Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Barnen fortsätter sjunga och leka på Frälsningsarmén i Södertälje

Barn- och ungdomsgrupperna på Frälsningsarmén i Södertälje har i stort sett pågått som vanligt trots Coronapandemin, enligt samma tanke som att skolor inte stänger ner. ”Vi tror det är viktigt att få vara en plats dit ungdomarna kan komma och där vi kan vara en kyrka för dem, ett gott exempel och ljus för dem”, säger Alexandra Ougleva musikkonsulent på kåren.

Alexandra Ougleva är musikkonsulent på Frälsningsarmén i Södertälje. Foto: Jonas Nimmersjö

Efter ett kortare avbrott på all verksamhet i mitten på mars, så har arbetet och verksamheterna pågått som vanligt för Alexandra Ougleva, musikkonsulent på Frälsningsarmén i Södertälje. Den enda barnaktivitet som inte kunnat fortsätta är minibrass, den verksamheten ansvarar kårens musikkår för och ledarna för det arbetet är i riskgrupp för Covid-19.

Barnkör och fritidsgården “Con Dios”

– Efter påsk satte vi igång igen med barnkören, Tillsammanskören, som är en kör för barn från sex år till 13 år som träffas varje onsdag, säger Alexandra. Sen har vi varannan fredag en öppen verksamhet som vi kallar ”Con Dios” som är som en fritidsgård för barn i årskurs fem till nio.

Under Con Dios så har de en andakt för barnen för att det inte bara ska bli en vanlig fritidsgård där barnen hänger. Men i övrigt så får barnen spela biljard, pingis och hänga med varandra lite som de själva vill, det finns också en kiosk där de kan köpa något att fika. Alexandra säger att det är som en oas för de unga i Södertälje på fredagskvällar.

Ungdomsträffar med samtal om livsfrågor och biblestudium

De fredagar det inte är Con Dios har de ”Sons and Daughters”, för barn från årskurs sex och uppåt.

– Då har vi en lite mer tight grupp med de ungdomar vi känner på kåren, men alla är givetvis mer än välkomna, säger Alexandra. Då har vi mer ingående bibelstudium och diskussioner tillsammans om livsfrågor, De som går på Sons and Daughters är i vanliga fall också med och medverkar i våra gudstjänster med en pjäs eller dockteater.

Alexandra hoppas att de i augusti kan sätta igång alla verksamheter som normalt igen. Men istället för att bara fokusera på begränsningarna under våren har de sett möjligheterna och försökt göra det bästa av situationen.

Inspelade andakter sänds via Facebook

Det som inte är sig likt på Frälsningsarmén i Södertälje är att de inte har några gudstjänster längre på söndagarna. Kåren lägger istället ut andakter på sin Facebooksida. Så för att inte missa tillfället att delta i en gudstjänst spelade Sons and Daughters in en video-andakt själva som de publicerats på Facebooksidan. Den innehåller olika andaktstips och karantänstips som passar för dem som sitter hemma.

– Ett av karantänstipsen var att man kan umgås med Gud, ha en andakt i sin karantän, berättar Alexandra.

Det är sällan problem för barnen att veta vilken fredag det är och vad de kan gå på, men de annonserar, skickar SMS för att påminna.

Viktigt att ungdomarna har en plats att komma till

Under hösten var det ibland upp till 40 barn på fredagskvällarna i lokalerna, men nu i vår har det som mest varit 25 barn en fredagkväll, så även om aktiviteterna fortsätter är det inte riktigt som vanligt. En del är med varje gång det är Con Dios medan andra de möter aldrig varit i lokalerna tidigare.

– Vi tror det är viktigt att få vara en plats dit ungdomarna kan komma och där vi kan vara en kyrka för dem, ett gott exempel och ljus för dem, säger Alexandra Ougleva.

Ledarskapsträning för ungdomar och dans för mindre barn

– Vi har ledarskapsträning för ungdomarna också, berättar Alexandra. Och just denna vår har vi haft två träffar på lördagar från 11 till 15.30. Då har vi pratat om ledarskap och kristet ledarskap. På dessa träffar har det inte bara varit ungdomar från Sons and Daughters utan även från våra scouter och andra ungdomar. Vi försöker utrusta dem i ledarskap och det tycker vi varit mycket positivt, så det kommer vi fortsätta med under hösten.

Under våren har de också haft något de kallar för ”Pyttedans”, det är barngympa/barndans för barn i förskoleålder, tre till fyra år. De har träffats sex gånger och den sista gången var en uppvisning under en gudstjänst med föräldrarna, då fick barnen visa upp sig och fick diplom. De har fått dansa till sånger om Jesus, har fått röra på sig och ha roligt, berättar Alexandra.

Scoutläger i sommar

Con Dios har slutat för säsongen och fortsätter i höst igen, Sons and Daugthers slutar när skolorna slutar. Barnkören Tillsammanskören slutar också första veckan i juni. I sommar är det inga aktiviter förutom för scouterna som ska åka på ett läger. Scouterna har pågått som vanligt under våren, men Alexandra är inte ledare för dem.

“Var kreativ och hitta något som är utöver det vanliga”

En normal termin utan Covid-19 så har man två familjegudstjäsnter, där Sons and Daughters är med och hjälper till. En sådan hann de med före påsk, men den efter påsk som skulle hållits den 26 april blev istället en liten film, som de gjorde tillsammans. Även Tillsammanskören medverkade.

– Vi hade kul när vi spelade in filmen och det blev en ”familjegudstjänst” där barnen var i fokus och fick producera något tillsammans. Annars är det nu Agneta Öberg, vår kårledare, jag och Erik Flink en av våra medlemmar som ansvarar för församlingens andakter på vår Facebooksida. Vi tre tillsammans har spelat in material som jag klipper ihop och lägger ut, berättar Alexandra.

Kårens medlemmar har också bidragit genom att spela en liten låt hemifrån, eller genom att de kommit till kåren för att bli inspelade. Det kan vara med ett vittnesbörd eller ett musikstycke.

– Jag tycker personligen det varit roligt att få jobba med film, även om man saknar gudstjänsterna, sager Alexandra.

Alexandra hoppas att de i augusti kan sätta igång alla verksamheter som normalt igen. Men istället för att bara fokusera på begränsningarna under våren har de sett möjligheterna och försökt göra det bästa av situationen.

– Det handlar om att vara kreativ och hitta något som är utöver det vanliga. Och se möjligheterna att göra det. När vi till exempel tittade på filmen vi gjort tillammans blev det mycket skratt. Det är roligt att barnen och ungdomarna får vara med och sprida något positivt.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Med din gåva kan vi sätta fart på sommaren för barn och unga i utsatthet

Swisha här  swishbild.jpg 9004805

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2020-05-26Skriv ut