Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Frälsningsarmén och Clarion Hotel i unikt samarbete för utsatta barn

Under juli var det urpremiär för Frälsningsarméns sommarläger tillsammans med Clarion Hotel Wisby: Summercamp 2019, helt finansierat av hotellet. Barn från utsatta förhållanden erbjöds en fyra veckors lång, härlig daglägerverksamhet.

Abd stortrivs på hästryggen på på daglägret som arrangeras av Frälsningsarméns och Clarion Hotel Wisby. Ledaren Linda ser på. Foto: Carina Tyskbo

Många barn har inte möjlighet att komma iväg på sommaraktiviteter och upplevelser – inte heller i Visby på soliga Gotland. Frälsningsarmén har tidigare drivit projekt med Clarion Hotell Wisby, till exempel kring jul då man samlat in julklappar till familjer utsatthet. Sophia Lindell på Clarion berättar att tilltron till Frälsningsarméns sociala arbete är stort. De två aktörerna litar på varandra och önskar det gemensamt bästa för sin stad.

− I våras kom idén att utveckla samarbetet ytterligare. Efter samtal mellan oss och Ann−Christine Karlsten kom vi ganska snabbt fram till att det behövdes insatser i samband med lov, då barn i familjer med psykisk ohälsa, långtidssjukskrivning eller arbetslöshet är extra utsatta. De barnen ges sällan möjlighet till att aktivt sommarlov, något som alla barn borde ha rätt till, säger hon.

Hotellet stod för alla kostnader för barnlägret

Ett fyra veckor långt dagläger planerades, där barn i åldrarna 7−10 erbjöds roliga aktiviteter två heldagar i veckan. Clarion stod för personal, lokaler, aktiviteter, mat och samararbeten med andra aktörer. Frälsningsarmén fick sköta administrationen kring utskick, anmälningar samt ordna volontärer och dokumentera lägret.

Lunch i det gröna för barn och föräldrar på sommarlägret med Clarion hotel. Ledaren Linda delar ut salladslådor.

På schemat stod bland annat skapande med en konstnär, skattjakt, fotboll, besök på experimentverkstaden Fenomenalen och Gotlands Djurpark. Väldigt omtyckta och omtalade verksamheter intygar föräldrar, barn och ansvariga ledaren Linda Larsson. I solen bland djuren på Gotlands djurpark berättar hon om veckorna som gått:

Entusiastiska barn fick göra många roliga aktiviteter

− Barnen är så otroligt glada och entusiastiska! När vi hade skattjakt vid ringmuren, med karta, ledtrådar och gåtor var de helt upp i varv, säger hon och lyfter upp nästa barn på hästryggen för ett par varv kring djurparkens ridbana.

− Detta är en underbar grupp, jag är så glad över att få arbeta här i sommar, säger Linda. Det är fantastiskt att få känna att detta verkligen betyder något för familjerna.

Hon berättar att Clarion vill vara med och göra skillnad i Visby och att alla barn ska känna sig välkomna till hotellet mitt i stan, vad det än gäller. Om de gått, vilse, behöver gå på toaletten, har skrubbat knäet eller vill prata lite. Sophia Lindell från Clarion nickar medhåll och menar att hotellet vill vara en god granne som bidrar till att skapa en bättre och välkomnande anda i staden.

− Med Summercamp 2019 vill vi också få ge barnen fina sommarlovsminnen som de kan bevara länge och dela med sig av när de träffar sina klasskompisar i höst, menar hon, medan gruppen traskar mot fiket för att köpa glass.

Stefan med dottern Sara gläds över att vara med Frälsningsarmén på Gotlands djurpark. Stefan och de två döttrarna har tuffa år bakom sig, med bland annat hemlöshet och separation.

”Samarbete gör att man åstadkommer så mycket mer för barnen”

Ann−Christine Karlsten på Frälsningsarmén är entusiastisk efter de fyra veckornas samarbete.

− Det är fantastiskt med samverkan. Tänk så mycket längre vi når med våra olika ”muskler”!

Hon räknar upp en del av företagen och föreningarna som ställt upp på sommarlägret, förutom hotellet: Kneippbyn Sommarland, Kotteland Visby, Bergkvarabuss som kört barnen utan kostnad, Fornsalen, med flera.

− Gotlandsföretagen är en förebild med sitt engagemang både kring julen och sommaren. Och det var så härligt att höra barnens entusiasm efter dagens slut! säger Ann−Christine Karlsten.

Se inslag om lägret cirka 1 minut in i klippet på svt nyheter

Text och foto: Carina Tyskbo

Ge barn äkta sommarminnen

Swisha "SOMMAR" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2019-08-14Skriv ut