Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

181-190

Här kan du lyssna på avsnitt 181-190 av Kylskåpsradion!

#100 190 Om världens högsta gurkatorn och passionerade pensionärer. FRÅGEAVSNITT

Åsskar försöker dra igång inspelningen på egen hand men det går sådär, dessutom lämnar han kaos efter sig i köket... När Gabriel fått iordning på det hela läser dom upp och svarar på massor av lyssnarnas frågor! Det handlar om greenscreens, fotboll, borttappade saker, stora mattetal, gurkor, relationsproblem och mycket annat. Gabriel läser upp skämt om passionerade pensionärer och Åsskar läser upp alla topplistor i spelen på hemsidan. 

Dagens ord: nostalgi, passionerad


#100 189 Om skolk och att skapa en positiv atmosfär

I dagens avsnitt läser Gabriel och Åsskar upp de sista förslagen på vad Åsskar skola ska heta och det är äntligen dags att rösta! Dom pratar också om vad "skolka" betyder och vad som är viktigt för att skapa en positiv atmosfär i skolan där alla känner sig välkomna. Gabriel läser upp flera inlägg från lyssnarna som har med skolan att göra och Åsskar förklarar vad en kattantän är för något och varför det inte går att studera gurkor på universitetet. 

Dagens ord: skolk, atmosfär


#100 188 Om Egypten

Äntligen måndag och äntligen ett nytt land! Gabriel och Åsskar åker till nordöstra Afrika och pratar om mumier, pyramider, faraoner, hieroglyfer, arabiska våren, medeltemperaturen i Kairo, biblioteket i Alexandria och Suezkanalen. Gabriel berättar om världens längsta och viktigaste flod Nilen och Åsskar uppfinner gurkaglassuzzis. Dessutom diskuterar dom om det går att simma i gurkaglass?! 

Dagens ord: mumie, hieroglyfer, farao, arabiska våren, gurkaglassuzzi


#100 187.5 Sjukdom och SÅNGAVSNITT

Gabriel är fortfarande sjuk och rösten håller inte för att spela in ett helt avsnitt, därför skjuts resan till ett nytt land upp tills på måndag. Istället har Gabriel och Åsskar idag en kort inledning innan det är dags för ännu ett SÅNGAVSNITT! En hel del nya och flera gamla sånger ger den perfekta mixen, sjung med i Kylskåpsradions djursång, Huanghua Binqilin, Vår sång, 2021, Hoppfulla velociraptorn, Kylskåpskarantän, #BackToSkolan och många andra! 


#100 187 Gurkaglass på morsekod

Gabriel är snuvig och för att hålla sig på avstånd från hans symtom vill Åsskar spela in podden på en egen mikrofon några meter bort. Dock inser han snart att han inte kan prata själv och övergår därför till att kommunicera i morsekod! Vad är det för nåt egentligen? Och vad heter gurkaglass, ja tack och hundratusen på morsekod? 

I avsnittet läser även Åsskar och Gabriel upp massor av misstag som dom gjort i podden och pratar om att kärleksbomba andra människor med kompliPANGer! 

Dagens ord: kompliPANG


#100 186 Om Åsskars skola och att det är viktigt att säga ifrån

Åsskar har varit med om något fruktansvärt, eftersom tiden stod still drog han ur sladden till alarmet och försov sig. Eller, borde det egentligen heta eftersov? I alla fall så kom han försent till skolan, men vad heter egentligen hans skola? Gabriel läser upp massor av fantastiska förslag från lyssnarna!

Senare i avsnittet berättar Gabriel om domen mot polisen som dödade George Floyd och tillsammans med Åsskar diskuterar han att det är viktigt att vi säger ifrån när människor behandlas illa. Att inte säga ifrån är som att säga att det som händer är okej. 

