”Det hjälper mig mycket när jag är ute i samhället och möter människor”
En av kvinnorna som fått motsvarande undervisning på centret är 29-åriga Farida som kom ensam till Sverige från Azerbajdzjan våren 2019. Hon påbörjade lektionerna nu i januari men coronapandemin och dess framfart kom emellan. Nu sedan början av september deltar Farida på lektionerna igen.
Hon uppskattar att lärarna är svenska och att det därför nästan uteslutande talas just svenska på centret, vilket underlättar inlärningen. Hon påpekar att det viktigaste när man kommer hit är att lära sig just språket och om den svenska kulturen för att kunna göra sig förstådd och få ett bra liv här. Farida gillar också hur materialet är utformat.
— Det är väldigt lätt att förstå med mycket bilder och det jag lär mig hjälper mig mycket när jag är ute i samhället och möter människor, säger hon.
— Kvinnocentret är en jättebra plats för mig och jag älskar mina lärare som är väldigt hjälpsamma och förklarar saker och ting, fortsätter hon.
Under sommaren har Farida även deltagit i matlagning, cykling, kör och bokklubb och gått på museum och annat inne i stan tillsammans med personal och andra kvinnor från centret.
Avancerar snabbare framåt integrationsmässigt
Karin Asplund påpekar att förutom att motverka passivitet och isolering hos den som väntar på asylbesked så finns en vidare samhällsnyttig aspekt i det hela. Innan man fått besked om asyl, vilket kan ta ett par år, har man inte rätt till en plats på SFI, Svenska för invandrare, men den som får stanna och har deltagit i undervisningen på exempelvis kvinnocentret i Akalla kan avancera snabbare framåt integrationsmässigt. Den har ett försprång beträffande kunskaper i språk och hur det är att leva i vårt samhälle.
Många får dock ett negativt besked på asylansökan och därför berörs detta i flera delar av undervisningsmaterialet. Det ger en kunskapsgrund att utgå ifrån för den som kanske överväger att ta ett jobb på svarta arbetsmarknaden eller att leva som papperslös.
— Den som får avslag får bättre förutsättningar att agera klokt och på sakliga grunder och inte bara utefter känslor av stress och panik, menar Karin Asplund.
Stort intresse från andra aktörer
Undervisningsmaterialet har nu fått en slutfinish och finns tillgängligt att beställa. Till detta hör en digital och nedladdningsbar handledningsplan och redan före lanseringen har intresset varit stort från andra aktörer som arbetar med samma målgrupp.
— Vi hoppas att materialet ska spridas och tillgodose ett faktiskt behov. Och att det är en tröskelsänkare för de som på något sätt bedriver ett språkcafé eller liknande, så att de kan erbjuda en väl genomtänkt och paketerad utbildning, säger Karin Asplund.
Text: Teresia Jansson
I projektgruppen från vänster i bild:
- Jenny Alm - verksamhetschef för kvinnocentret jenny.alm@fralsningsarmen.se
- Karin Asplund - projektledare karin.asplund@fralsningsarmen.se
- Kristin Hyving - fd. undervisningsledare och författare