Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Borlänges unga bjöds på våfflor, lek och eldslukning

Under två dagar i början av juli kunde barn, unga och familjer hänga, fika, leka och tävla i Borlänges stadspark. Frälsningsarmén i samarbete med andra aktörer bjöd in till detta och träffade många nya ansikten. Både barn och föräldrar uttryckte stor entusiasm och hoppas på fler liknade initiativ.

— Åh, vad kul! Gör ni sånt här hela sommaren och även nästa år?

Utrop och frågor som dessa kom från flera av de barn som hängde i Liljeqvistska parken i Borlänge förra onsdagen och torsdagen, första veckan i juli. Kommunen hörde av sig i våras och undrade om inte Frälsningsarmén kunde ordna sommarkollo för stadens barn och det hela landade i utomhusaktiviteter dessa två dagar. Även om det kom lite regn på torsdagen så klarnade det upp mot eftermiddagen. Sara Olsson, socialkonsulent på kåren, var en av ledarna.

— Det var kul att få gå ut i Borlänge och möta människor där de är, påpekar hon.

— Även om kommunen annonserat så tror jag att en hel del av dem som deltog såg oss i parken och sen kom de tillbaka dagen efter, fortsätter hon.

Många nya familjer

Barnen fick välja mellan aktiviteter som kubb och volleyboll. Därefter anordnades det tävlingar, såsom stafetter. Det bjöds också på våfflor och fika och första dagen imponerade Simon Hurtig med sina eldslukarkonster. Han är nationell ungdomskonsulent på Frälsningsarmén och agerade även bakgrunds-dj, vilket resulterade i spontandans här och där.

Barnen var i åldrarna 8-11 år och det var ett ganska blandat gäng även om övervägande delen var nysvenskar. För att förvissa sig om att skaran inte var för stor gjordes stickprovskontroller som visade att omkring 35 personer var på plats samtidigt även om fler än så kom och gick under dagarna. Ledarna träffade många barnfamiljer de inte kände sen tidigare och de vill gärna fånga in och följa upp de kontakterna även om det inte finns någon detaljerad plan för det i nuläget.

— Jättemånga föräldrar uttryckte att det var så kul och fint att vi anordnade detta, att det hände någonting, säger Sara Olsson.

— Trots coronatider vill vi bidra med lite ljus och hopp, fortsätter hon.

Kårens verksamhet har på grund av pandemin haft ett mycket lugnare tempo sedan i våras men att vistas ute med de yngre generationerna är något som man försökt hålla igång. Dagarna i parken arrangerades i samarbete med KRIK, Kristen idrottkontakt, och några kyrkor i närheten; Pingst, Korskyrkan, Missionskyrkan och UMU, Ungdom Med Uppgift. Sara Olsson gläds över nya relationer och hoppas att det hela leder till ett ökat ekumeniskt arbete i Borlänge.

Text: Teresia Jansson

Med din gåva kan vi sätta fart på sommaren för barn och unga i utsatthet

Swisha här  swishbild.jpg 9004805

Starta din egen insamling

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2020-07-07Skriv ut