Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Fler metoder

Del 4 - Vuxen i Sverige

metod_bilder_.png
Använd bilder som visar vuxenliv och samtala om dem.

 

metod_horforstaelse_.png
Lyssna på en text på Övningsmästaren (Sanoma Utbildning) om vad vuxenliv i familj kan innebära: https://www.ovningsmastaren.se/ovningsmastaren/index.php/exercise/ljudmastaren/8768 (kapitel 1 ”Familjen”) - Samtala om följande frågor när ni lyssnat: Vad händer när man blir vuxen, enligt texten? (Svar: Man blir självständig, skaffar egen familj, man får barn och blir förälder. Sedan växer barnen upp och flyttar hemifrån. Sedan får man barnbarn och man blir gammal.)

Lyssna också på texten på Övningsmästaren (Sanoma Utbildning) om ensamliv: https://www.ovningsmastaren.se/ovningsmastaren/index.php/exercise/ljudmastaren/8768 (Kapitel 1 ”Ensamliv”). Samtala sedan om följande: Varför lever en del vuxna ensamma? (Svar från texten: De vill leva ensamma. De kanske arbetar mycket och träffar många vänner istället. Andra kanske vill ha familj men träffar inte den rätta eller gifter sig och skiljer sig sedan. En del vuxna bor ensamma för att deras barn är vuxna och har flyttat hemifrån. En del unga vuxna bor ensamma för att de studerar eller arbetar mycket och de vill vänta med att skaffa familj. Gamla/äldre människor bor ofta ensamma för att deras partner dött så de är änkor/änklingar.)

Lyssna på en text på Övningsmästaren (Sanoma Utbildning) om boende på https://www.ovningsmastaren.se/ovningsmastaren/index.php/exercise/ljudmastaren/9040 (s 22, ”En plats att bo” och s 25 ”Min första lägenhet”) eller om olika bostäder på: https://www.ovningsmastaren.se/ovningsmastaren/index.php/exercise/ljudmastaren/8770   (kapitel 3, ”Bostäder”).

Lyssna på en text på Övningsmästaren (Sanoma Utbildning) om arbetsliv i Sverige https://www.ovningsmastaren.se/ovningsmastaren/index.php/exercise/ljudmastaren/9039 (sidan 8, ”Arbete och lön”).

metod_skriva_.png
Gör ”Diktamen - Vuxenliv”

metod_film_.png
Titta på någon av följande filmer och samtala om dem efteråt:

Hur arbetar man med deltagarhäftet?