Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Barn och föräldrar lär sig att förebygga mobbning i Malmö

På kåren i Malmö finns Bullyproof, eller mobbsäker. Det är ett antimobbningsprogram då barn och föräldrar lär sig kampsportstekniker men också samtalar kring frågor och beteenden i syfte att förebygga mobbning, stärka självförtroende och lägga grunden till en trygg och kamratlig atmosfär. I år firar man tio år.

Olivia och Isac i en flip guard. Foto: Privat

Bullyproof, eller mobbsäker, är ett koncept som har funnits länge i USA och Brasilien inom kampsportsvärlden. Marcus Andersson, omsorgsofficer, drog för tio år sedan igång detta på Frälsningsarméns kår i Malmö. Han har själv varit utsatt för mobbning som barn och har dessutom kunskaper inom brasiliansk jiu jitsu.

Tisdagkvällarna inleds med familjemiddag och barnen, som för tillfället är mellan sex och 13 år gamla, kan sedan välja att delta i mobbsäker. Även föräldrarna är välkomna. Omkring 150 familjer har varit med under åren, vanligtvis ett barn med en förälder, men ibland är syskon med och det händer att föräldrarna alternerar.

- Tanken med detta är att det inte är barnens uppgift att lösa alla sina konflikter, utan vuxna måste hjälpa till att stävja och förebygga mobbning, menar Marcus Andersson.

Fysisk träning och dagens snack

Kursen inleds med att deltagarna sitter i en ring och hälsar på varandra, och bara det kan kännas svårt i början för en del barn som plågas av blygsel. Sedan blir det fysisk träning då deltagarna lär sig en viss teknik, ett särskilt grepp eller kast exempelvis. Därefter har man dagens snack tillsammans.

- Det kan handla om var gränsen går för hur mycket ett barn klarar av och när man bör koppla in en vuxen, säger Marcus Andersson.

- Vuxna bör dra gränser för hur barn uttrycker sig emot varandra och om vi har gemensamma regler så är det lättare att stötta andra oavsett vem som blir utsatt, fortsätter han.

Barn och vuxna i full fart under ett pass.

”Krama om och lägga ner” snarare än att slåss

I slutet av kursen eller terminen kommer man in på ämnet hur man skyddar sig rent fysiskt om det skulle behövas, men då på ett sätt som är ofarligt för alla parter. Marcus Andersson påpekar att man aldrig ska kräva hämnd och benämner teknikerna som olika sätt att ”krama om och lägga ner” snarare än att slåss. Nästa programpunkt är lek och som avslutning ger man positiv feedback till varandra. Till exempel kan man uppmärksamma om någon har gjort något extra bra under kvällen. Annars räcker det att säga: ”Jag heter nn och jag är mobbsäker.”

Marcus Andersson berättar att de möter barn ibland som har erfarenheter av krig och oroligheter och som till en början är väldigt tysta, försiktiga och nästan osynliga.

- Men när de till sist vågar öppna munnen över huvud taget så ryser man i hela kroppen, utbrister han.

- När de blir som riktiga barn som skrattar, leker och vågar dra gränser för vad som är okej, det är ett mirakel varje gång det sker. Jag kan aldrig tröttna på det, fortsätter han.

Medlemskap i riksidrottsförbundet och kampsportförbundet

Förra året fick mobbsäker i Malmö medlemskap i riksidrottsförbundet och kampsportsförbundet. Några av barnen i gruppen började även tävla och trots att det hittills bara har skett vid två tillfällen så har det gått väldigt bra.

- Alla har kommit hem med priser så det visar väl att det vi lär ut funkar, menar Marcus Andersson.

- Och flera föräldrar är helt fascinerade över att deras barn fortsätter här i flera år. De flesta i den åldern prövar på olika saker och går sedan vidare, fortsätter han.

Han tänker att en bakomliggande orsak kan vara den goda stämningen som råder under tisdagkvällarna. Han har hört kommentarer från deltagare som inte förväntat sig en så mysig, trevlig och lekfull atmosfär fast det handlar om kampsport.

Av dem som går eller har gått kursen är kanske en tredjedel medlemmar i kåren men de flesta har hittat dit via det sociala arbetet. Någon kanske har kommit för att få en matkasse eller julhjälp medan en del barn har deltagit i något av kårens kollo. Det bedrivs även hjälpverksamhet för arabisktalande, något som också avspeglas i träningsgruppen. Omkring 15 familjer, det vill säga runt 30 personer, är aktiva i programmet för tillfället.

Blev hjälpledare och har nu svart bälte i jiu jitsu

Även Patric Janhammar har varit ledare för träffarna under många år. Och de som har gått ett tag och blivit äldre får chans att bli hjälpledare. Olivia Alhbin som gick den allra första kursen för tio år sedan fick alldeles nyligen sitt svarta bälte i jiu jitsu och är nu den tredje huvudledaren. Marcus Andersson hoppas på att fler vill engagera sig längre fram och att de som flyttar från Malmö startar upp samma verksamhet på nya orter.

”När de andliga frågorna kommer finns vi där”

Samtidigt påpekar han att förhoppningen är ett förändrat samhällsklimat som gör att det en dag inte behövs några mobbsäker-kurser. Men som det ser ut nu så finns behovet av en positiv kraft både i dessa barns och i kårens liv, menar han. Enligt honom så är kursdeltagarna de mest trogna besökarna vid familjegudstjänsterna. I sin officersroll har Marcus Andersson själavårdssamtal ibland så om sådana behov dyker upp bland mobbsäker-deltagarna så erbjuds den möjligheten.

- Vi finns där när de andliga frågorna kommer. Och detta är en del av kårens utåtriktade arbete när det gäller att få stan att förändras och få ungarna att växa upp så tryggt som möjligt, säger han.

En tid fanns mobbsäker även på kåren i Limhamn som senare slogs ihop med Malmö kår och när Marcus Andersson var kårledare i Umeå under ett par år så erbjöds konceptet även där. I framtiden hoppas han på att se det inom Frälsningsarmén i olika delar av vårt land. Eventuellt bjuder man in till sporthelg eller pröva på-tillfällen i Malmö framöver.

Många har en funktionsnedsättning

På kåren finns ett ganska nystartat initiativ för syn- och/eller hörselskadade och till mobbsäker välkomnar man alla med någon typ av funktionsnedsättning. Omkring en fjärdedel av deltagarna hör till den skaran och främst rör det sig om diagnoser i autismspektrat. Marcus Andersson och Olivia Alhbin behärskar teckenspråk och Patric Janhammar har tidigare varit instruktör för personer med motoriska nedsättningar. Marcus Andersson, som själv är synskadad, för även diskussioner med andra som erbjuder brasiliansk jiu jitsu för funktionshindrade. Samtliga är inbjudna till en stor träff i Jönköping i vår.

- Jag tror att det kommer startas upp para-jiu jitsu i Sverige och att vi kommer att få spela en stor roll där, menar Marcus Andersson.

Tårtkalas firar de 10 åren

Tioårsjubileumet för mobbsäker firas med tårtkalas 19 maj i samband med en familjegudstjänst på kåren i Malmö. I skrivande stund försöker man få tag på alla tidigare kursdeltagare för att kunna bjuda in även dem.

Text: Teresia Jansson
Foto: Privat

Ge barn äkta sommarminnen

Swisha "SOMMAR" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2019-05-14Skriv ut