Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Företag bidrar till julhjälpen

Inför julen är det många företag som väljer att stötta Frälsningsarméns sociala arbete. En del livsmedelsbutiker skänker julmat, andra ger bort klappar eller samlar in sådana bland personal och/eller kunder. Här är ett axplock av dem som hjälper Frälsningsarmén att hjälpa behövande inför storhelgen.

Utdelning av julhjälp vid en av Frälsningsarméns kårer. Foto: Jonas Nimmersjö

Det sägs att de flesta är extra givmilda just kring jul. Så även de företag som väljer att stötta Frälsningsarméns insamling i december. På flera ställen anordnas julfirande med traditionsenlig mat och klappar till speciellt barnen. Några Willys-butiker skänker mat, bland annat till kåren i Trelleborg som anordnar julbord i det öppna caféet. Där kan hemlösa, sjukskrivna och pensionärer få magarna mättade. På Frälsningsarméns familjecenter i Majorna, Göteborg, anordnas en vinterfest 21 januari och maten till den står också Willys för.

ICA Maxi i Halmstad och Ronneby

ICA Maxi Högskolan stöttar i vanlig ordning kåren i Halmstad med mat. Det gör även ICA Maxi i Ronneby där kåren kommer dela ut två olika julmatspåsar; en till barnfamiljer och en till ensamstående. Utdelningen sker gemensamt med pingstkyrkan på orten. De två kyrkorna samarbetar även med restaurang KJ´s där det anordnades julbord i mitten av december. De som hade möjlighet betalade 60 kronor för detta och övriga fick ta del av måltiden gratis.

Hotell Ekoxen och Odd Fellow i Linköping

Även i Linköping har flera kyrkor gått samman för att hjälpa behövande i jul. Några har ansvarat för att få fram omkring 90 matkassar medan Frälsningsarméns kår har samlat in pengar till presentkort på mat men också julklappar till barn. Hotell Ekoxen har överlämnat två påsar med klappar.

— Hotellet har på eget initiativ gjort en insamling av presenter från personal och gäster och paketen är märkta med olika ålderskategorier, säger Marie Willermark, kårledare.

Odd Fellow och en av deras kvinnogrupper, Rebeckalogen, har också bidragit med pengar som kunnat användas vid julutdelningen i Linköping.

”Jag vet att Frälsningsarmén gör gott” Margareta Geijron, Exportforum

Företaget Exportreform har skänkt en julgåva till Frälsningsarmén sedan år 2015. Firman importerar och säljer verkstadsteknisk utrustning och har kunder såsom Volvo, Scania och andra företag med verkstäder där man arbetar med metall. Istället för att skicka julkort till kunder och leverantörer som totalt innefattar omkring 500 personer så har man valt att skänka motsvarande kostnad till välgörenhet där ägarna anser att de gör mer nytta.

— Vi gav tidigare till en annan hjälporganisation men när vi började fundera på vilka fler frivilligorganisationer som gör gott i samhället så föll valet på Frälsningsarmén, säger Margareta Geijron.

Hon har företaget tillsammans med sin make och ansvarar även för marknadsföring och försäljning. Hon minns sedan liten hur frälsningssoldater i december samlade in pengar i bössor intill julgryteställningen med banderollen ”Håll grytan kokande.”

— Jag vet att Frälsningsarmén ger bort både julmat och klappar och låter barn och familjer i ekonomisk utsatthet komma iväg på sommarvistelser. Man stöttar dem som inte har råd med det mest nödvändiga i tillvaron, säger Margareta Geijron.

”Frälsningarmén är i linje med de värderingar vi står för” Henrik Lindquist, Enter Fonder AB

Enter Fonder AB gav för första gången en julgåva till Frälsningsarmén förra året och gör det även i år. Henrik Lindquist, vd och grundare för företaget som 20-årsjubilerar i år, har även han minnen av Frälsningsarmén sedan barndomen. Han nämner soldaterna som musicerade medan de skramlade med bössor i juletid.

— Det var en upplevelse när de sjöng och spelade så vackert i sina uniformer och senare förstod jag ju mer vad det hela handlade om, säger han varmt.

Fondbolaget förvaltar pengar från företag och stiftelser, men även privatpersoner som då oftast har sina egna banker som mellanhand. Inom detta ryms bland annat pensionssparande. Henrik Lindquist påpekar att finansbranschen kanske inte alltid förknippas med humana värden. Men för hans företag känns det viktigt då tusentals kunder över hela Sverige vill se att firman bidrar med något vettigt. Han understryker vikten av att göra ansvarsfulla och hållbara investeringar, sådant som bär i framtiden. Därför väljer han och de anställda aktivt bort exempelvis spelbolag då de inte tycker dessa är etiskt försvarbara.

