logotype
Hjälp en människa i hemlöshet - ge en gåva nu

Det gångna årets rapporter från Frälsningsarméns verksamheter talar sitt tydliga språk: det har varit ett väldigt tufft år för de mest utsatta i samhället. Och ropen blir alltmer desperata.

– Jag önskar att vi kunde konstatera att det värsta är över nu. Men så är det inte, säger Bo Jeppsson, ledare för Frälsningsarmén i Sverige.

Köerna ringlar sig fortsatt långa utanför våra matutdelningar. Och nyligen berättade en av våra medarbetare om hur 73 nödställda familjer hade hört av sig för att be om hjälp – på bara fyra timmars telefontid. Stigande priser och minskade marginaler slår undan benen för allt fler.

– Frälsningsarmén lindrar den akuta nöden och hjälper till varaktig förändring, fortsätter Bo Jeppsson. Vi stöttar med matkassar och matlådor. Vi ordnar med skor och kläder. Vi hjälper till med ekonomisk rådgivning. Och mycket annat. Den som hamnat i utsatthet ska känna att vi bryr oss.

Under förra året hjälpte vi 37 procent fler än året innan. I år vill vi hjälpa ännu fler. Men då behöver vi din hjälp.

Kan du hjälpa en medmänniska i akut utsatthet?

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Hjälpbehoven är just nu väldigt stora. Under förra året ökade Frälsningsarméns hjälptillfällen med hela 37 procent jämfört med året innan. Och vi ser ingen avmattning – tvärtom. Årets inledande månader har inneburit ytterligare en kraftig ökning av antalet hjälpsökande. Vi ser dessutom en kraftig tillströmning av helt nya människor som söker hjälp hos Frälsningsarméns kårer och sociala verksamheter.

De nya hjälpsökande är personer som tidigare stått på egna ben och klarat sig själva. Men de stigande priserna har till sist fått dem att kapitulera. För den som aldrig har behövt söka hjälp är det extra jobbigt när ekvationen inte längre går ihop.

– De hör av sig till oss först när kylskåpet är tomt, eftersom skammen är så stor, berättar Maria Olausson, kårledare på Frälsningsarmén i Nässjö.

”Får vi ta med mackor hem? Barnen kommer när vår verksamhet egentligen är stängd och frågar om de får bre mackor och ta med sig hem.”

En av Frälsningsarméns medarbetare

Både äldre, ensamstående, sjukskrivna och hela familjer finns bland de hjälpsökande. Längre handläggningstider hos Försäkringskassan och olika a-kassor gör att fler får akuta problem.

– Vi möter ensamstående föräldrar som inte har fått någon utbetalning från sin a-kassa på flera månader och som därför står helt utan inkomst, berättar Ewa-Marie Kihlagård.

Frälsningsarmén kan ofta omedelbart bistå med en akut matkasse för att lindra nöden. Efter en utredning kan vi även hjälpa till med förstärkta matkassar eller matlådor. Det ger oss möjlighet att nå fram med mer långsiktig hjälp. Vår akuta hjälp gör ofta att den stora katastrofen kan undvikas.

Så kan du hjälpa en människa i utsatthet

Frälsningsarmén många människor som hamnat i akut utsatthet. En
hjälpande hand kan vara skillnaden mellan katastrof och fortsatt hopp.

Här är exempel på hur din gåva kan lindra den akuta nöden:

  • 50 kr > En stabil frukost till en medmänniska i utsatthet
  • 100 kr > Två matlådor till en äldre person som hotas av vräkning
  • 250 kr > En akut matkasse till en familj som annars somnat hungriga
  • 500 kr > En förstärkt matkasse till en familj som står utan inkomst
  • 1 000 kr > Två förstärkta matkassar med middagar till hela familjen

Tack för din gåva till människor i utsatthet!

Mat, medicin eller nya glasögon?

Frälsningsarmén har under det senaste året mött många som tvingats prioritera mellan till exempel mat, tandvård, glasögon och mediciner. En orsak till att fler får problem är att ersättningsnivåerna i välfärdssystemen inte har hängt med i de kraftiga prisökningarna.

Den som till exempel lever på försörjningsstöd har 3 490 kronor per månad till
personliga kostnader, där livsmedel ingår. Men bara maten kostar enligt Konsumentverket 3 420 kronor per månad för en person mellan 31–60 år. En person med försörjningsstöd har alltså 70 kronor kvar när maten är betald. Det ska räcka till både kläder, skor, medicin, läkar- och tandläkarbesök, glasögon, hygienartiklar, telefon, busskort och en hel del annat.

Källa: socialstyrelsen, konsumentverket

Hjälp människor i akut utsatthet

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805