Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Alphakurs för ungdomar i Västerås

Eftersom det kom så många nya ungdomar till Frälsningsarmén i Västerås tog man beslutet att starta tonårsalpha, en slags introduktionskurs om kristen tro. "Att kunna sitta tillsammans och samtala kring tro, oavsett vad man tror, och känna att ens egen åsikt är värdefull och respekterad är viktigt", säger Gabriel, ungdomsledare på kåren.

Foto: pixabay.com/DDC

Vi vill förmedla till tonåringarna att de är viktiga

Under hösten 2015 kom det väldigt många nya ungdomar till Frälsningsarméns kår i Västerås. Man tog därför beslutet att starta upp tonårsalpha – en slags introduktionskurs om kristen tro.

- Vi var mycket angelägna om att ungdomarna skulle känna att det fanns ett program särskilt framtaget för dem, vi ville förmedla att de är viktiga, säger Gabriel Bratterud Lundberg, som jobbar som ungdomsledare på Frälsningsarmén i Västerås.

Vad är tonårsalpha?

Tonårsalphan ger en mycket klar och tydlig bild av vem Jesus är och vad det innebär att vara kristen. Det spelar ingen roll om man varit kristen hela livet eller aldrig satt sin fot i en kyrka förut, det finns alltid något nytt att lära sig och ta del av och deltagarna får utforska den kristna tron på sina egna villkor. På Frälsningsarmén i Västerås kom det under höstens tonårsalpha i snitt tio personer per gång, och åldern på deltagarna var mellan 13-26 år.

- I princip har alla som kommit fått med sig något av Gud och för några innebar det att få ta första steget och påbörja en personlig relation med Jesus, berättar Gabriel vidare.

- Vi har haft alphan under gudstjänsten på söndagarna, först var vi med på själva gudstjänsten och körde lovsång, sedan gick vi iväg till vårt eget möte. Tack vare det upplägget har ungdomarna faktiskt kommit på söndagarna när de i andra fall inte velat komma, säger Gabriel.

Kloka tankar och åsikter kommer fram under gruppdiskussionerna

Kursen knyter också an till livet som människa, den knyter ihop vardagliga men också vetenskapliga sammanhang och sätter dem i kontext till Gud. Tonårsalphan berättar om Jesus på ett sätt som är både relevant men också lätt att relatera till.

- Det är framförallt annat gruppdiskussionerna som gör alphan till vad den är enligt min uppfattning, säger Gabriel.  Att kunna sitta tillsammans och samtala kring tro, oavsett vad man tror, och känna att ens egen åsikt är värdefull och respekterad.

- För min egen del har det bästa varit att få lyssna på alla kloka tankar och åsikter Gud har lagt ner i dessa unga människor. Men även att själv få dela med mig och vägleda, fortsätter Gabriel.

Vill du gå en alphakurs?

En utmaning är kontinuiteten. Missar man en gång är det lätt att man tappar flowet så att säga. Det måste finnas en regelbundenhet för att behålla tempot i kursen och fortsätta utvecklas tillsammans.

Om man är intresserad av en kurs kan man prata med ungdomsledaren på sin närmaste kår eller församling. På Frälsningsarmén i Västerås har man ingen alpha just nu men istället har de ett annat material som fungerar på ett liknande sätt.

- Detta beror framförallt på att ungdomarna här redan har gått en alphakurs och att vi vill fortsätta hjälpa dem bygga relation med Jesus. Jag brinner verkligen för att leda människor till en tro på Jesus och ser det som en förmån att få vara en förebild,  avslutar Gabriel.

Vill man veta mer om vad tonårsalpha innebär kan man besöka alpha Sveriges hemsida. sverige.alpha.org

Publicerat: 2016-04-27Skriv utKommentera (
)