Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

I och med pandemin befästs nya vanor och tekniken ger utveckling

Frälsningsarmén i Umeå har i rådande pandemi börjat med swipe-gudstjänster och enligt Linnea Kampha, familjekonsulent, fortsätter man troligen med det framöver. Även de nyinförda Zoom-mötena för unga tjejer har medfört goda lärdomar tycker hon, såsom att prata en i taget och att lyssna på varandra.

"Jag tror att detta är något vi kommer fortsätta med även när de vanliga gudstjänsterna drar igång. På så vis kan den som inte har möjlighet att vara på plats fysiskt ändå följa med och känna sig delaktig" säger Linnea Kampha. Till höger en av bilderna från en av svajp-gudstjänsterna.

Under onsdagkvällarna på Frälsningsarméns kår i Umeå välkomnas människor i alla åldrar till ”Mätt och förlåten.” Träffarna inleds med middag och sedan följer gudstjänst och aktiviteter för barnen.

Svajp-gudstjänster via Facebook och Instagram

Med anledning av Corona-virusets framfart erbjuds nu istället svajp-gudstjänster via Facebook och Instagram. Magarna mättas i hemmen och man följer samma ordning som annars men i bildform så att deltagarna kan hänga med genom att bläddra/svajpa framåt. Dagens tema presenteras, det blir bön och kollektinsamling, bibeltext för dagen att fundera kring och Herrens välsignelse som avslut. Responsen har varit god och en del tittar tillsammans med nära och kära.

— Det är en rolig utmaning att tvingas tänka om och hitta nya sätt. Det är lätt att hamna i gamla vanor och bara köra på som man alltid har gjort, säger Linnea Kampha, familjekonsulent vid kåren.

— Jag tror att detta är något vi kommer fortsätta med även när de vanliga gudstjänsterna drar igång. På så vis kan den som inte har möjlighet att vara på plats fysiskt ändå följa med och känna sig delaktig, fortsätter hon.

Tjejgrupp ses online via Zoom

Hon håller även i ”Eftersnack”, en samling för unga, efter onsdagsgudstjänsten och just nu är det sex tjejer i mellanstadiet som träffas online via Zoom-verktyget. Också där blir det samtal, bibel och bön. Linnea Kampha omfamnar de nya tekniska kunskaperna som också bidrar till mental utveckling hos gruppmedlemmarna.

— Det är jättepositivt för de lär sig att prata en åt gången och att lyssna på varandra, så det är pedagogiskt på så vis, menar hon.

”De längtar efter att ses på riktigt”

Under våren planeras en picknick ute så att församlingen får träffas öga mot öga och ett i större gäng samtidigt och eventuellt blir det mer sådant längre fram. Vid rundringningar till medlemmar står det klart att många känner sig ensamma och saknar kyrkogemenskapen.

— Från barnfamiljer har vi fått höra hur otroligt mycket kyrkan betyder för dem. De längtar efter att ses och de äldre undrar när de får träffa sina barnbarn igen. En nyfrälst mamma tycker det är jättejobbigt att inte kunna vara här eftersom hon känner en sådan tillhörighet hos oss nu, avslutar Linnea Kampha.

Text: Teresia Jansson

Med din gåva kan vi sätta fart på sommaren för barn och unga i utsatthet

Swisha här  swishbild.jpg 9004805

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2020-05-19Skriv ut