Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

"Familjelägret har betytt jättemycket för mig och Nella"

Runt tjugo föräldrar och barn samlades i Flen när Frälsningsarmén i Norrköping ordnade läger för familjer i utsatthet. Lek, sagostig, skapande, andakt och paddling stod på schemat. Deltagaren Orchideija berättar om sitt liv och dagarna på lägret med dottern.

När livet varit extra tufft mot Orchideija har hon och dottern Nella fått hjälp av såväl Svenska kyrkan som Frälsningsarmén. För andra året i rad åkte den lilla familjen med på Norrköpingskårens familjeläger. Foto: Christina Bjernhagen

"Jag är 28 år och kommer från Makedonien. Min dotter heter Nella och är tre år. Jag har bott i Sverige sedan 2012 och utbildat mig på Uppsala Universitet till livsmedelsinspektör. Jag hade ett arbete som inspektör i Mantorp som jag trivdes med, men när min dotter föddes förlängdes inte tjänsten. Jag arbetar däremot deltid då och då på ett annat företag som också kontrollerar livsmedel.

"Kyrkan hjälpte mig när jag var väldigt utsatt"

För några år sedan hände saker i mitt liv som gjorde mig väldigt utsatt och behövande. Då bodde jag i Finspång och fick enormt mycket hjälp av diakonerna och andra i Svenska Kyrkan där. Jag är så tacksam för detta! När jag flyttade till Norrköping förra året och hade problem med ekonomin sökte jag upp Frälsningsarmén. Jag mötte Christina som jobbar där, vi träffades och talade om min situation flera gånger. En dag frågade hon om jag ville följa med till sommarlägret för familjer. Det ville jag.

Lägret i Flen varade i en vecka arrangerades av kåren i Norrköping och vände sig särskilt till familjer i utsatthet. Kanot, säckhoppning, sagostig, glass och andakter med mera, stod på schemat.

"Vi lärde känna andra mammor och barn på lägret"

Och det var så bra läger! I år följde jag med igen, vi åkte till Flen denna gång. Vi kom hem i fredags. Jag och Nella har haft det väldigt fint. Det blev en helt ny grupp i år och det var så roligt att få lära känna nya mammor och barn.

Vi har lekt roliga lekar, gått sagostig, ätit glass och tittat på de andra som paddlat. Det har blåst och regnat och varit sol. Vi har skrattat mycket. Jag vågade inte paddla när jag hade Nella, men kanske nästa år... Nella är lite busig men det gick ändå bra med hjälp av de andra och hon tyckte mycket om att rita och pussla med barnen.

"Frälsningsarmén i Norrköping betyder mycket för oss"

Vi hade andakter på lägret också, det var fint. Min kristna tro är från början ortodox men jag trivs bra i alla kyrkor. Det spelar ingen roll var man går, tycker jag. Jag vet att Gud alltid är med mig. När jag har haft det som svårast och förlorat modet har han stått bakom mig och skickat människor som hjälpt mig.

Frälsningsarmén i Norrköping betyder mycket för mig nu. Jag går på gudstjänst, familjeträffar med lunch och aktiviteter. Nella får leka i kyrkan. Christina är så snäll, och jag känner Lisa lite också, den nya kårledaren.

"Jag vill bara ha lugn och ro med min dotter"

Min ekonomi är dålig, jag har hjälp genom Försäkringskassan men det räcker inte så bra. Min mamma är här nu från Makedonien och hjälper mig med dottern, annars har jag ingen hjälp. Mamma saknar mig och min syster, som också har flyttat till Sverige.

Jag längtar efter att kunna försörja mig helt på mitt jobb så att jag kan ta hand om mig och min flicka. Jag skulle gärna ha ett hus någon gång. Ja, min enda dröm är faktiskt att få ett liv i lugn och ro med min dotter."

Berättat för: Carina Tyskbo Foto: Christina Bjernhagen

Ge barn äkta sommarminnen

Swisha "SOMMAR" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj

Fakta Frälsningsarméns familjeläger med Norrköpings kår

  • Familjelägret ägde rum i Flen den 24-28 juni. Cirka 21 personer deltog, varav 11 barn i åldrarna 1-16 år. Veckoläger ordnades för andra året i rad, tidigare for kåren på endagsutflykter med familjer i utsatthet.
  • Alla deltagare lever i någon form av utsatt situation, ofta ekonomisk, i trångboddhet, svårigheter att få bostad eller andra problem.
  • Syftet med lägret är att familjer med tuff ekonomi ska få ha roligt, koppla av, känna sig fria och lära känna andra. Kåren vill även knyta de personer närmare som kommit till familjeaktiviteterna eller tidigare sökt hjälp.
  • Lägret arrangeras av KSA, Kårens sociala arbete. Ansvarig är Christina Bjernhagen.
Publicerat: 2019-07-10Skriv ut