Besökarna droppar av och kårledare Anita Allandotter och biträdande kårledare Evangelina Bergh slår sig ner i soffgruppen. Likaså Carina Lindgren som läser på Frälsningsarméns officersskola och gör sin praktik på kåren. Det axellånga håret har en varmbrun nyans och blicken är pigg.
— Nu har jag fått en längtan efter församlingsarbete på ett annat sätt. Jag utmanas hela tiden och har lärt mig massor, som att stå och prata inför folk utan att känna obehag, säger hon och ler.
”Alla är välkomna och jag tror att folk känner det”
Anita är klädd i rosa och svart, har blond snedlugg och ett uppståndelsekors i silver runt halsen. Hon är gift med Henry och de två tog över rodret här för sju år sedan. Det hade varit diskussioner om att lägga ner kåren tidigare men förre ledaren, Christer Eklöv, lyckades vända den nedåtgående trenden och Anita och Henry hakade på. Idag har kåren 100 medlemmar.
— Nycklar tror jag är bön, att ta bort sådant som inte ger frukt och att vara flexibel och våga pröva nya saker, säger Anita.
Man ser även till att synas på stan och i olika sammanhang. Här tas även de som gör samhällstjänst emot och flera blir därefter volontärer. Någon har till och med blivit medlem. Anita nämner ett missbrukande par som sa att Frälsningsarmén var den enda kyrkan som velat ta in dem som medlemmar.
— Här har vi en brokig skara människor och alla är välkomna och jag tror att folk känner det. Jag tror att kåren och i synnerhet soppköket, är viktig för Örnsköldsvik, säger hon.
Alphakurs, ledarskapsutbildning eller Israelbön
Det finns en del barnfamiljer i gemenskapen men unga vuxna lyser med sin frånvaro.
— Men jag hade en del kontakt med skolkyrkan före pandemin så de ungdomarna har varit här en del, säger Evangelina som själv är 24 år.
Hon har runda glasögon och en glad uppsyn. Som skidlärare träffar hon också 11-12-åringar som hon bygger relationer med. Här har Evangelina sin första tjänst efter officersskolan och hon sökte sig till Norrland på grund av intresset för vintersporter. Kåren brukar även finnas på plats när unga anordnar bilträffar och sedan Evangelina kom till kåren är man mer flitig i sociala medier.
Den här veckan är det uppstart efter sommaren och Anita beskriver det som att de är i efterdyningarna av pandemin då det handlar om att fånga upp varandra, jobba ihop sig och sen sätta nya mål. Klockan 18 samlas ett 20-tal personer till fika i stora salen. Därefter står valet mellan Israelbön, alphakurs eller ledarskapsutbildning.
”Det var Guds mening att jag skulle flytta upp hit”
Emma Goding, 16 år, deltar i den sistnämnda gruppen. Hon har nyligen flyttat upp hit från Finspång för att gå på hockeygymnasiet och trivs väldigt bra i både Örnsköldsvik och skolan. Det gäller även kåren fast det inte finns fler i hennes ålder här i nuläget.
— Jag kan prata med vuxna om det mesta och här har de verkligen tagit hand om mig så det är en väldig trygghet för mig, säger hon glatt.
Hon har det blonda axellånga håret bakom öronen och ett tunt silverkors vilandes mot den syrenlila jumpern.
— Jag döpte mig i somras och det var så mycket kärlek som kom över mig på en och samma gång. Sedan jag kom hit har jag börjat läsa Bibeln mer och tycker det är så viktigt att fylla mig med Guds ord. Det känns så bra med allting så det är härligt. Jag tror det var Guds mening att jag skulle flytta upp hit, fortsätter hon och ler med hela ansiktet.
På senare tid har det även väckts en längtan hos henne att evangelisera så vem vet om hon kan vara en bidragande orsak till att det snart blir fart på ungdomsverksamheten i kåren.
Några av gästerna på kårens sopplunch
Gudrun: "Livet har inte varit något vidare men det är väldigt värdefullt för mig att kunna komma hit. Här finns den bästa gemenskapen."
Alf är medlem i kåren sedan lång tid tillbaka. "Jag började komma till soppluncherna före pensionen för att träffa folk, fika och äta mat. Jag har inte känt mig isolerad alls under pandemin."
Salam: Salam är från Syrien och går folkhögskola och gör sin första praktikdag på kåren. "Jag städar och diskar och kan prata arabiska med gästerna. Jag hoppas också på att få träffa snäll personal och prata mer svenska när jag är här."
Text och foto: Teresia Jansson
Fakta - kåren i Örnsköldsvik
- Startades: År 1893.
- Anställda: 1 kårledare, 1 biträdande kårledare, 1 städare.
- Medlemmar: 100.
- Juniorsoldater: 2.
- Gudstjänstbesökare: Cirka 40 (före pandemin).
- Övriga aktiviteter: Alphakurs, distansbibelskola, ledarutbildning, Mätt och förlåten, Vandra med Gud, Israelbön.
Artikeln har publicerats i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 5 - 2021