Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Efter sommaren kommer en höst

På Locus, Frälsningsarméns stödboende för barn och unga mellan 15 och 20 år märks det tydligt att skolorna börjat. Inte bara i de tomma lokalerna, dagtid är det nu bara personalen som är på plats, utan även i de olika utmaningar som ungdomarna får.

Helena Josephson, biträdande verksamhetschef för Locus, Frälsningsarméns stödboende för barn och unga. Foto: Jonas Nimmersjö

Locus är ett stödboende, med HVB, för barn och unga som av någon anledning inte kan bo med sina föräldrar.

– Man kan säga att det som är gemensamt för alla ungdomar som bor här är de av vitt skilda skäl inte kan bo hos sina föräldrar och inte heller ska bo själva, säger Helena Josephson, biträdande verksamhetschef. För man kan vara 18 år och behöva det här boendet.

Ungdomarna har individuella vårdplaner men gemensamma rutiner

På Locus arbetar man mer och mer individuellt med ungdomarna, med individuella vårdplaner. Men för att det ska fungera krävs också att man har gemensamma rutiner som gäller för alla boende. Man kan ta emot 13 ungdomar och har en korridor för flickor och en korridor pojkar. Båda korridorena har fem rum med eget handfat och med gemensam dusch och toalett i korridoren. De som bor här har alla egen nyckel till sina rum, som är deras privata frizon. Locus har även tre mindre lägenheter - " halvvägslägenheterna" - på 20 kvadrat, som ska fungera som utslussningslägenheter. Lägenheterna har egen toalett och dusch och eget pentry.

Först ett boende i stödboendet

– Just nu har vi inte helt fullt, det är flera som flyttat och nu har vi elva boende på tretton platser, så det finns plats, säger Helena. Vi har några som kommer på intervju snart. Rutinen är att när man flyttar hit till Locus, så är det först ett boende i stödboendet och innan man flyttar ut i eget boende kan man bo i de här halvvägslägenheterna. Där får man egen budget och man har större frihet än vad man har i stödboendet. Man får en avlarmningsdosa och kan komma och gå som man vill. Då vet vi också att den här personen klarar det.

"Vi finns här för ungdomarna, även när de flyttat härifrån"

De boende i utslussningslägenheterna behåller sin kontaktperson på Locus och de har fortfarande en individuell plan och är fortfarande placerade hos Socialtjänsten. När de väl flyttat ut från Locus lämnas de inte heller vind för våg. Locus har ett samarbete med Socialtjänsten här och en del kan fortfarande behöva en kontaktman. Det varierar stort menar Helena.
– Vi finns här och det är vanligt att ungdomarna kommer hit och söker stöd här, säger Helena Josephson. Det är som när man har flyttat hemifrån. De är jättevälkomna och de vet dom. Vi har väldigt fina fester här på Locus och bjuder alltid in ungdomarna som har flyttat ut.

Sommaren är jobbig för endel 

Under sommaren, när skolorna är stängda är det annorlunda på Locus. Helena berättar att många av ungdomarna har sommarjobb som de fått av kommunen, andra har ordnat eget sommarjobb.

– Och så finns det en och en annan som inte har någonting, säger hon. För dem är det en ganska jobbig period. Vi försöker stötta dem och göra saker. Men vi har inte så jättemycket att erbjuda dem på sommaren. Vi försöker få till utflykter. Men då krävs det att alla hänger med, för man kan inte ha personal som delar på sig. Vi stimulerar att de ska göra egna grejer, och de får ett fritidsbidrag.

En gotlandsresa

Varje sommar ordnar man en resa till Gotland där de är tillsammans i fyra dygn. Var på Gotland de åker kan variera från år till år. Helena säger att den resan brukar vara väldigt bra. Det kan även hända att någon eller några av ungdomarna reser själva någonstans, för pengar de tjänat ihop. En sådan resa sker alltid i samråd med Socialtjänsten och med tillstånd av vårdnadshavare. Några av ungdomarna kan också bo hos sina föräldrar en kortare period under sommaren.

– Det brukar vara så att det är flera ungdomar som har mycket att göra, säger Helena Josephson. Men det räcker att det är någon som inte har något att göra för att det ska bli svårt. Det är alltid en risk det där med att vända på dygnet. Så nu känner man att vad skönt, det är höst.

"Ekonomin för ungdomarna här är bra ombesörjt"

För de boende på Locus möter inte Helena de ekonomiska problem som kan dyka upp när skolorna börjar och sommarlovet är slut, kläder och övrigt ingår i boende. Får ungdomarna inte SL-kort av kommunen för att ta sig till skolan så får de det av Locus.

– Det är väldigt bra ombesörjt. Varje ungdom som flyttar hit ska ha utrustning för årstiden, berättar Helena. Sedan om det är föräldrarna eller Socialtjänsten som betalar för det vet jag inte. Det gör inte vi. Vi går igenom vad de ska ha med sig hit. Men sedan är det vi som fyller på om det behövs till nästa säsong, nästa årstid. Det ingår i dygnsavgiften som Socialtjänsten betalar. Men föräldrarna har ju fortfarande försörjningsansvaret när de bor här.

Men det kan hända att de stöter på svårigheter. Helena berättar om en flicka som börjat gymnasiet, en linje med inriktning på matematik, i höst som kom tillbaka från skolan med en lapp om att hon behöver köpa en avancerad miniräknare. Den kommer kosta mellan tusen och två tusen kronor. Och det är inget som finns i budgeten för de boende. I detta fall tror Helena att Socialtjänsten betalar, annars menar hon får de lösa det på annat sätt. De som bor på Locus går alla i skola.

Läxhjälp och ambitiösa ungdomar

– De får läxhjälp också, säger Helena. All forskning säger att en bra skolgrund är bra och god frisk faktor ute i livet. Så det är något vi satsar mycket på att erbjuder läxhjälp. Vi har ungdomar som är så ambitiösa. De är deppiga för att de fått ett "dåligt betyg", och så tittar man på deras betyg och ser bara A och B. Då är de deppiga för att de inte fick A i alla ämnen. Men sedan finns det de som är precis tvärt om. Och däremellan.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

VÅRT ARBETE FÖR BARN, UNGA OCH FAMILJER

Swisha till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100kr - Bidrag till en dagsaktivitet
  • 300kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500kr - Matvaror till en mindre familj 
Publicerat: 2018-08-31Skriv ut