aktiviteter och glass

På dagkollot kan barnen paddla kanot, bada, spela fotboll, leka, fiska och bara hänga med sina gamla och nya vänner. Programmet för dagarna är inte späckat utan barnen har mycket tid över för det de själva kan hitta på.– Vi börjar varje dag med en gemensam lek, säger Sara Beijer. Idag var det en lagvariant på ”sten, sax och påse”, där laget kommer överens med varandra om vad de ska välja. Barnen får också en glass om dagen som de kan hämta ut när de känner för det och så har vi frukost, mellanmål och lunch.

— Vi har haft jättetur med vädret, det såg ut som om det skulle bli dåligt idag, men det har varit strålande solsken. Första veckan var det jättevarmt och soligt.

Lena Fransson hjälper till med maten denna vecka tillsammans med Margaretha Alexandersson,  båda från kåren i Nässjö. ”Det roligaste är att bada”, säger Elton som också rekommenderar andra barn att vara med på ett dagkollo som detta.

Olika nationaliteter

På kollot har det varit barn från många olika länder som Sverige, Somalia, Syrien, Afghanistan, Etiopien och Eritrea. Många av dem har bara varit i Sverige i några år. Förr om åren har man på kåren i Nässjö gjort resor för familjer på sommaren som dagsutflykter. I år testar man dagkollo istället och Sara Beijer tror att det är något de kommer göra även nästa sommar.

— En orsak är att vi har mindre pengar att röra oss med, menar Sara. Men den viktigaste orsaken är att vi vill bygga relationer, vilket man gör bättre under längre tid som en vecka.  

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Din handling hjälper barn i utsatthet

 SWISHA HÄR  swishbild.jpg 9004805

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till kläder för ett barn
  • 500 kr - Matvaror till en familj

Vårt arbete för barn, unga och familjer

Publicerat: 2021-08-25Skriv ut