Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Partner

Kanske är din första tanke som partner – räcker jag inte till? Hans porrtittande kan mycket väl handla om något helt annat. Han kan känna sig allt från nyfiken till ångestfylld. Men det som gör det till ett missbruk och – för en del både kvinnor och män – att man behöver allt starkare signaler för att lusten överhuvudtaget ska väckas.

Dina känslor som anhörig

Mår du dåligt av hela situationen? Vet du, det är ytterst begripligt. Dina känslor kan också vara många och olika som en känsla av att du inte räcker till sexuellt, att han har varit otrogen mot dig, att du blir riktigt arg på honom.

Det är inte alltid lätt att bara glömma och förlåta. Er relation är förändrad och det val du har att göra är hur du i fortsättningen ska förhålla dig till det som hänt. I alla former av missbruk blir den anhöriga också drabbad och delaktig. Du förväntas stödja missbrukaren, men också du har känslor och är sårad, ledsen och arg. Det är mycket troligt att ert intima liv förändras, att din lust försvinner.

Det är tillsammans ni kan komma vidare. Ni måste prata om det som hänt och ni har båda rätt att tala om era känslor. För det handlar inte bara om din partner, det handlar också om dig!

Vem tittar?

De flesta män skulle säga att de någon gång tittat på porr. Sexualitet är en del av att vara människa. För hundra år sedan var det upphetsande med anklar, Zorns tavlor var extremt vågade och nog har vi alla fnissat som tonåringar över romerska nakna statyer – men idag har porren blivit så mycket tuffare.

80% av männen säger att de tittat på porr och 50% av kvinnorna. Även om undersökningar kan ge olika procentsatser, kan man räkna med att 3 av 4 män tittat och varannan kvinna. Det troliga är att varje person någon gång tittat, även om det bara är att man ”råkat” hamna på en sådan sida i datorn, sett en snutt av en film eller som ung nyfiket tittat på bilder i en tidning.

Men vad som är viktigt är att ”alla” någon gång tittat och ”alla” är mer eller mindre nyfikna. Och ”alla” blir inte missbrukare av porrtittande, sex eller genomför övergrepp. Sex är en del av våra liv och varken ska eller får/bör fördömas.

Det finns många orsaker till varför någon blir porrmissbrukare, liksom det finns många orsaker till att det övergår till övergrepp på någon annan person. Våra drifter är starka och störningar av dessa uppstår av olika orsaker, t ex att man själv utsatts för övergrepp sexuellt, att man mobbats och inte vågar ha en relation, att man ”fastnat” i ett missbruk. Porr kan också handla om makt, att äga någon, att känna sig förmer. Liksom det kan handla om ett utanförskap och ensamhet. Även inom ett förhållande kan den ena partner känna sig ensam. En dålig relation kan vara starten på ett tittande. Men relationer kan också förbättras – om båda vill.

Din roll

Men låt oss nu säga att din man kommer till dig. Han oroar sig för sin konsumtion av porr på nätet. Han behöver prata och vänder sig till dig som sin partner.

Lyssna på honom! Prata med honom och fråga varför han tittar, vad det betyder för honom och om ni som par kan lösa det på ett annat sätt. Skäms han, skuldbelägg honom då inte mer. Skäll inte, han har kommit till dig och vill prata och det kan inte ha varit lätt. Kom ihåg, han vill förändras.

Sök hjälp

Tycker du att det är svårt – se då till att ni kan gå och tala med någon som kan och vill lyssna. Helst någon utanför familj- och vänkrets. Någon som ser er båda, inte skuldbelägger, utan hjälper er som par att hitta en naturlig och varm sexualitet full med sensualism, som ger båda parter glädje. Du ska veta att kärlek, ömhet och närhet är något som ingen kan få genom att titta på porr. Det kan man enbart få via en annan människa. Så du som partner behövs – du ger den värme som ingen kan få genom bilder eller video. 

Text av: Ragnhild Granholm. Kapten och kårledare för Skara kår. Ragnhild har som samtalsterapeut fått stor erfarenhet att prata med personer som oroat sig för sitt tittande på porr på nätet. Samtalet har varit både med par och enskilda samtal.