Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

131-140

Här kan du lyssna på avsnitt 131-140 av Kylskåpsradion!

#100 140 Om Gabriels tystnad och Åsskars (enformiga) kylskåp

Åsskar kommer med massor av förslag till årets julkalender men Gabriel väljer ändå att be lyssnarna om hjälp. Sedan svarar de tillsammans på massor av frågor! Bland annat berättar Gabriel om varför han besökte en psykolog, funderar på varför tacos är så gott och berättar om vad man kan göra när livet känns enformigt. Åsskar pratar om Dr Gurkas botemedel mot chokladsjukan och stoppar tummarna i pennvässaren... 

Dagens ord: enformigt, hålla tummarna, beklaga


#100 139 Om hård disk och Oscar den förste

Åsskar letar efter en fil och hittar på lösningar som Gabriel stoppar i sista sekunden. Gabriel berättar om internskämt och externa hårddiskar och Åsskar får veta att Oscar den förste faktiskt funnits på riktigt! Fast stavat med O... Dessutom läser dom upp massor av misstag ur podden och diskuterar hur många olika sätt det finns att säga hej. 

Dagens ord: intern, extern, hårddisk, fadderbarn


#100 138 Om Israel

Idag reser vi till Israel, ett land som stått i världens centrum under tusentals år och gör det än idag. Gabriel berättar om judarna och deras språk och religion, FN-beslut, gränskonflikter, Abraham, världsreligioner, Döda havet och ett museum med jordnötsbågar. Åsskar försöker bevisa att Gabriel inte kan räkna till hundratusen och tillsammans drar dom massa frukt-skämt!

Dagens ord: antisemitism, Tanach, Davidsstjärna, synagoga


#100 137 Om egoism och en halv gurka

Åsskar puttar undan Gabriel från mikrofonen vilket leder till en diskussion om egoism och att bry sig om varandra. Åsskar pratar om att dela en gurka med sin kompis Karin, och kommer på att han vill ha en gurka som hjärna! 

Senare i programmet svarar Gabriel på frågor om ADHD och berättar om vad som händer (och fötter), bland annat om fartyget Amorella som gick på grund, med mening!?!

Dagens ord: egoism


#100 136 Om ADHD med Anna Backman

Äntligen är det dags för det efterlängtade avsnittet om ADHD! Gabriel och Åsskar får besök av Anna Backman som är psykolog och forskare och hon hjälper dom att svara på alla lyssnarnas kluriga frågor. Det handlar om vad ADHD är, medicinering, utredningar, självförtroende och mycket annat. 

Dessutom googlar Åsskar fram en artikel med några gurkaforskare som berättar om 9 anledningar till att äta mer gurka! Och så berättar han om hur man beställer en gurkapizza. 

Dagens ord: ADHD


#100 135 Om bra idéer. FRÅGEAVSNITT

Åsskar har en suuuuuuperbra idé. Den bästa på hundra år, nej TUSEN år! Men vad är det egentligen?? Efter att han berättat det så berättar Gabriel om drömmar och visioner och tillsammans svarar dom på massor av frågor från lyssnarna. Dessutom firas en milstolpe, nämligen 4000 inlägg i frågelådan!!

Tack till alla er som lyssnar och skriver till oss, ni är bäst!

Dagens ord: vision, kras, tvång, tryckpress


#100 134 Om hajar och malariamyggor

Om Åsskar har hundratusen gurkaglassar och äter upp en, hur många har han kvar? Det är en kluring som tar lång tid för Åsskar att räkna ut i dagens avsnitt! 

Efter att Åsskar räknat klart berättar Gabriel om hajar och världens farligaste djur: myggan. Hur kan det vara så? Lyssna så får du veta. Dessutom drar Åsskar massor av haj-skämt!

Dagens ord: malaria


#100 133 Om Nigeria

Kylskåpsradion åker till ännu en ny världsdel: AFRIKA! Dessutom till det överlägset folkrikaste landet, Nigeria. Gabriel berättar om de 515 språk som talas där, den gigantiska huvudstaden Lagos, Tchadsjön, eba, slumområden, demokratidagen och mycket annat. Åsskar drar sina bästa elefantskämt och sjunger såklart en sång om landet!

Dagens ord: på G, irrelevant, slumområde


#100 132 Om hösten, pms och världens största kylskåp

Visste du att världens största kylskåp (enligt Guinness rekordbok) är 27 kilometer långt och -271.3 grader kallt? Fast det används inte som ett kylskåp, så vad är det för något egentligen? Det får du veta i dagens avsnitt! 

Dessutom svarar Åsskar och Gabriel på frågor om mens och puberteten, Åsskar sjunger en höstsång och Gabriel berättar om vad som händer (och fötter) i världen. 

Dagens ord: partikelfysiklaboratorium, partikelaccelerator, endometrios, pms, flytningar, målbrottet


#100 131 Om Florence Nightingale

Dagens avsnitt börjar med att Åsskar inser att han är släkt med kylskåpets uppfinnare! Eller var det kylskåpslampan som är släkt? Oklart... 

Det fortsätter med att Gabriel berättar historien om Florence Nightingale, Krimkriget och hur hon räddar livet på tusentals soldater genom höjda standarder och bättre hygien på militärsjukhusen. Dessutom får du lära dig om varför hon kallas "kvinnan med lyktan". 

Dagens ord: hygien, välbärgad, Konstantinopel