Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Frälsingsarmén i Skillingaryd bjuder in till familjemiddagar

Frälsningsarmén i Skillingaryd arbetar för barn och unga i olika åldrar och deras familjer. ”Våra familjemiddagar hjälper familjerna med deras logistik för hela familjen. De slipper stressa med matlagning hemma innan de ska iväg till scouterna”, säger Kathleen Johansson, församlings/kårledare.

Erik och Kathleen Johansson, församlings/kårledare för Frälsningsarmén i Skillingaryd. Foto: Staffan Lindbom

På tisdagar kl 11 har Frälsningsarmén i Skillingaryd sedan tre år tillbaka ”En sångstund för de minsta”. Då är mammor och pappor välkomna med sina bebisar för en kort sångstund, och sedan gemenskap med fika.

För sångstunden ansvarar Amelie Lindberg, och det var Amelie som kom till de då nya kårledarna Kathleen och Erik Johansson och frågade dem: ”När ska vi göra något för de här barnen?”.

– Det började med att jag hade ”En sångstund för de minsta” för några år sedan, säger Amelie Lindberg, och jag fick kontakt med en massa härliga barn och deras föräldrar genom det arbetet. Sedan när barnen blev äldre och deras föräldrar började jobba efter föräldraledigheten så tappade vi dem, men jag upplevde att det fanns ett behov och att de ville komma till oss. Så då föddes tanken med Familjemiddag, att kunna träffas mitt i vardagen och öppna upp Frälsningsarmén för familjer en vardagkväll i veckan.

Middag, lek, pyssel och scoutgrupper

Onsdagar är så kårens familjedag då aktiviteterna börjar med familjemiddag klockan 16.30, som inleds med en liten samling före maten. När besökarna ätit färdigt kan de stanna kvar och leka eller pyssla, eller gå till scoutgrupperna som är för åldrarna i årskurs två till nio.

Scoutgrupperna har funnits i många år. Kathleen menar att det som saknades var något för barnen mellan två år och tills de fick börja i scouterna som sju till åtta-åring, när barnen går i årskurs två.

– En tanke med familjemiddagarna var att de skulle kunna hjälpa scouternas familjer, menar Kathleen. Om en familj har barn i de lägre åldrarna samt barn i scoutåldern, eller om en scoutfamilj ville komma och äta innan scouterna så hjälper familjemiddagarna till med familjens logistik när det gäller mat till hela familjen. Det kan åka till samma ställe och slipper stressa med matlagning till barnen hemma, innan de ska iväg till igen.

Är det så att någon inte har råd, står vi för maten

De flesta av dem som kommer är inte medlemmar i kåren. Familjemiddagen är inte i första hand ett socialt projekt för utsatta familjer, alla är välkomna, men familjerna betalar för maten de äter.

– Men är det så att någon inte har råd, så står de sociala pengarna vi har på kåren för den kostnaden, berättar Erik Johansson. Så att de kan äta också, det finns en social aspekt på det även om det rent tekniskt inte är ett socialt projekt som syns i vår sociala statistik. Det ska vara för alla.

Anpassar sommaren för familjerna

I arbetet med kårens verksamhetsplan för 2019 såg Kathleen och Erik att det behövdes göras en satsning på barn och ungdomsarbetet på Frälsningsarmén i Skillingaryd. Därför lägger de lite extra krut på att göra de samlingar de har i sommar på kårens sommargård mer familjeanpassade. Sommargården ligger bara några kilometer ifrån den vanliga kårlokalen, men tillräckligt långt bort för att kännas som om den ligger ute i skog och natur, menar Kathleen.

– Nu i sommar flyttar vi mycket av vår verksamhet ut till sommargården. Det blir mycket familjevänliga aktiviteter, till exempel våffelkvällar, tipspromenader och frågesportskvällar, så att hela familjen ska känna sig välkommen, säger Kathleen.

– Det här är första terminen vi har familjemiddagen, så förhoppningen är att vi under sommaren ska kunna fånga upp fler familjer som ska vilja komma tillbaka igen i slutet av augusti, början av september. Vi har i slutet av augusti en familjefest, som ska vara som en kick off för allt barn- och ungdomsarbete i höst. En fest för barn och familjer.

Text: Jonas Nimmersjö

Ge barn äkta sommarminnen

Swisha "SOMMAR" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2019-06-11Skriv ut