Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Tron är bara halva sanningen

"Tror gör man i kyrkan", kanske du har hört någon säga lite nedlåtande. Vi har givetvis en tro. Men vi vet också mycket om den bistra verkligheten. Om missbruk, utanförskap, sjukdom.

Natthärbärgen

De flesta som kommer till våra härbärgen är hemlösa missbrukare med psykiska funktionshinder. De saknar jobb och är utförsäkrade från Försäkringskassan. På våra härbärgen får alla gäster en varm säng att sova i, mat, rena kläder och någon att prata med.

Läxläsning

"Vi har givetvis en tro. Men vi vet också mycket om den bistra verkligheten."

Politikerna lovar världens bästa skola, men vem hjälper barnen med läxorna? Till oss kan de komma och få hjälp med skolarbetet, samtidigt som vi dukar fram ett mellanmål åt dem.

Trafficking och annan människohandel

Du kanske har sett filmen Lilja 4-ever. Vi ger vissna små liljor ett boende, där de kan känna trygghet efter de sexuella övergreppen. Du kanske också har sett de nya tiggarna på stadens gator. De här fattiga och papperslösa människorna ger vi mat, kläder och värme.

Kvinno- och barnmisshandel

Kvinnor och barn som misshandlas i sina hem är välkomna att bo hos oss. Här får de rådgivning och gemenskap.

Ungdomsgårdar

Vi har även ungdomsgårdar där de unga kan spela fotboll, använda datorer, spela musik och få en kvällsmacka innan de vandrar hem.

Hembesök hos äldre

Att bli gammal i vår kultur innebär ofta att man blir ensam också. Vi besöker de gamla för att bryta deras isolering, hjälpa till att betala räkningarna, följa med på läkarbesök och dämpa oron. Känslan av trygghet är också viktig. Vi brukar ringa upp våra gamla och berätta att vi finns där för dem.

Sommarkollo

Det finns barn som skolkar de första dagarna efter sommarlovet, för att de inte orkar höra hur alla andras sommarlov har varit. Vi vill ge de fattigaste barnen ett sommarminne, som de kan berätta om för sina klasskamrater. Vi har även läger för familjer och flyktingbarn.

Ensamkommande flyktingbarn

Man kan höra om dem på nyheterna, men vart tar de jagade barnen vägen efter reportagen? Vi ger krigsdrabbade barn boende, omsorg och tillsyn. Dessutom hjälper vi dem med skolgången och att bli stärkta i sin identitet.

Sång och musik

Hos Frälsningsarmén kan barn och unga sjunga i kör eller lära sig att spela, gitarr, bas, brassinstrument, trummor med mera. Visste du förresten att lille John Lennon var en frekvent gäst på Frälsningsarméns barnhem Strawberry Field i Liverpool?

Sociala center

Till våra sociala center kommer människor som saknar pengar till mat och kläder. På flera socialcenter driver vi dessutom projekt, som hjälper arbetslösa och utförsäkrade att komma ut på arbetsmarknaden igen.

Söka efter försvunna

Vi hjälper människor att hitta sina biologiska föräldrar, syskon eller sina barn som man har tappat kontakten med. Varje år registreras drygt 10 000 nya ärenden. Ungefär 90% av dem som eftersöks i Sverige och 75% av våra internationella sökningar kommer tillrätta.

På fötter igen med missbruksvård

I drygt 130 år har vi hjälpt människor att komma ur sina alkohol- och narkotikamissbruk.På flera platser i landet har vi boenden där man kan återfå en struktur i vardagen, stöd i att söka arbete eller komma vidare i studier. I vår verksamhet för eftervård, får före detta missbrukare gemenskap.

Integration med svenskundervisning

På invandrarcenter hjälper vi framförallt fattiga kvinnor, barn och tonåringar som bor i områden med hög arbetslöshet. Här får de kläder och svenskundervisning flera dagar i veckan. Våra frivilligarbetande lärare är fantastiska!

Andra sätt att bygga broar på

Integration innebär också att skapa möten mellan unga och gamla. Något som vi här uppe i Norden inte är lika bra på som man är i sydliga länder. Vi har också lång erfarenhet av att få människor från olika samhällsklasser att mötas och utvecklas tillsammans. Integration kanske inte bara är ett invandrarproblem, när man tänker efter.

Utan våra givare skulle vi inte kunna uträtta lika mycket

En av våra flitigaste bidragsgivare skrev och bad om ursäkt för att hon inte kunnat betala sin månatliga summa på 20 kronor, på grund av sjukdom. Våra givare gör så gott de kan för att bekämpa orättvisor, med stora som små medel. Och det har faktiskt gjort världen lite bättre.För även om Gud hör bön, så vet vi att han uppskattar några kronor från autogirot också.

Tack för ordet och välkommen.

Skriv ut