Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Här uppmuntras barnen att våga drömma

Varje sommar arrangerar Frälsningsarmén ett stort barnläger och förra året, 2017 var ett i Halmstad. Alla 120 platser blev snabbt bokade och temat för veckan var drömmar. "Alla kanske inte har några drömmar men har man det så blir livet mer spännande och roligt och då har man något att längta efter och jobba för", säger Lina Melkersson, nationell barn- och ungdomskonsulent.

Foto: Teresia Jansson

De som inte har råd att betala får hjälp

Fastän det varnats för regnrusk så ler solen över de 120 barn och 50 ledare som befinner sig på Strandgården i Vilshärad utanför Halmstad. Det är en vacker och fridfull plats och bakom kyrko- och lägerlokalerna breder en stor gräsmatta ut sig tills vita sanddynor tar vid och som i sin tur möts av havets vågskvalp. Deltagarlistan blev snabbt full när lägret blev känt men det finns också en medvetenhet om att alla inte har råd att betala för sig. Därför är avgiften kraftigt subventionerad och de extra behövande får hjälp även med resten av kostnaden. Sara Beijer, kårledare i Norrköping och lägerchef, uppskattar att omkring en femtedel av barnen inte hade kunnat vara med annars.

Att ha något att berätta för kompisarna i skolan

– En flicka som just fått uppehållstillstånd och som har sin bror och mamma med sig har sagt att det bästa med en av dagarna var att få se sin mamma i vattnet. De hade inte badat tillsammans på tolv år, berättar hon.

– En annan familj hade inte varit utanför sin stad över huvud taget tidigare utan bara lekt i lekparker där de bor. Att få miljöombyte och vara på den här vackra platsen och dessutom kunna berätta i skolan sen att man gjort något annat än att bara vara hemma betyder nog mycket, fortsätter hon.

"Barnen säger att de älskar det här lägret"

Lina Melkersson är en av de som haft huvudansvaret för planeringen av lägret. Hon uppskattar att omkring hälften av deltagarna inte har någon direkt koppling till Frälsningsarmén och många är nysvenskar.

– Det är många nya ansikten den här veckan så det är fantastiskt roligt. Barn är ju så spontana och ärliga och jag har hört dem som säger att de älskar det här lägret, säger hon.

Vill väcka mod hos barnen att drömma

På morgnarna är det samlingar med sång och musik, liksom de flesta kvällarna då även tävlingar och överraskningar står på menyn. Rubrikerna för samlingarna innehåller alla ordet "dröm" eftersom just drömmar är temat för lägret.
– Min förhoppning är att det väcks ett mod hos barnen att våga drömma och att de förstår att de planer vi har för våra liv kan bli större än vi kan drömma om. Jag hoppas att barnen bär med sig det som en styrka och kraft i tillvaron, säger Sara Beijer.

Barnens olika drömmar

Redan i ansökan till lägret har barnen fått skriva vad de har för drömmar och de har varit av alla de slag. Någon vill bli duktig på fotboll eller piano, en annan önskan är att all läsk i världen var gratis, någon skulle vilja bo i ett stort hus byggt av lego medan andra vill ha fred på jorden. Linn Sickeldal, sju år och från Nässjö, drömmer om att flyga till USA.

Nya vänner

Många av barnen nämner att de är glada över att de har fått nya vänner på lägret även om många redan känner vissa lägerdeltagare sedan innan. Systrarna Emily och Alice Heimer Olisehzuah är tolv respektive nio år och bor i Halmstad. Emily spelar piano i ett band och tycker därför att just musiksamlingarna är bland det roligaste och hon drömmer om att bli bra på att dansa och sjunga och så vill hon jobba med barn i framtiden. Alice har också spännande framtidsplaner.
– Jag vill bli uppfinnare, jag håller på med sådant hemma och blandar olika saker, säger hon.

Exempelvis har hon försökt göra egen tvål.

Fick vara prinsessa för en kväll

En annan flickas dröm är att bli en prinsessa så lägerledarna gjorde en kväll vad de kunde för att hon skulle få en glimt av hur det skulle kunna vara. Hon fick gå upp på scenen där hon fick en tiara, stjärnglasögon, en boa och en prinsess-handduk, något hon blev fantastiskt glad över. Ledarna hade till och med skrivit brev till hovet med en förfrågan om en videohälsning från kronprinsessan till flickan. Och brevet besvarades faktiskt även om just önskan om videohälsningen inte kunde infrias.
– Hovets sekreterare skrev tillbaka och nämnde flickan vid namn. Så även om det inte var från någon prinsessa så var det jättestort för henne att få en personlig hälsning därifrån, säger Sara Beijer.

Äventyr i skogen

Barnen får välja mellan olika aktiviteter, eller drömmar, som det står på schemat. Ett gäng på omkring 20 personer ger sig ut i skogen. De barnen har valt att delta i äventyrsgruppen och ledaren John Olsson, ungdomskonsulent, leder dem till en öppen glänta och delar upp dem i två lag med blå respektive gröna västar. Leken kallas "fånga flaggan" och snart blir det fart på barnen som springer över planen för att få tag på sitt lags flagga utan att bli hindrad av någon från motståndarlaget.

Dans, filminspelning, sport och måleri

Kvar i lägerlokalerna lär sig ett gäng tjejer olika danssteg i ett av rummen och i ett annat är koncentrationen hög bland de som ritar och målar. I ett hörn blir en kille filmad när han läser ur ett manus. På ängen utanför kämpar ett gäng med såpaboll, det vill säga fotboll och bandy på halt underlag. En av dem är Arvid Hammarberg, sju år, från Stockholm och det här är första gången han är med på ett så stort läger.

– Det roligaste är sporterna och att hoppa i sanddynerna och min dröm är att få en hund, säger han.

Drömspel, dream-team och drömslott

Andra programpunkter är "drömspel" då alla, både barn och ledare, leker och sportar tillsammans, när det är "dream-team" har barn från respektive kår en egen samling som innehåller samtal och reflektion, och de i åldern 10-12 år kan delta i "drömslott" som är en slags fritidsgård för dem.

Stor glädje i drömlandet

Dagens eftermiddagsaktivitet, "drömlandet", är en form av marknad där det har byggts upp lite av en drömvärld där barnen kan roa sig. Valmöjligheterna ute på ängen är många och det råder en febril aktivitet överallt med allt från hoppborg, ansiktsmålning, skokastning, tävling i att träffa uppstaplade läskburkar och mycket annat. På plats finns även en popcorn-maskin och den ledare som gör sockervadd har bokstavligen händerna fulla hela tiden. Glädjen är märkbart stor bland barnen.

"Vi vill stärka barnens självkänsla"

Ewa-Marie Kihlagård är ganska ny och glädjefylld över sin roll som metodstödjare för barn och unga och hennes huvuduppgift på lägret är att hålla i undervisning för dem i åldern7-9 år. Hennes förhoppning är att det som barnen får med sig under veckan ska leda till att de vill fortsatta delta i Frälsningsarméns aktiviteter i höst, såsom barnhelger.
– Jag hoppas också att varje barn får känna hur värdefulla och unika de är och att vi ledare får vara med och stärka deras självkänsla, säger hon.

För Sara Beijers sjuåriga son är det här hans första läger och trots alla kreativa initiativ och aktiviteter som erbjuds så är det för honom just det här med att sova tillsammans med kompisar den största behållningen. Kanske delvis för att han har får uppleva just det som dagarnas sista punkt utlovar – "Sweet dreams".

Teresia Jansson

Stöd vårt arbete

Skriv ut