Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Nya länder och uppgifter i sikte

Kommendörerna Eva och Johnny Kleman kommer efter 1,5 års tjänst som ledare för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland att flytta till England för nya uppdrag. Efter årsskiftet väntar utmaningen som internationella sekreterare för Europa.

Kommendörerna Eva och Johnny Kleman. Foto: Teresia Jansson

Eva och Johnny Kleman har haft olika tjänster inom Frälsningsarmén i nästan 40 år och de senaste 1,5 åren har de varit stationerade som ledare för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland med yttersta ansvaret för verksamhet, inriktning och beslutsfattande.

— Det mest intressanta har varit att se allt det nya som händer med kårer, verk¬samheter, människor och arbetssätt, säger Johnny.

London och Europa

Parets uppdrag här har varit ovanligt kort tidsmässigt och de säger att de gärna hade varit kvar för att se den fortsatta utvecklingen och en kontinuitet i det som grundlagts, men samtidigt är de förväntansfulla på det som ligger framför. De nya tjänsterna som väntar på Frälsningsarméns internationella högkvarter i London är som sekreterare för de europeiska länderna.

Frälsningsarméns expansion i östra Europa

— Många menar att Europa är den mest sekulariserade världsdelen, men samtidigt är det där Frälsningsarmén har öppnat flest verksamheter de senaste 20 åren. Det handlar i första hand om de östra delarna, så det känns väldigt spännande och jag hoppas att vi kan fortsätta framåt med samma kraft, säger Eva.

Strategifrågor, människohandel, ekumenik och social rättvisa

Eva och Johnny kommer att samordna Frälsningsarméns arbete i Europa och det innebär allt från kårarbete, so¬iala verksamheter till praktiska frågor om personal, ekonomi eller fastigheter. Johnnys fokus kommer till stor del att ligga på det nationella ledarskapet i varje land och avgörande strategifrågor medan Eva inriktar sig på exempelvis människohandel, ekumenik och social rättvisa. I flera av länderna saknar kvinnorna de förutsättningar som männen har när det kommer till utbildning, arbete och att ta plats och göra sina röster hörda i samhället.

— Vi behöver stärka kvinnors rätt också i Europa så att deras liv på alla sätt blir i enlighet med den sociala rättvisenormen. Ingen ska behöva bli slagen, utnyttjad eller psykiskt nedtryckt på grund av sitt kön, säger Eva.

Paret Kleman blir från 1 januari också en del av Frälsningsarméns internationella styrelse som består av omkring 15 personer. Vidare kommer de att samord¬na Frälsningsarméns olika europeiska nätverk men också jobba för nära kontakter med bland annat EU-parlamentet och olika ekumeniska samarbetsorgan. Att paret arbetar tillsammans ser de som en styrka då de kompletterar varandra personlighets- och kunskapsmässigt men också då de som man respektive kvinna kanske har olika perspektiv och känslor kring saker och ting.

Efterträdarna i Sverige

De nya ledarna som ersätter Klemans blir, kommendörerna Clive och Marianne Adams, som i nuläget är ledare för Frälsningsarmén i Storbritannien och Irland.

— De är kloka, trevliga och bra människor som kommer att kunna tillföra Sverige mycket, säger Johnny.

— Ja, det känns väldigt tryggt och bra att lämna över till dem, avslutar Eva.

Text och foto: Teresia Jansson

Fakta – Johnny och Eva Kleman

  • Ålder: Eva, 56 år, Johnny, 57 år.
  • Familj: Sonen Peter med familj.
  • Yrke: Frälsningsofficerare sedan 1981 respektive 1982.
  • Aktuella: Tillträder 1 januari som internationella sekreterare för Europa vid internationella högkvarteret i London.
Skriv ut