Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

HISTORIEKALENDERN

Historiekalendern är Kylskåpsradions julkalender år 2021! Ett nytt avsnitt släpps varannan dag från 1a december till och med julafton (totalt 13 avsnitt) och varje avsnitt handlar om en historisk person.

HISTORIEKALENDERN om Jesus

Det är julafton och dags för det sista avsnittet i Historiekalendern! Gabriel och Åsskar reser tillbaka till år 0 och pratar om personen vars födelse är hela anledningen till att vi firar jul: Jesus! En historisk person som forskare är övertygade om har funnits, och som kristna tror är Guds son. Dom pratar om födelseår, kärleksbudskap, förföljelse och ljus som övervinner mörkret. 

Dessutom har dom en historiepromenad med utmaning och tillbakablick på alla avsnitt i kalendern! 

DAGENS CITAT: "Ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det"


HISTORIEKALENDERN om Anne Frank

Åsskar och Gabriel reser tillbaka till andra världskriget och berättar den gripande berättelsen om Anne Frank och hennes dagbok, som blivit en av världens mest lästa böcker. Dom berättar om förföljelsen, gömstället, gripandet och deportationen till koncentrationslägret. Gabriel läser stycken ur dagboken och Åsskar reflekterar över att det är viktigt att berätta. 

DAGENS CITAT: "Tänk på allt det vackra som fortfarande finns kvar omkring dig och var glad"


HISTORIEKALENDERN om Martin Luther King Jr.

Gabriel och Åsskar är tillbaka i Nordamerika och pratar om ledaren för medborgarrättsrörelsen i mitten av 1900-talet: Martin Luther King Jr. Dom förklarar vad ordet segregering betyder och berättar om Rosa Parks, bussbojkotten i Montgomery och marschen till Washington, med det berömda "I have a dream"-talet.

Dessutom läser dom upp fails ur Historiekalendern och ger lyssnarna en ny utmaning! 

DAGENS CITAT: "Mörker kan inte driva ut mörker: endast ljus kan göra det. Hat kan inte driva ut hat: bara kärlek kan göra det."


HISTORIEKALENDERN om Drottning Kristina

I dagens avsnitt reser Åsskar och Gabriel ända tillbaka till 1600-talet och berättar den spännande historien om DROTTNING KRISTINA! Dom pratar om jordkällare och trettioåriga kriget, om hur Kristina blev drottning när hon var sex år gammal, och sedan abdikerade och konverterade till katolicismen. Dom reflekterar även över grupptryck och tacksamhet. 

DAGENS CITAT: "Grymhet har sin rot i rädsla"


HISTORIEKALENDERN om Aleksej Pazjitnov och Tetris

Idag är det spelspecial i Kylskåpsradion när avsnittet handlar om mannen som utvecklade Tetris: Aleksej Pazjitnov! Tetris kallas ofta för världshistoriens populäraste datorspel och det var dessutom ett av dom första. Men hur gick det till när det skapades? Hur var datorerna på 70-talet? Vad är det för bakgrundsmusik och vad var egentligen Sovjetunionen för land? Det får du lära dig om i dagens avsnitt!

DAGENS CITAT: "Tetris var viktigt för att människor, som var vana vid penna och papper, inte skulle vara så rädda för datorer."


HISTORIEKALENDERN om Astrid Lindgren

Äntligen är det dags för avsnittet om den fjärde personen på poddbilden och såklart har världens kunnigaste lyssnare full koll och har gissat helt rätt på vem det är: Astrid Lindgren! Avsnittet handlar bland annat om Astrids uppväxt och hur hon tyckte det var att börja skolan, om hur karaktären Pippi hittades på, hur bokförlaget sa nej till hennes bok och hur hon var med och förändrade synen på barn. Dessutom blir det skojiga fun facts och tokiga skämt!

DAGENS CITAT: “Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.”