— Men Frälsningsarmén ligger i linje med de värderingar vi står för. Och vi vill visa vårt samhällsengagemang på detta sätt, säger Henrik Lindquist.

— Om det går dåligt för någon i livet så kan den bli föremål för Frälsningsarméns verksamheter och det är fantastiskt. Det vill vi vara med och stötta, fortsätter han.

Han tror tyvärr att behovet av hjälp till utsatta människor i vårt land kommer att öka. Men också att Enter Fonder även fortsättningsvis kommer att stötta Frälsningsarméns sociala arbete.

”Pengarna når fram till dem som behöver dem” Anneli Sandström, Herb Pharma Sverige AB

Ett företag som stöttar Frälsningsarméns julinsamling för första gången i år är Herb Pharma Sverige AB. Grundaren och VD:n Anneli Sandström utbildar terapeuter inom akupunktur, blodanalys och örtmediciner, vilket har gett upphov till 33 kliniker runtom i vårt land. Hon tar även fram örtpreparat som säljs enbart i dessa kanaler. Anneli Sandström har som vana att inte ge julgåvor till sina kontakter men däremot brukar hon skänka en slant till någon hjälporganisation. Samma sak kring påsk och inför semestern.

— I år fick jag syn på en annons från Frälsningsarmén i Dagens industri och kände direkt att det var dit jag skulle ge julgåvan i år, säger hon.

— Jag tycker att Frälsningsarmén gör ett väldigt bra arbete så egentligen förstår jag inte varför jag inte kom på detta utan att se annonsen, fortsätter hon.

Anneli Sandström nämner hemlösa som får varm mat och sängplats och att det också finns en gudstro med i bilden tycker hon är positivt då hon själv är kristen. Hon påpekar också att hon litar på att pengarna går dit de ska, till dem som behöver dem.

— Det känns som om de når fram och inte försvinner till administrativa kostnader och det är ju inte säkert i alla lägen tyvärr, säger hon.

Och det är mycket möjligt att det kan bli fler tillfällen som hennes företagsgåva går just till Frälsningsarmén.

Clarion Hotel och företagarföreningen i Visby

På Gotland är engagemanget stort inför julinsamlingen. I vanlig ordning samverkar Frälsningsarmén där med företagarföreningen ”Visby centrum.” Varje år arrangeras en tomteparad då de som medverkar lämnar julklappar som kåren sedan kan skänka till behövande. Clarion Hotel samlar in klappar under granen i foajén under hela december och även dessa kan Frälsningsarmén ge till sitt kontaktnät. Vidare så ger företag och klubbar men också privatpersoner större gåvor till insamlingen.

Teateruppsättningen Karl-Bertil Jonssons jul

Förra året spelades ”Karl Bertil Jonssons jul” på Scalateatern i Stockholm under ett par månader. Då Frälsningsarmén finns med i berättelsen så erbjöds medverkan på så vis att anhängare fick stå med julgrytan och samla in pengar i anknytning till föreställningarna. Vid något tillfälle filmades teateruppsättningen som nu sänds på biografer på några orter runtom i Sverige. I Norrköping exempelvis hörde kommunen av sig till Frälsningsarmén. 

- De undrade om vi ville vara där med julgrytan när ”Karl Bertil Jonssons jul” visas på deras biograf. Vi har varit på plats sedan början av december och responsen har varit mycket god, säger Johan Grahn, kårledare. 

Prime, Sisters International och Happy socks i Stockholm

Templet, kåren på Östermalm i Stockholm, har kunnat bjuda in ett hundratal personer till julbuffé i caféet. Detta tack vare kommunikationsföretaget Prime som stått för ätbarheterna. Till caféet kommer bland annat kvinnor i olika typer av utsatthet och ett företag som stöttar just dem är Sisters International. De har de senaste åren delat ut julpåsar till ett värde av omkring 500 kronor styck. Omkring 30 sådana blir det i år till kvinnorna på Templet och de innehåller bland annat smink, hudvårdsprodukter, choklad och mössor. I år har företaget Happy Socks skänkt stora mängder strumpor till Frälsningsarméns sociala center i Hornstull. Där vistas människor som lever i hemlöshet, ibland missbruk, och de som har det knapert ekonomiskt av annan anledning.

Text: Teresia Jansson

Swisha 100 kr för att hjälpa någon i jul

Ge fler en god jul - swisha JUL till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse
Publicerat: 2019-12-20Skriv ut