Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Nationellt mål för att Sverige skall få fler församlingar

Åtta kristna samfund och organisationer har det senaste året arbetat med en vision eller gemensamt mål för att starta fler församlingar i Sverige. Bakgrunden är Rapporten ”Frikyrkokartan ritas om” från 2016, som bland annat påvisar den negativa utvecklingen i antalet frikyrkoförsamlingar.

Några av de samfundsledare som står bakom det nationella målet: Lasse Svensson (Equmeniakyrkan), Clive Adams (Frälsningsarmén), Daniel Alm (Pingströrelsen), Kjell Larsson (Svenska Alliansmissionen), Linalie Newman (Evangeliska Frikyrkan), Bobby Sjölander (Adventistsamfundet). Foto: Pelle Lindvall

Under våren 2018 fick målet en slutgiltig formulering som är antagen av Adventistsamfundet, EFS, Equmeniakyrkan, Evangeliska frikyrkan, Frälsningsarmén, Pingst, Svenska Alliansmissionen och OM Sverige.

Vid en pressträff i förra veckan presenterades målet av tre personer som varit aktiva i arbetet, Cathrine Nygren från Evangeliska frikyrkan, Jonas Melin, Alliansmissionen och Martin Alexandersson från EFS. De poängterade att huvudfrågan är vilka vi är i Kristus, vem Gud är och att vi är hans sändebud.

Målet är att vi skall hjälpa varandra så att våra församlingar senast år 2025 startar fler församlingar än vad som läggs ner.
Vägen till att nå målet består av flera delar, att predika evangeliet, att det är Guds rike som skall växa, inte bara egna samfundet, att antalet församlingar har betydelse, att gamla församlingar skall få hjälp att överleva, att församlingarna skall få hjälp i att plantera starta nya och att de nya församlingarna kan få se ut många olika sätt.

Inspiration från Europa

-När vi var i Berlin i februari och träffade församlingsplanterare från hela Europa (27 länder) blev vi väldigt inspirerade av flera nationer som redan arbetar tillsammans med dessa frågor och vilken betydelse det haft för nationen att man står tillsammans, säger Marina Bratterud, representant från Frälsningsarmén.

Marina Bratterud, Frälsningsarmén i samtal med Kjell Olausson, Frälsningsarmén. Foto: Kerstin Tillenius

- Fokuset är som sagt främst att det ska bli flera församlingar och inte att enskilda samfund ska växa, även om det förstås blir en sidoeffekt. När det startas nya församlingar så når man också nya människor och Guds rike växer, avslutar Marina Bratterud.

Text: Lars Beijer

Publicerat: 2018-09-13Skriv ut