Dagens ord: empati


#100 185 Om objektiv sanning, Åsskars crush och Päronspytt. FRÅGEAVSNITT

Åsskar har äntligen hittat ett bevis för att choklad är giftigt! Eller? Gabriel håller inte riktigt med och tillsammans diskuterar dom skillnaden mellan vad som är en personlig åsikt och vad som är objektivt sant. Sedan läser dom upp massor av frågor  om Åsskars skola och hur det går till när han äter, om husdjur som har dött, astma, mens, relationer, olyckor och mycket annat. Dessutom förklarar Åsskar vad en Päronspytt är för nåt och berättar vem som är hans crush!

Dagens ord: subjektivt, objektivt, förtroende, astma


#100 184 DOCKA, GURKA, CHOKLAD

I dagens avsnitt uppfinner Åsskar leken: docka, gurka, choklad! En ny version av sten, sax, påse. och det blir en första spännande tävling mot Gabriel om vem som ska få förklara den första förkortningen! 

När dom (lite rätt och lite fel) har förklarat massa krångliga förkortningar läser dom upp  inlägg från lyssnarna som handlar om att känna sig misslyckad, taskiga föräldrar, relationsproblem, läskiga tankar, ledsna kompisar och att komma ut som gay. Dessutom berättar Gabriel om i vilka olika länder lyssnarna bor och Åsskar kommer fram till att han älskar lastbilschaufförer! 

Kom ihåg: DU ÄR LYCKAD! 

Dagens ord: massa förkortningar


#100 183 Det stora avsnittet om DINOSAURIER

Äntligen ett extra långt avsnitt om DINOSAURIER! Gabriel och Åsskar förklarar vad fossil är för nåt och berättar om olika dinosauriearter: Argentinosaurus, Spinosaurus, Triceratops, Velociraptor, Tyrannosaurus Rex, Gurkisaurus, Godisaurus.... nej förresten.... dom där sista hittade bara Åsskar på. Eller? 

Gabriel spelar upp en dinosauriejingel, Åsskar sjunger om den hoppfulla velociraptorn och berättar sina teorier om varför dinosaurierna dog ut och hur söta dinosauriers bajs smakar. Gabriel tillrättavisar honom, men tillsammans pratar dom om att vår förståelse för historien ändras när vi upptäcker nya pusselbitar och det är helt okej att ha fel. Dessutom drar Åsskar maaaassor av dinosaurieskämt! 

KOM IHÅG: var inte som en Tyrannosaurus Rex, tvätta händerna! 

Dagens ord: fossil


#100 182 Om att vara kär och Kylskåpsradions sångutmaning

Åsskar värmer upp rösten inför dagens SÅNGUTMANING! Han ska dock inte sjunga utan så snabbt som möjligt gissa vilken sång som spelas upp när Gabriel spelar upp ett intro. Lyssna och se om du kan gissa rätt snabbare än Åsskar! 

I dagens avsnitt läser dom även upp massor av inlägg från lyssnarna som handlar om att vara kär och svarar på frågorna ifrån låten "Vi är Kylskåpsradion". Dessutom räknar dom ut hur många kylskåp som skulle få plats i Gabriels lägenhet.

Dagens ord: kär, intro, medelklass


#100 181 Om att tvätta fötterna, hopp och Moder Teresa

Åsskar tycker det är en riktig äggröra med påskens dagar och Gabriel försöker reda ut hur det hela egentligen ligger till. Han förklarar att skärtorsdagen har fått sitt namn ifrån när Jesus tvättade lärjungarnas fötter och pratar om vad vi kan lära oss av det. Tillsammans förklarar dom vad ömsesidig kärlek betyder och diskuterar hur vi människor kan få vara varandras hopp!

Dessutom är det dags för en ny historisk person: Moder Teresa! En katolsk nunna som fick Nobels fredspris för sina insatser för människor som lever i utsatthet och fattigdom i Indien. Hon lär oss att det är dom små sakerna vi gör mot våra medmänniskor varje dag som gör stor skillnad.

Kom ihåg: det kostar inte pengar att bry sig om andra, men det är väldigt mycket värt!

Dagens ord: ömsesidig, skärtorsdagen, kloster, nunna