Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Glädje, skratt och nya vänner på mamma-barnläger

”Jag har inte sett den äkta glädjen i hans ögon tidigare!” Mamman hade varit lite orolig om barnen skulle trivas på lägret, men det gick inte många minuter innan oron övergick till lättnad och glädje. Det blev så mycket bättre än hon kunnat ana!

Barn och mammor delades in i lag och fick gå till olika stationer för att lösa uppgifter. Lyckades de fick de en bit till en karta som till slut ledde till skatten. Vilken lycka det blev när de fann den! Alla barn fick medalj och glassbiljett.

Under fem dagar har Frälsningsarméns församling Kår 393 i Stockholm haft sitt årliga sommarläger för ensamstående mammor och deras barn. Ett stort gäng ledare stod redo att ta hand om dem när de kom till gården. Barnen delades in i grupper efter ålder, med särskilda ledare för varje barn. Allt för att det ska vara tryggt och säkert.

Egen tid för mammorna, lek och bus för barnen

Våra fantastiska ledare tog hand om barnen på förmiddagarna då mammorna hade sin egen tid, med eget program. Barnen hade samlingar med pyssel, lek och bus medan mammorna fick ägna sig åt sig själva.

På programmet för mammorna stod träningspass (som avslutades med dopp i Mälaren!), mini-spa med fotvård, nagelvård och ansiktsmask, tre-rätters lunch med levande musik och picknick med goda samtal. Under dagarna fanns även möjlighet att boka tid för massage.

-Tänk att få simma utan att behöva ha koll på barnen, bara få simma för min egen skull! utbrast en av mammorna när hon hoppat ifrån bryggan. Och det är just det – att ge mammorna möjlighet till egen tid, tillsammans med andra vuxna i liknande situation, att få tid att hämta ny kraft, dela erfarenheter, vila – som är ett av syftena med våra läger.

Goda gemensamma upplevelser

Ett annat syfte är att ge mammor och barn goda upplevelser tillsammans. Våra ledare ansvarade för gemensamma lekar varje kväll, och sista kvällen bjöds in till grillfest. Det blev ett riktigt party med goda hamburgare, dricka och "fångarna på fortet". Barn och mammor delades in i lag och fick gå till olika stationer för att lösa uppgifter. Lyckades de fick de en bit till en karta. När fem stationer var gjorda, och kartan pusslats ihop var det dags att hitta skatten. Vilken lycka det blev när de fann den! Alla barn fick medalj och glassbiljett.

Alla såg sig som vinnare, så lyckliga. Därefter ringlade kön till vår glasskiosk lång. Festen avslutades med dans och lek. Ett barn frågade vad det stod på medaljen och ledaren svarade: "Det står att du är älskad, värdefull..." varpå barnet sprack upp i ett stort leende "Åh, TACK!".

Ögon som strålar av äkta glädje

Som ledare är det stort att få se glädjen både hos barn och mammor, att få se barnen skratta och hitta nya vänner. Att få se mammorna koppla av, få ta hand om sig, som de annars kanske har svårt att hinna med, skratta och att se hur även mammorna hittar nya vänner.

Temat för lägret var "Tro, hopp och kärlek" – vad kan väl vara bättre? När barns och mammors ögon strålar av äkta glädje – ja, då har vi lyckats!

Text och foto: Helena Andersson, ansvarig för det sociala arbetet på Frälsningsarméns Kår 393 i Stockholm.

VÅRT ARBETE FÖR BARN, UNGA OCH FAMILJER

Sätt punkt för utsattheten- Swisha "Punkt" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100kr - Bidrag till en dagsaktivitet
  • 300kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500kr - Matvaror till en mindre familj 
Publicerat: 2018-08-09Skriv ut