Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Jesus finns bland alla påskägg

”Jesus vill inte att vi ska prioritera bort tiden med familjen och vilan dessa dagar kan ge, utan Han vill finnas med i detta tillsammans med dig. Han konkurrerar inte med påskägg och påskharar utan finns mitt i allt firande.”

Foto: pixabay.com/Pezibear

Påsken är en högtid som aldrig går obemärkt förbi för någon. I kyrkan är det den viktigaste högtiden och i resten av samhället så innebär den långledigt eller påsklov. Den är alltså en av de två kristna högtider som oftast ger långle­digt. Trots detta blir påsken ofta en helg som kommer och går utan att majori­teten av svenskarna funderat över vad helgen innebär.

Under påsken sjunger vi inga påsksånger på jobbet

Inför jul lyssnade vi på både luciatåg och julkör på jobbet, och vid varje tillfälle så stod jag fascinerat och lyssnade på när de kristna sångerna ekade ut i trappan. Jesus var mitt i bud­skapets centrum och tog den naturliga plats som vi har gett honom, medvetet eller omedvetet.

Under påsken sjunger vi inga påsksånger på jobbet, det går inga tv-program med sånger om påsken och det finns inga påsksamlingar med körer som sjunger. Det finns därför en risk att påskens budskap inte når fram utanför kyrkans väggar.

Jag ser Jesus igenom allt påskstök

Vi köper påskmat, påskägg och påsk­must. Det ska införskaffas påskris och påskfjädrar. Vi hoppas på lata dagar med vårsol och långa promenader, och allt detta är viktigt och bra. Påsken hand­lar inte om att vi ska gå på så många gudstjänster som möjligt, eller att vi ska visa omvärlden hur kristna vi är. Jag ser Jesus igenom allt påskstök; i mötena med människor, i samtalen med vänner och i omsorgen jag visar familjen.

Tänk om påsken skulle kunna få vara mer än bara lediga dagar, skollov och en möjlighet till vila. Tänk om vi, mitt i allt, skulle stanna upp och se betydelsen av att dela livet med andra människor. Jag skulle hävda att Jesus finns mitt i allt påskstök och alla lediga påskdagar. Det gäller bara för dig och för mig att finna honom mitt i vardagen. Han gömmer sig inte, men han tvingar sig inte heller på. Jesus vill inte att vi ska prioritera bort ti­den med familjen och vilan dessa dagar kan ge, utan Han vill finnas med i detta tillsammans med dig. Han konkurrerar inte med påskägg och påskharar utan finns mitt i allt firande.

Påskens budskap är ett budskap om kärlek, gränslös kärlek till alla

Jag vill uppmana dig att låta påsken få bli dagar då du igen tackar Jesus för vad Han har gjort i ditt liv, delar den gåvan och budskapet med en vän, visar den i handling och kärlek mot en medmännis­ka och låter Jesus vara mitt i köket, sit­tandes i soffan med släkten och sällskapa med dig varje dag. För om sångerna eller budskapen inte ekar igenom våra kyrk­väggar så är det vi som behöver ge eko åt budskapet om att Jesus dog och uppstod för alla människor, och att Han gjorde det för att Gud ska kunna ha en relation med var och en av oss.

Påskens budskap är ett budskap om kärlek, gränslös kärlek till alla. Låt oss fira gudstjänster, bjuda in till gemenskaper och minnas och tacka Gud för vad som hände en påsk för länge sedan. Men låt oss fortsätta att eka bud­skapet även när vi har lämnat kyrkan, kå­ren, gemenskapen. För 

Maria Olausson

på så sätt ser vi till att budskapet om Jesus, och möjligheten till en relation med Honom, fortsätter in i våra familjer och på våra arbetsplatser, bland våra vänner och våra bekanta. Ge­nom oss kan påskens budskap om Jesus eka in i varje vrå och skrymsle, och in i varje gemenskap.

Text: Maria Olausson är ordförande i Frälsningsar­méns nationella ungdoms­råd och jurist i barn- och familjerättsfrågor

Artikeln finns publicerad i tidningen Stridsropet nr 2 - 2019

Publicerat: 2019-04-11Skriv ut