Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Våra nya samfundsledare

Från och med januari 2018 har Frälsningsarmén i Sverige och Lettland nya samfundsledare. De är kommendörerna Clive och Marianne Adams som lämnat sitt uppdrag som ledare för Frälsningsarmén i Storbritannien och Irland för att ta över stafettpinnen som samfundsledare för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland. Marianne kommer även att ta ansvar som ledare för Frälsningsarméns arbete bland kvinnor.

Foto: Andrew King Photography

Välkomstmöte

Lördagen den 6 januari kl 16.00 på  Frälsningsarméns kår Templet, Östermalmsgatan 69 i Stockholm är det välkomstmöte för kommendörerna Marianne och Clive Adams.

"Vi är välsignade med att känna oss hemma var vi än är"

Kommendör Clive Adams är mycket aktiv på sociala medier i bloggar och på Facebook. På sin Facebooksida skrev han en lång utläggning om sina känslor inför att avsluta sitt uppdrag i Storbritannien och Irland och flytta till ny tjänst i Sverige och Lettland.

— Jag tror att utläggningen talar för sig själv, menar Clive Adams. Jag är ledsen att lämna Storbritannien och Irland. Det är mycket vi har kommit att älska och mycket som förblir ogjort, men om jag måste lämna är jag glad över att kunna tjäna i Skandinavien. Vi är välsignade med att känna oss hemma var vi än är. Så vi lämnar vårt hem för att flytta till vårt hem, för där vi är, där är vi hemma!

Hemlöshet, människohandel och andra sociala problem

Frälsningsarmén i Sverige är mycket aktiv i arbetet mot hemlöshet, människohandel och andra sociala problem. Clive Adams berättar att i Storbritannien och Irland har Frälsningsarmén välutvecklade, professionella tjänster för att ta itu med de sociala utmaningar som hemlöshet, människohandel, sysselsättningsfrågor, arbete med äldre och så vidare, utgör.

— Vi är antagligen den största ickestatliga myndigheten inom detta arbetsområde eller en av de största aktörerna, berättar Marianne Adams. Förutom de nationella tjänsterna har många kårer eget arbete för hemlöshet och andra sociala utmaningar som ensamhet, arbetslöshet, skuldsanering, språkproblem med mera.

Skillnaden och utmaningen

Clive och Marianne tror att den största skillnaden mellan att arbeta i Storbritannien och Irland och Sverige och Lettland är skillnaden i Frälsningsarméns storlek i förhållande till befolkningen. Den stora utmaningen inledningsvis menar de är språken i det nya territoriet. De saknar kunskap om Frälsningsarméns arbete i Sverige och Lettland samt de frågor som berör Frälsningsarmén i de två länderna.

Från Sydafrika och Norge

Clive Adams är född och uppvuxen i Sydafrika, Marianne Adams är från Norge och de har tidigare varit territoriella ledare för Norge, Island och Färöarna.

"Vi tror Sverige passar vår ledarstil"

— Vi tror att vi kommer att se en likvärdig inställning till liv och tjänst som i Norge, menar Clive. En avslappnad inställning till ledarskap, en stark känsla av social rättvisa och en tendens att tänka fritt. Detta ser vi som mycket positivt och det passar vår ledarstil.

— Det är en fördel att vi har tjänat i Norge, säger Marianne, där särskilt Clive, med sin sydafrikanska uppfostran, lärde sig mycket som påverkar hur han leder i dag. Men det är viktigt för oss att vara så öppna som möjligt, att hålla våra ögon och öron öppna, så att vi ser de små skillnaderna som ändå oundvikligen finns mellan Sverige och Norge.

Saknaden och det roligaste

Det Clive och Marianne Adams kommer att sakna från Storbritannien och Irland utöver alla vänner är folket, London, de pittoreska byarna, historien, den vackra landsbygden, cricket och fish 'n chips. Det roligaste med att flytta till Sverige är, menar Clive, att hans svärmor tror att de kommer att hälsa på henne lite oftare i Oslo. Marianne gillar att hon kommer till sin favoritbutik IKEAs hemland.

Fakta om Marianne och Clive Adams

  • Familj: Robert Alexander (26 år) studerar i Trondheim, Masters i Filmproduktion. Kristin Helene (24 år) has just avslutat sina studier och arbetar som förskolelärare på Frälsningsarméns förskola i Oslo.
  • Fritidsitresse: Marianne: njuter av naturen (bärplockning, promenader i skogen, med mera), trädgårdsarbete, läsning, titta på kriminalserier på TV. Clive: sport (cricket, fotboll och rugby), läser och tittar på kriminalserier med Marianne.
  • Aktuella: Tillträder som ledare för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland.
  • Jul 2018: Firar de i Stockholm, Oslo, Rovaniemi eller Kapstaden.

Text: Jonas Nimmersjö Foto: Andrew King Photography

Artikeln finns publicerad i tidningen Stridsropet nr 1 - 2018

Skriv ut