Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

500 nedladdningar om dagen för barnens succépodcast

Frälsningsarméns podcast Kylskåpsradion gör succé hos barn i hela Sverige. Frågor om livet, relationer och oro för corona dryftas med programledaren Gabriel Ekbeck och dockan Åsskar."Kunskap är bot mot oro, liksom skratt. Därför betyder vi mycket", säger Gabriel Ekbeck.

Gabriel Ekbeck är projektledare för barnens podcast Kylskåpsradion, här tillsammans med dockan Åsskar, som alltid är med i programmen och bidrar med frågor, bus och skratt. Foto: Jonas Nimmersjö

Hej Gabriel och Åsskar, hur mår ni i coronatider?

-Vi mår bra! Vårt jobb är viktigare än någonsin och vi har fullt upp med att tala om läget i världen och svara på barnens frågor om relationer, kroppen, döden och en massa annat. Många barn är oroliga och frustrerade över aktiviteter som ställts in och att mor- och farföräldrar är i riskgrupp. Kunskap är ett bra botemedel mot oro, liksom skratt. Därför är vi betydelsefulla. Och det är viktigt att vi inte bara pratar om covid-19.

Åsskar, hur ska man tänka när man tror att det värsta ska hända just mig eller min familj?

- I podden brukar vi säga: När man är bebis så tänker man inte på döden och hemskheter. Som äldre lär man sig att människor kan dö och hemska saker hända. Men då är det också viktigt att lära sig att bara för att det kan hända betyder det inte att det händer just idag. Det är viktigt att tänka på även i coronatider. Men oro är okej - det visar att man bryr sig.

Kylskåpsradion sänds två gånger i veckan. Barn i hela landet lyssnar och mejlar in frågor om relationer, kroppen och döden. Podcasten bjuder även in gäster, till exempel organisationen Ecpat, som arbetar mot sexuell exploatering av barn. Foto: Jonas Nimmersjö

Berätta om flickan som mejlade om podden!

-En 11-årig lyssnare från Åland skrev om att hon hittat Kylskåpsradion i slutet av mars när skolorna var stängda. Nu har hon lyssnat ikapp på alla 150 avsnitt, ungefär tre timmar om dagen! I en skolenkät svarade hon att det bästa med coronasituationen var att lyssna på Kylskåpsradion när hon ville. Många finner tröst i podden när de är extra mycket hemma.

Finns det föräldrar som hör av sig?

- Ja då! Några tackar för det vi gör och berättar hur Kylskåpsradion hjälper till i jobbiga situationer. En pappa skrev att sonen låg på sjukhus och att de varje dag tog en banan och lyssnade på podden tillsammans. Det var bästa terapin.

- Somliga föräldrar önskar att vi ska prata om särskilda ämnen. En mamma hade problem med att den unga sonen börjat ljuga mycket. Mamman visste att sonen verkligen lyssnar på oss så hon bad om hjälp med att prata om det.

Händer det något nytt på Kylskåpsfronten?

-Vi har haft fler intervjuer med sakkunniga från olika organisationer, till exempel Ecpat, som arbetar mot sexuell exploatering av barn och Frälsningsarmén Vårsols samtalscenter, för barn i olika typer av utsatthet eller med föräldrar i bland annat psykisk ohälsa eller som är frihetsberövade.

Gabriel, känner man ett stort ansvar när man möter så många barn online?

-Ja, särskilt när ett barn öppnar sitt hjärta i vad som känns som en omöjlig situation. En flicka hade en kompis som börjat skada sig själv, hon ville veta hur hon kunde hjälpa.  Att lösa svåra problem genom podden är knepigt, men vår främsta roll är att lyssna. Vi vill visa barnen att vuxna tar deras känslor och tankar på allvar och bara genom att läsa upp ett inlägg vet jag att vi gjort skillnad.

Kan barn råka illa ut vid datorn?

- Tyvärr finns det vuxna som söker upp barn för sexuella syften och för att få utöva makt. Då lär vi barnen att: Du alltid kan stänga av, du kan prata med en vuxen, du måste aldrig göra något du inte vill, skärmdumpa det som har hänt, blockera användaren, anmäl till polisen. Och kom ihåg: det är aldrig ditt fel om du blir utsatt och du behöver aldrig skämmas över något som hänt!

Men borde vi inte förbjuda appar och chattar då?

-Nej, det viktigaste är att barnen berättar för vuxna om något händer. Om de är rädda för att förlora tillgången till särskilda appar är risken stor att de inte pratar med sina föräldrar om till exempel någon misstänkt person tar kontakt med dem.

Vad borde vi göra istället?

-Lösningen är att engagera sig i barnens liv på nätet, att ställa frågor och visa intresse. Internet har många fördelar men också faror. Precis som i trafiken bör vuxna gå ut tillsammans med barnen och träna på hur de ska agera för att vara trygga. Förbud är enklare att ta till, men engagemang är det bästa i längden.

Och barnen då - när mamma eller pappa försvinner in i mobiltelefonen..?

-Barn reagerar på orättvisor - ni kan kanske mäta skärmtid och låta barnen sitta lika länge vid iPaden som föräldern tittar på sin telefon. Det är inte bara barn som har ”problem” med skärmar, om föräldrar erkänner det kan det öppna för en jämlik diskussion om för- och nackdelar.

I normala fall finns Gabriel och Åsskar även ute på skolor med föreställningar som tar upp exempelvis livsfrågor, etik och värderingar. Foto: Jonas Nimmersjö

Vad är bäst och svårast med att podda?

-Bäst är att få vara en viktig och positiv del av tusentals barns vardag. Jobbigast är att producera 10 000 ord manus till två fyrtiominuters avsnitt i veckan, pust! Vi måste hela tiden komma på nya saker att prata om, nya skämt och smarta liknelser som gör programmen roliga, intressanta och lärorika.

Åsskar, vad längtar du och barnen efter när coronapandemin är över?

-Åka på skolturné! Många barn vill att vi besöker deras skolor med vår föreställning, som vi tvingats skjuta upp på grund av pandemin.

Text: Carina Tyskbo
Foto: Jonas Nimmersjö

Fakta Kylskåpsradion:

 • En podcast som produceras av Frälsningsarmén.
 • Har barnkonventionen som grund för sin barnsyn.
 • Ett trygghetsprojekt där trygghet uppnås genom tre nyckelord: kunskap, gemenskap och glädje.
 • Hemsida: kylskåpsradion.se
 • Kontakt: kylskapsradion@fralsningsarmen.se
 • Projektledare: Gabriel Ekbeck.
 • Podcasten har över 500 nedladdningar om dagen och lyssnas på i snitt 120%, vilket betyder att många barn lyssnar flera gånger på samma avsnitt.

Med din gåva kan vi sätta fart på sommaren för barn och unga i utsatthet

Swisha här  swishbild.jpg 9004805

Starta din egen insamling

Exempel på hur din gåva hjälper

 • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
 • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
 • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2020-06-04Skriv ut