Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

251-260

Här kan du lyssna på avsnitt 251-260 av Kylskåpsradion!

#100 260 Om Eratosthenes, fördomar och världens största lastfartyg

Gabriel tar fram mattekunskaperna och räknar (i teorin) ut hur många gurkor som behövs för att nå jorden runt. Hur mycket skulle dom väga och får dom plats på världens största lastfartyg? Åsskar lär sig skillnaden på teorin och praktiken, förundras över varför människor vandrar i cirklar och lär sig om flera grekiska matematiker och filosofer. Gabriel berättar om hur Eratosthenes räknade ut jordens omkrets med hjälp av två pinnar, innan dom tillsammans diskuterar dom fördomar och varför det är viktigt att ifrågasätta dom. 

Gyllene regeln för fördomar: "om någon annan hade tänkt så om mig, vad hade jag känt då?"

Dagens ord: teorin, praktiken, fördomar


#100 259 Om att dansa gurka-mazurka och att berätta om sina känslor

Åsskar inleder avsnittet med några av lyssnarnas påhittade hälsningsfraser och förklarar hur hans favoritdans gurka-mazurka går till. Bland annat behövs mycket gurkagrön tejp... Därefter räknar Gabriel ut hur många minuter det är till julafton och när Åsskar fyller 100 000 timmar. Tillsammans svarar dom på lyssnarfrågor om ensamhet och att må dåligt inomhus. Dom läser även upp flera kluriga gåtor, pratar om kriget i Ukraina och Sveriges framgångar i Paralympics. 

LÄNK TILL TIDSSKILLNADSKALKYLATORN: https://www.kalkylator.org/Tidsskillnadskalkylator/

Dagens ord: mazurka 


#100 258 Om Mexiko

Tjena tjena gurkabena! Äntligen måndag och äntligen dags för ett nytt land! Efter att Åsskar berättat om sitt gurkauniverse och sjungit en kort mello-parodi bär det av över Atlanten till chokladens hemland (oh no) och världens näst största kylskåpsproducent (oh yes): Mexiko!! Gabriel berättar historien om Aztekerna och Mayafolket, det handlar om tacos och hundratusenchiladas, om olika språk, nachos till frukost och mesoamerikanskt bollspel. Dessutom skojar Åsskar om hur man säger tack i Mexiko. 

Dagens ord: korruption 


#100 257 Om Åsskars naglar och att bry sig om varandra. GURQA

Det är 10e mums och våren närmar sig, vad passar då bättre än vår.....sång? Åsskar sjunger ut, medan Gabriel samlar ihop massor av lyssnarinlägg till ett nytt världsrekordförsök i 10 minuter frågor. Dom pratar om husdjur, Åsskars naglar, kompisar som mår dåligt, ADHD-utredningar, föreställningar och mycket annat. Dessutom ger Gabriel en uppdatering från kriget i Ukraina och Åsskar berättar om vem han hejar på i Melodifestivalen. 

Dagens ord: sanktioner


#100 256 Om ljudvågor, avundsjuka och när Åsskar älskar att duscha

Åsskar har hittat på ett vuxentest till Gabriel, som får panik när han får veta vad Åsskar har tvättat i tvättmaskinen. Därefter diskuterar dom ljudvågor och försöker byta ut Åsskars favoritsaker! Men det är lättare sagt än gjort för Åsskar _showerlover von Chokl...... Dom pratar även om skillnaderna mellan stimulerande och negativ avundsjuka och ger tips på hur vi kan hantera våra känslor. Dessutom berättar Åsskar om gurkaläskens historia. 

Dagens ord: avundsjuka 


#100 255 Om Åsskars bojkott, dockornas dag och månaden mums

Åsskar har stängt in sig i kylskåpet och vägrar att vara med i podden på flera veckor. Men varför då?! Gabriel förklarar vad en bojkott är för något och tillsammans diskuterar dom vad månaderna egentligen borde heta. Dom firar även dockornas dag och läser upp inlägg om ADHD-utredningar, sjukhusbesök, misslyckade prov och kriget i Ukraina. Dessutom uppmärksammas Smålands inofficiella nationaldag.

Dagens ord: bojkott


#100 254 Om kriget i Ukraina

I dagens avsnitt bemöter Gabriel och Åsskars lyssnarnas oroliga frågor i ett avsnitt om kriget i Ukraina. Dom pratar om att det är viktigt att ventilera sin oro, om desinformation och kriget om sanningen, om Rysslands invasion, Sovjetunionens fall, NATO, Ukrainas historia och mycket annat. Men det handlar inte bara om kriget, Gabriel berättar även fun facts om landet Ukraina, ett fantastiskt land som är så mycket mer än ett krig! Du får lära dig om hur världens längsta instrument låter, hur ukrainsk midsommar firas och varför världens djupaste tunnelbana ligger i Kyiv. 

Dagens ord: desinformation, NATO


#100 253 F som i fantastisk. GURQA

Åsskar är så ivrig att sätta igång att Gabriel inte hinner duscha klart. Väl på plats läser dom upp misstag som lyssnarna upptäckt i podden och reflekterar över att det kan vara svårt att lära av sina misstag, men att det är skönt att vara i en förlåtande miljö. Sen presenterar Åsskar Kylskåpsradions tolkning av betygsskalan: 

A som i Awesome

B som i Bäst i test

C som i Coolest ever

D som i Dunderbra

E som i Excellent

F som i Fantastisk

(G som i Gurkabra!)

Alla kan vi göra misstag och misslyckas på till exempel ett prov, men dom här betygen beskriver hur du är som människa! 


#100 252 Om spottlov, astma och blobbfiskar

Åsskar målar hundratusen kylskåp på rekordfart och kommer på att Gabriel är en professionell gurkaglasspratare. Tillsammans pratar dom om spott -nej, SPORT- lovet och förklarar vad astma är för något. Dessutom ger dom sig ner till havets botten och berättar om självlysande djuphavsdjur och blobbfiskar.

Dagens ord: astma


#100 251 Om skicross, gurkakross och människors olika förutsättningar. GURQA

Gabriel firar Sveriges framgångar i OS och Åsskar firar Mongoliets fantastiska resultat. Dom pratar även om hur guldmedaljören väntade vid mållinjen för att ta emot åkaren som kom sist, för att visa respekt och uppmärksamma att vi alla människor har olika förutsättningar. Det är viktigt att komma ihåg! Dessutom försöker Gabriel och Åsskar slå världsrekord i 10 minuter frågor, där Åsskar testar en ny röst och Gabriel får fler euuu-val. 

Dagens ord: förutsättningar