HISTORIEKALENDERN om Sankta Lucia

Det är luciadagen och passande nog beger sig Åsskar och Gabriel till Sicilien på 200-talet för att berätta den historiska berättelsen om Sankta Lucia: martyren som förföljdes för sin tro. Dom pratar om romarriket, religionsfrihet, legender, årets mörkaste dag och hoppet om ljus som skiner genom mörkret. Dessutom berättar Åsskar om EN bokstav som kan förstöra ett helt luciatåg... 

DAGENS CITAT: "Hoppet är att kunna se att det finns ljus trots allt mörker."


HISTORIEKALENDERN om Albert Einstein

Åsskar har ställt till med riktigt julstök och bakar gurka-julgodis som aldrig förr. Det blir gurkakatter, gurkakakor och till och med gurkaknäck! Eller var det kanske knäckt gurka?

Därefter pratar dom om det vetenskapliga geniet Albert Einstein! Dom berättar om hans dyslexi och hur han inte passade in i skolsystemet, men senare kom att utveckla nya, banbrytande fysiska teorier och vann ett Nobelpris. Det handlar om hans böcker som brändes på bål, pacifism och hur hans idéer användes till att bygga atombomber. Dom pratar även om att det är viktigt att våga misslyckas. 

DAGENS CITAT: "Den som aldrig har gjort ett misstag har aldrig provat något nytt."


HISTORIEKALENDERN om Wangari Maathai

I det femte avsnittet av Historiekalendern beger sig Gabriel och Åsskar till Afrika och berättar historien om den kenyanske miljö- och människorättsaktivisten Wangari Maathai. Genom att plantera träd i The Green Belt Movement förändrade hon hela sitt land och belönades senare med Nobels fredspris. Hon har inspirerat tusentals människor och visat att vi alla kan hjälpas åt att göra skillnad, oavsett situation eller resurser, och tillsammans uppnå större mål.

DAGENS CITAT: "Mänskliga rättigheter är inte saker som läggs på bordet för människor att njuta av. Det är saker man kämpar för och sedan skyddar man."


HISTORIEKALENDERN om Raoul Wallenberg

Det är dags att resa tillbaka till tiden för andra världskriget och berätta om en Sveriges allra största hjältar: Raoul Wallenberg. Som diplomat i nazist-ockuperade Budapest räddade han livet på tiotusentals människor med hjälp av kreativitet och stort mod. 

DAGENS CITAT: "En person kan göra skillnad"


HISTORIEKALENDERN om Kerstin Hesselgren

Idag är det dags för den första svenska historiska personen och dessutom en väldigt relevant berättelse just denna vecka. Dagens avsnitt handlar om Kerstin Hesselgren, även kallad "Kerstin den första", eftersom hon var den första på många olika områden. Bland annat var hon den första kvinnan att bli vald till att sitta i riksdagens första kammare, vilket inträffade för exakt 100 år sen! 

DAGENS CITAT: "Jo. Så är det nu"


HISTORIEKALENDERN om Pelé

Gabriel har missat att fira Åsskars namnsdag och därför inleds avsnittet en aning självcentrerat. Men när hyllningarna är avklarade reser dom till Brasilien på 1950-talet och berättar om en man som av många kallas för tidernas bästa fotbollsspelare: Pelé! Det handlar om strumpor fyllda med tidningspapper, målrekord och fotbolls-VM i Sverige. Dessutom reflekterar dom över nervositet och rädslan för att misslyckas. 

DAGENS CITAT: "Ju svårare segern är, desto större är lyckan att vinna."


HISTORIEKALENDERN om Harriet Tubman

Äntligen första december och ÄNTLIGEN DAGS FÖR HISTORIEKALENDERN! Varannan dag fram till och med julafton berättar Gabriel och Åsskar om en inspirerande, historisk person som lyssnarna har föreslagit. Idag reser dom till USA på 1800-talet och berättar den spännande berättelsen om Harriet Tubman: en modig frihetskämpe som var konduktör på den underjordiska järnvägen och stod upp för alla människors lika värde.

DAGENS CITAT: "Varje stor dröm börjar med en drömmare.  Kom alltid ihåg att du har styrkan, tålamodet och passionen inom dig att nå stjärnorna, för att förändra världen."