Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Välkomnande

Önskan om att vara välkomnande är grundad i vår tro på en levande Gud som har välkomnat oss in i gemenskapen med honom. Vi har upplevt att vi blivit mottagna med kärlek, omsorg och respekt av den Gud som har skapat oss. Vi har upplevt vad det innebär att känna sig hemma och vi vill ge den möjligheten vidare till fler.

Välkommen in! Foto: Graphicsfuel

Känn dig som hemma! Hoppas att du ska trivas hos oss! Uttrycken låter kanske som en klyschig slogan i en soldränkt reklamfilm om en vacker turistort, eller varför inte som omslaget av senaste katalogen av ett välkänt svenskt möbelföretag? Att få människor att känna sig hemma och trivas är en viktig del av marknadsföringen för varje företag som vill sälja sina produkter eller få människor att välja just dem för en tjänst.

Vi har själva blivit välkomnade

Frälsningsarmén vill också få dig att känna dig hemma. Vi hoppas också att människor ska trivas hos oss. Vi vill vara välkomnande och vi vill uppfattas som välkomnande. För oss handlar det inte om marknadsföring eller om att sälja vår produkt. Att vara välkomnande med en öppen famn för alla människor oavsett bakgrund tar sin utgångspunkt i det välkomnande vi själva fått uppleva.

Vi vill ge den möjligheten till fler

Önskan om att vara välkomnande är grundad i vår tro på en levande Gud som har välkomnat oss in i gemenskapen med honom. Vi har upplevt att vi blivit mottagna med kärlek, omsorg och respekt av den Gud som har skapat oss. Vi har upplevt vad det innebär att känna sig hemma och vi vill ge den möjligheten vidare till fler.

I Bibeln beskrivs det att Gud välkomnar den som vill komma till honom med öppen famn. Jesus beskriver Guds karaktär när han berättar liknelsen om den förlorade sonen som av egen vilja lämnar sin far och vandrar i väg på egna vägar. Efter en tid i främmande land inser so¬nen att han inte alls lever det liv han är skapad för och han bestämmer sig för att vända hem till sin far. Fadern som symboliserar Gud, har varje dag väntat på att sonen ska komma hem och mottagandet han ger är verkligen välkomnande:

"Medan han ännu var långt borta, fick hans far se honom och förbarmade sig över honom. Fadern skyndade emot ho¬nom, föll honom om halsen och kysste honom." (Lukas 15: 20).

Frälsningsarméns födelse - välkomnade de som inte var välkomna någon annanstans

Frälsningsarmén grundades av metodistpastorn William Booth i östra London för 150 år sedan. William Booth hade ett brinnande hjärta för att nå människor med evangeliet om Jesus, speciellt de som befann sig på gatan och de som levde i misär och fattigdom. När han tog med sig sina nyomvända vänner till den etablerade kyrkan upptäckte han tyvärr att vännerna inte var särskilt välkomna där. De ansågs alltför smutsiga, stökiga och missanpassade för att ha en plats bland Guds folk. Detta ledde till att William Booth tog med sig sitt folk och startade egna gudstjänster.

Frälsningsarmén var född. Det ligger alltså djupt i vårt DNA som Frälsningsarmén att vara välkomnande, inte minst med tanke på att vi föddes som en följd av att människor inte blev välkomnade.

En plats vid bordet – för alla

Frälsningsarméns tro och övertygelse återfinns tydligt i våra sånger. Ett exempel på detta ser vi i följande sång:

"De skall komma från öst, de skall komma från väst, de skall sitta till bords i Guds rike. Gud skall välkomna dem till sitt eviga hem, de skall sitta till bords i Guds rike. Och aldrig mer skall hänsyn tas till människors hudfärg eller ras. De skall komma från öst, de skall komma från väst, de skall sitta till bords i Guds rike." (Sång 676 ur Frälsningsarméns sångbok, vers 2, Gowans & Larsson).

Sången beskriver hur det ska bli i himlen en gång. Gud själv ska välkomna oss! Samtidigt är sången en beskrivning av den uppgift som varje kår och social institution inom Frälsningsarmén har redan här och nu. Vårt uppdrag är att i praktisk handling förverkliga något av den himmelska tillvaro som beskrivs i sången. Vi välkomnar människor till gemenskap. Vi bryr oss inte om varifrån de har kommit eller vilka de är. Vi bjuder människor att sitta ner för ett samtal, vi ordnar soppluncher och kårmiddagar, vi inbjuder hemlösa att äta frukost och ensamma föräldrar att komma för en fika. När vi gör det gestaltar vi bordsgemenskapen, inte bara med varandra, utan med Jesus själv. Välkomnande. För alla. En plats vid bordet.

Vid en julfest vi arrangerade på Frälsningsarmén var lokalen fylld av människor med olika bakgrund. En ung mamma tittade sig omkring och utbrast med stor förundran ungefär följande ord "Vad häftigt - här sitter vi alla ner tillsammans vid borden – folk från olika religioner, olika åldrar och olika social och kulturell bakgrund. Här finns säkert ateister också. Tänk att det fungerar!"

Välkomnande mötesplatser för barn och unga

Frälsningsarmén har valt att proklamera år 2016 som ett barn- och ungdomsår. Detta ställer oss inför utmaningen att skapa mötesplatser där barn och unga upplever att de är välkomna, sedda och bekräftade.

När barn från utsatta miljöer erbjuds trygghet och ett "extra hem"

Behoven är stora eftersom vi vet att det finns barn och ungdomar som under hela sin uppväxt får höra att de inte är önskade och att de bara är i vägen. Det finns barn som kastas hit och dit mellan splittrade familjemedlemmar och som aldrig känner sig riktigt välkomna i något hem. Det finns också barn som blir utslagna tidigt i idrottens elitsatsningar, barn som mobbas i skolan och barn som lever i olika former av socialt utanförskap. Det finns barn som levt hela sina liv på flykt och som aldrig fått känna hur det är att kalla en plats för sitt hem.

För att möta alla dessa utmaningar är det livsviktigt med mötesplatser där barn och unga i praktisk handling får uppleva att de är värdefulla och unika. När barn från utsatta miljöer erbjuds trygghet och ett "extra hem" på Frälsningsarmén, kan det i vissa fall vara helt avgörande för barnets utveckling och framtid. Jesu ord visar oss att när vi verkligen tar emot barn och ungdomar på ett värdigt och respektfullt sätt har det en djupare och vidare innebörd än kanske någon av oss hade anat.

"Den som tar emot ett sådant barn i mitt namn tar emot mig. Och den som tar emot mig, tar inte emot mig utan honom som har sänt mig." (Markus 9:37). 

Text: Ewa-Marie Kihlagård
Foto: Graphicsfuel

Skriv utKommentera (
)