Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

"Ge barnen framtidshopp"

"Lyssna på barnen, ta vara på deras initiativ och drömmar och har de inga, peppa dem att våga drömma!" säger Sara Kihlagård, barn- och ungdomsledare på Hisingskåren i Göteborg.

För stora krav och för lite framtidshopp hos ungdomarna

Många unga lever idag med mycket hopplöshet i sina liv. För lite tid, för mycket press, för stora krav och för lite framtidshopp. När jag frågar tonåringar jag kommer i kontakt med på Hisingskåren, vad drömmer du om? Får jag väldigt ofta svaret: "ingenting". Eller när jag frågar vad de gör på fritiden rycker de ofta på axlarna och svarar likadant "ingenting".

Vi vill ge dem framtidshopp, kärlek och tron på medmänsklighet

Framtidshopp, kärlek och tron på medmänsklighet, det är något jag tror att vi som Frälsningsarmén kan ge ungdomar. Tänk om vartenda barn och tonåring i Sverige skulle få tag i det, vilken grej!

Det är okej att ha ångest

Det är oerhört utmananande och roligt att vara på en plats med mycket liv och att få stötta barn och ungdomar i deras vardagliga liv. Det jag har märkt av mest, är att det som de behöver allra mest är en vuxen som ser, som lyssnar och som har tid. Jag har fått hålla om, peppa och vara lyssnande. Den psykiska ohälsan är ett jättestort problem idag och vi borde tala mer om den, att det är okej att ha ångest. Vi borde också informera och utbilda ledare om psykisk ohälsa och själva vara förebilder som är bräckliga.

Jag var en lyssnande vuxen för den här tjejen

Jag kommer speciellt att tänka på en tjej som jag har träffat och fikat med många gånger och som har varit långt ner på botten, men som idag mår mycket bättre. Jag hade ingen speciell utbildning, men jag var en lyssnande vuxen. Jag kunde också be. Den här tjejen hade tappat allt och hade ingen framtidstro, i år tar hon studenten och ser ljust på framtiden.

En alkohol- och drogfri zon som är trygg

I vårt tonårsarbete så har vi haft många ungdomar från Biskopsgården och Angered, Göteborgsområden med väldigt hårt klimat. Även för dem vill vi vara en trygg plats och också en alkohol- och drogfri zon. För en del så tror jag det har varit en lättnad, att slippa grupptryck och att slippa låtsas vara tuffare än vad man är.

Ungdomarna har så många härliga idéer

Jag älskar att jobba med barn och ungdomar. De är vår framtid och de har så många härliga idéer. Jag tänker till exempel en gång då mina 10-åriga kids kom med idén att samla in pengar på vårt gemenskapscenter för att sedan ge till kvinnan som sitter och tigger utanför Willys på Kvilletorget, precis utanför kåren. Jag hade inte ens tänkt tanken, så de samlade ihop och tömde sina sparbössor och sedan gick vi tillsammans ut på torget och räckte över pengarna till en väldigt glad och tacksam kvinna.

Lyssna på barnen, ta vara på deras initiativ och drömmar och har de inga, peppa dem att våga drömma!

Hisingskårens arbete med barn och ungdomar

Hisingskårens ungdomskår har ett varierat ungdomsarbete från de minsta upp till unga vuxna. Hit kommer föräldralediga med sina småbarn på öppna förskolan, barn till musikgrupper och ungdomar tonårskvällar. Man har även söndagsskola och lovaktiviteter för olika åldrar. Ungdomskåren har 35 medlemmar och varje vecka möter man ca 25 föräldrar och 45 barn i sina olika grupper.

Din hjälp behövs - ge en gåva

Publicerat: 2016-11-28Skriv ut