Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Om Kuröns verksamhet

På Kurön har Frälsningsarmén bedrivit beroendevård sedan 1912 och är idag ett behandlingshem för människor i missbruk enligt HVB (Hem för vård och boende) Vi erbjuder ett brett innehåll i programmet med både terapeutiska och praktiska inslag.

Vi tror att en levande Gudstro öppnar revolutionerande möjligheter för alla människor till ett meningsfullt liv. Vi betonar dock den fria viljan där var och en har möjlighet att ta ställning till budskapet. För att ta tillvara klientens egna resurser är samarbetet mellan klient och personal viktig.

Kurön har ramavtal med 169 kommuner och vi tar emot klienter från hela landet.

Målgruppen är vuxna män, kvinnor och par över 21 år, med missbruk av alkohol eller blandmissbruk och målsättningen är att hjälpa människor bli drogfria och till både andlig såväl som fysisk, psykisk och social rehabilitering och utveckling.

Behandlinghem och skola

Grundläggande för vistelsen på Kurön är deltagandet i någon av arbetsgrupperna, då Kurön drivs på miljöterapeutisk grund. I samråd med din arbetsledare, och efter individuell förmåga, utför du en syssla till nytta för hela Kurön samtidigt som du själv får en bra struktur på dagen och en naturlig gemenskap och utveckling i just din arbetsgrupp. Gemenskapen i arbetsgruppen kan bli ganska stark och vara till nytta och stöd i din behandlingsprocess.

Naturligtvis är du själv med och önskar om i vilken arbetsgrupp grupp du vill tillhöra.
Arbetsgrupperna är: Städ & Tvätt, Kök, Trädgård, Skog & Jordbruk, Reparation & Underhåll samt Båt.

När du inte deltar i arbetsgruppen erbjuds du även möjligheten att delta i Kuröns behandlingsverksamhet innehållande enskilda samtal och själavård, samt gruppsamtal som återfallsprevention (ÅFP) och motiverande samtal (MET). Sorgbearbetning och framtidsgrupp är också delar av behandlingsutbudet på Kurön.

Ytterligare behandlingsinslag utgörs av ett andligt utbud i form av gruppsamtal om livsfrågor och tro, gudstjänster och andakter.

Kamratföreningen (KF)

Kamratföreningen är en demokratisk förening, bestående av klienterna och personalen på Kurön. Kamratföreningen är en viktig del i det som kallas för miljöterapeutisk behandling. Här får du prova på att ta beslut i god demokratisk ordning om sådant som känns viktigt för dig, att lägga fram förslag och att stå för din åsikt, men även att jämka ihop sig med andra, för det gemensamma bästa.

Sverige är ett mycket föreningstätt land, har du varit med i Kamratföreningen så vet du hur en förening fungerar även utanför ön, vilket ger en god grund för sökandet av nya fritidsintressen. Kamratföreningen driver också Kuröns kiosk, datarum, gym och fritidsverksamhet och prenumererar också på tidningar och Tv-kanaler med mera.
Som medlem i Kamratföreningen erbjuds du billigare pris vid gemensamma resor och inträden på olika evenemang.

Fritiden

Ett viktigt komplement till övrig behandling är fritidsverksamheten. På Kurön finns tillgång till båtar och fiskeutrustning, minigolfbana och fotbollsplan. Goda möjligheter till promenader och jogging. Inomhusaktiviteter som bordtennis, skytte, dart, biljard och styrketräning.
Olika former av lagtävlingar, filmvisning, artistbesök, bingokvällar och samkväm anordnas.

Kuröns kapell

I Kuröns kapell hålls varje morgon, måndag till fredag en obligatorisk morgonsamling för personal och klienter. Information om dagens aktiviteter och händelser, samt en andakt ingår i programmet.Eftersom Kuröns kapell alltid är öppet kan var och en när som helst under dygnets timmar också ha sin egen andakt i kyrkorummet.

Vi tror att det andliga sökandet är en viktig del av förändringsarbetet. Det kan till och med vara livsavgörande för framtiden.

Aktiviteter på Kurön

Under vistelsen på Kurön finns det många möjligheter till att aktiveras i olika arbetsgrupper.
Givetvis handlar det om, att efter egen förmåga och möjlighet åter få struktur och att förändra nedbrytande och negativa levnadsvanor genom "Aktivt stödboende".
De arbetsgrupper som finns är båten, hemvård/tvätt, köket, trädgården, skog och jordbruk samt reparation och underhåll.