Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Barnläger i Södertälje

En av de varma dagarna i slutet av juni besökte vi barnlägret på Frälsningsarmén i Södertälje. Här, mitt i stan, hade 15 barn tillbringat det senaste dygnet tillsammans med fyra ledare. Denna sommar arrangerades ett tvådagarsläger med outtalat tema om djur.

"Att sova över är roligt och det var roligt att använda köket", säger Charlie Masri 10 år. Foto: Jonas Nimmersjö

Förra sommaren var fokus mer på undervisning och det handlade då om musik, berättar Alexandra Ougleva barnmusikkonsulent på Frälsningsarmén i Södertälje.

— Då hette den musikveckan och tanken var att det skulle vara en rekryterande kraft för vårt nybörjarbrass och för tillsammanskören, säger Alexandra. Då var det också ett dagläger. Nu kör vi två dygn intensivt och i år handlar mer om att bara umgås och skapa relation.

Lunchen den dag vi besökte lägret fick barnen själva laga. De delades upp i grupper och kockade nudlar över spritkök. Ella Pramhäll, Ella Drougge och Luna Drougge lagade maten tillsammans.

Blev ett oplanerat djurtema

På lägret har man pyssel, tävlingar, lekar, vattenkrig och man hinner även med en utflykt till Skansen. Temat är ju djur, även om det inte är något som direkt sagts i planeringen. Mycket har något med djur att göra, till och med andakterna har en djurkoppling.

— Vi vill att barnen ska få lära sig om Jesus och i år har vi valt att använda oss av en andaktsbok som heter Djurens andaktsbok, berättar Alexandra. Och så har vi en massa gosedjur som berättar historier från sin värld. I den världen finns det en enhörning, som då ska gestalta Jesus.

”Imorgon ska vi vara på Skansen hela dagen”

För Ella Drougge var det första gången hon var med på ett sommarläger på kåren i Södertälje, men Charlie, Ella Pramhäll och Luna Drougge var med på musikkollot förra sommaren också.

— Förra året när det var musikläger, så sov man ju inte över, säger Ella Pramhäll nio år. Då fick vi vara här, sen fick vi åka hem igen och så fick vi komma tillbaka på morgonen. Men det var också roligt så jag kan inte säga vilket som var roligast. Båda är lika roliga och dan är inte över och det blir en dag i morgon också. I morgon ska vi vara på Skansen hela dagen.

— Det är inte så stor skillnad och vi får se hur dagen blir i morgon, menar Luna Drougge 8 år.

Lägerbål runt en artificiell eld

Sommarlägret på kåren i Södertälje håller på i tre dagar och två nätter och alla sover över på kåren. Under de två dygnen har man andakt på morgonen och på kvällen. Lägrets tema märktes vid pysselstunden när vi besökte lägret. Då fick barnen till exempel göra mobiler föreställande Noas ark att ta med sig hem och hänga i sina rum eller ge bort. Besöket på Skansen dagen efter vårt besök ingick också i temat. För att inte tala om alla gosedjuren vid lägerbålet, ett bål runt en artificiell eld.

— Vi har också lägerbål på kvällen och så sitter vi med filtar och gosedjur som vi pratar historier om. Efter det är det lekar, säger Luna.

”Vattenkriget är det roligaste!”

Pyssel, lekar, andakter, lägerbål och utflykter kan allt vara mycket roligt för barnen, men i värmen var det något annat som barnen längtade efter.

— I går skulle det ha varit vattenkrig på fritids, men det missade jag, säger Ella Drougge sju år som är glad att det var vattenkrig på sommarlägret denna dag. Att få för mycket vatten det tycker jag är roligt. För då kan man aldrig sluta.

— Skansen i morgon och att vi kommer ha vattenkrig är det roligaste. För jag gillar att bli blöt, säger Ella Pramhäll.

— Det jag kommer tycka är roligast är nog vattenkrig, säger Charlie Masri tio år. Vattenlekarna och det och Skansen.

— Jag tycker också Skansen och vattenkriget, jag gillar också att bli blöt och jag har bara varit på Skansen en gång, säger Luna. Så det ska bli kul att åka dit igen.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Med din gåva kan vi sätta fart på sommaren för barn och unga i utsatthet

Swisha här  swishbild.jpg 9004805

Starta din egen insamling

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2020-07-01Skriv ut