Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Från hopp till liv under solig lägerhelg i Nässjö

Bad i sommarsolen, utomhuslek, nya vänner och andakt vid brasan. Förrförra helgen anordnade Frälsningsarméns kår (församling) i Nässjö tältläger vid Spexhultasjön. Detta istället för det stora barnlägret ”Hopp” som ställts in på grund av pandemin. Temat för de tre dagarna och 26 deltagarna var ”Livet”.

Man var omkring 40 personer på lägerhelgen och därmed efterlevdes restriktionen angående max antal i en folksamling och tälten rymde fler än de som sov i dem. Dessutom slogs de upp med tre meters mellanrum och vid måltiderna undveks självservering. Foto: Mikkel Rasmussen

Fredag till söndag 12-14 juni samlades 26 barn i åldrarna sex till tolv år till läger strax utanför Nässjö.

Solen sken över Frälsningsarméns sommargård Soludden vid Spexhultasjön där man höll till.

— Vädret var verkligen en välsignelse, barnen badade varje dag och vi var ute hela tiden, utbrister Mikkel Rasmussen, ungdomsledare på kåren i Nässjö.

Samtal om ”Jag och min familj”, ”Jag och mina vänner” och ”Jag och min tid”

Då han är ganska ny på sin post var det hans första läger i dessa sammanhang. Fiske, kanotpaddling, lekar, tävlingar, sport men också samtal, diskussioner och andakt framför brasan stod på schemat.

Frälsningsarméns nationella satsningar, såsom det stora planerade lägret ”Hopp”, har ställts in/flyttats fram på grund av corona-pandemin. Därför blir det fler lokala händelser som detta istället. Temat för de tre dagarna var ”Livet” och under lördagen pratades det kring rubrikerna ”Jag och min familj”, ”Jag och mina vänner” och ”Jag och min tid.”

— Barnen diskuterade vad de vill göra när de är tillsammans och hur de kan använda sin tid bättre och så gjorde de skådespel utifrån det, berättar Mikkel Rasmussen.

Spexiga kioskbiträden!

Även barn från Frälsningsarmén i Jönköping och Huskvarna, Södra vätterbygdens kår, deltog. Alla som var närvarande tillhör inte någon kår men har ändå en eller annan koppling till någon av dem. En del följde med någon kompis vars familj är med i Frälsningsarmén. Prislappen för de tre dagarna hamnade på några hundralappar.

— Jag tror att det var positivt för barnen, särskilt de små, att det inte var så många deltagare och att det inte var så långt hem. De kände sig nog tryggare då och de kände varandra lite bättre, menar Mikkel Rasmussen.

Mikkel Rasmussen, ungdomsledare, Sara och Anders Beijer, kårledare på Frälsningsarméns kår i Nässjö

Skattjakt och himmelska skatter

På söndagförmiddagen var det gudstjänst som handlade om himmelska skatter, om att samla skatter i himlen. Deltagarna fick själva gå på skattjakt och diskuterade sedan vad man kunde göra med fynden. En blomma kan uppmuntra någon, en halsduk ge värme och så vidare.

De fick även fundera över vad de ville göra om de hade en miljon kronor och vad som är meningen med livet, vad som egentligen är viktigt i tillvaron. Särskild de äldre barnen var överens om att familj, vänner och kärlek står högst i kurs. En annan slutsats var vikten av att låta alla vara med, att på lägret är alla kompisar.

— Några av de yngre ville gärna köpa en båt eller ett flygplan för miljonen, det var lite olika svar, skojar Mikkel Rasmussen.

— Men det var jätteroligt att se att de hade så kul och var så nöjda och många sa att de vill ha fler helger som den här, fortsätter han.

Tillsammans med ledarna var man omkring 40 personer på plats. Därmed efterlevdes restriktionen angående max antal i en folksamling och tälten rymde fler än de som sov i dem. Dessutom slogs de upp med tre meters mellanrum och vid måltiderna undveks självservering.

Solen sken över under helgen och barnen badade varje dag. Framför brasan hade man samtal och diskussioner om allt mellan himmel och jord.

Scoutläger och fotbollskollo senare i sommar

Längre fram i sommar anordnar kåren scoutläger för olika åldrar. Det blir också fotbollskollo på dagtid för mellanstadieelever. Inför hösten finns planer på att börja med fotbollsträningar. Detta i kombination med så kallad Life Class då deltagarna får tillfälle att prata om livet, värderingar och om att vara en god samhällsmedborgare.

Text: Teresia Jansson
Foto: Mikkel Rasmussen

Med din gåva kan vi sätta fart på sommaren för barn och unga i utsatthet

Swisha här  swishbild.jpg 9004805

Starta din egen insamling

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2020-06-24Skriv ut