Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies
hämta geoposition

Här blir barnen ”mobbsäkra”

För sju år sedan drog Marcus Andersson och Patrik Olterman i Frälsningsarmén igång ett projekt mot mobbning i Malmö. Barn och föräldrar lär sig brasiliansk jiu jitsu och samtalar kring hur man förebygger och hanterar mobbning. ”Jag hoppas de får med sig en känsla av trygghet och ett gott självförtroende”, säger Marcus Andersson.

Verktyg för att hantera utsattheten

Både Marcus Andersson och Patrik Olterman har själva blivit mobbade tidigare i livet. Båda har även sysslat med kampsport som för dem blev ett verktyg att hantera utsattheten. När deras egna barn började träna judo på en klubb tyckte deras pappor att stämningen inte var särskilt god mellan de tränande.

Ett koncept sedan länge i USA och Brasilien

Därför beslutade de sig för att starta upp det initiativ som kallas "Bullyproof" eller "Mobbsäker". Konceptet har funnits länge i USA och Brasilien och har tagits fram av socialarbetare och lärare i ett samarbete med kampsportare. Verksamheten startades på Frälsningsarméns kårer i Limhamn och Malmö.

– Det växte enormt fort från en grupp på sex personer till två grupper per kväll tre dagar i veckan, säger Marcus Andersson.

Familjemiddag före träningen

De som deltar betalar endast en medlemsavgift på 150 kronor per år till Frälsningsarméns ungdomsförbund men barnen har då tillgång till all verksamhet på kårerna. Så småningom slogs de två kårerna ihop och "Mobbsäker" låg på is en period men förra året gjordes en nystart.

Totalt har ungefär 60 familjer med barn mellan fyra och tolv år deltagit i kursen, alla med olika livssituationer och bakgrunder. Nu träffas fyra familjer en kväll i veckan då man först samlas till familjemiddag. Efter middagen kan barnen välja att delta i anti-mobbningskursen som både ska motverka att barn mobbar och hjälpa den som blir utsatt. Först blir det träning och lek.

"Barnen får lära sig att undvika våld men också hur de skyddar sig"

– Eftersom barnen tränar med sina föräldrar så lär de sig teknikerna mot någon som är större och starkare. Brasiliansk jiu jitsu handlar om att krama om, lägga ned och hålla fast den andra personen utan att använda sparkar och slag som kan skada, säger Marcus Andersson.

– Barnen får lära sig att undvika våld men också hur de skyddar sig om mobbningen tar sig i uttryck fysiskt, fortsätter han.

Sista delen av lektionen sitter deltagarna ner och pratar med varandra om värderingar och regler kring hur teknikerna får användas. Det blir även samtal som ska förebygga att barn börjar mobba någon, som vikten av att vara en bra kompis.

"Jag tror inte att barn som har bra självförtroende mobbar andra"

Barnen får även jobba mycket med sitt självförtroende, bland annat genom att öva sig i att prata inför varandra, till en början bara att säga sitt namn. Efter varje lektion får de även ge beröm till någon av kamraterna, genom att exempelvis påpeka att någon lärt sig ett moment snabbt. Alla ska lära sig att lyssna på en person i taget och den som pratar ska känna att den blir lyssnad på.

– Vi har sett gång på gång hur den lilla tysta flickan, som i början knappt vågade säga sitt namn, efter ett antal lektioner pratar och tar för sig och ger positiv feedback till de andra, säger Marcus Andersson.

– Jag tror inte att barn som har bra självförtroende mobbar andra. Om man är liten, maktlös och ensam så behöver man lära sig att hantera detta utan att trycka ner andra, fortsätter han.

Hur man markerar gränser och undviker konfrontation

Vidare pratar deltagarna om när och hur man markerar gränser. Marcus Andersson påpekar att mobbning ofta börjar som en lek och om inte någon säger ifrån på rätt sätt kan det hela eskalera. Att undvika konfrontation och inte inbjuda till konflikter är också viktigt.

En tidigare elev berättar

Marcus Andersson nämner ett barn han nyligen mött på stan som gått kursen precis när den startade. Den före detta eleven som nu är tonåring var minst i klassen och hade problem med raseriutbrott, vilket gjorde att kamraterna tyckte att det var extra kul att retas. Barnet berättade nu att "Mobbsäker" gjort det till en annan människa.

– Den tidigare eleven sa att den inte hade klarat sig genom lågstadiet utan skulle nog ha åkt ut ur skolan om det inte varit för kursen. Barnet hade inte behövt använda kampsportsteknikerna men programmet hade gett det verktyg för att hantera situationen. Det kändes jättefint att vara med om, säger Marcus Andersson.

På lektionerna får barn och vuxna lära sig vikten av att de pratar med varandra om mobbning för att ett utsatt barn aldrig ska lämnas ensam i sin situation. Man samtalar även om när det är nödvändigt att en vuxen kliver in och agerar och hur det bör gå till.

"Vi kan även stötta dem ekonomiskt och med samtal vid behov"

De flesta som deltar i "Mobbsäker" är inte medlemmar i kåren men en del som hittat dit tack vare initiativet har blivit det. Marcus Andersson påpekar att han och medarbetarna kan stötta dessa människor även på andra områden på ett sätt som inte vanliga idrottsklubbar kan.

– En del vi träffar känner efter ett tag att de också har andra behov, på det ekonomiska planet exempelvis då vi kan sätta in nödhjälp. En del behöver någon att samtala med och vid ett tillfälle hade en pojkes pappa dött så då fick vi sitta ner och prata om sorg och saknad hos ett barn, berättar Marcus Andersson.

Bjuder in dem med funktionshinder

Vad Marcus Andersson vet så är det bara kåren i Malmö som har just "Mobbsäker"-programmet även om han hört talas om att det finns på ett par orter i kampsportssammanhang och förmodligen förekommer det likande initiativ på sina håll. Utomlands har däremot hundratusentals familjer gått just "Bullyproof"-kursen.

På sista tiden har man på kåren i Malmö även börjat bjuda in dem som lever med funktionshinder till kursen, eller de med "funktionsvariation" som Marcus Andersson hellre uttrycker det. Han vill även underlätta för dem som inte talar svenska att kunna vara med på lektionerna i framtiden.

Text: Teresia Jansson

Stöd vårt arbete för barn och unga

Skriv ut